Mutfak Havlularınızı Ne Sıklıkla Yıkamalısınız?

Bununla bir tencereyi kurutursunuz, ellerinizi üzerine silersiniz ve belki de tezgahı temizlemek için kullanabilirsiniz. Mutfakta sıklıkla kullanılan mutfak havlularınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz?
Mutfak Havlularınızı Ne Sıklıkla Yıkamalısınız?
31 Ağustos 2023, 17:04

Bununla bir tencereyi kurutursunuz, ellerinizi üzerine silersiniz ve belki de tezgahı temizlemek için kullanabilirsiniz. Ancak işiniz bittiğinde, çoğumuz gibiyseniz, muhtemelen onu doğrudan fırının veya bulaşık makinesinin kapağının koluna asacaksınız. Ve bu döngü tek bir bulaşık beziyle günlerce, haftalarca, belki aylarca tekrarlanır.

Ancak mutfağın her türlü potansiyel zararlı mikrop için mükemmel bir üreme alanı olduğunu da hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki bulaşık havlusu bundan muaf değil.

Mutfak havluları, mutfakta bulunan tüm farklı bakteri, virüs ve mantarlarla kirlenmiş durumdadır. Bunlar arasında E. coli, salmonella ve campylobacter bulunabilir.

Mikroplar mutfak havluları üzerinde büyür çünkü kullanılmış bulaşık havlularınızın üzerinde muhtemelen mikroskobik yiyecek artıkları (pişmiş ve pişmemiş) bulunur. Basitçe söylemek gerekirse, mutfak havlusu üzerinde kalan yiyecek kalıntıları, özellikle havlu uzun süre ıslaksa, mikroplar için besindir.

Havlularınızın üzerinde tam olarak ne olduğu, onları nasıl kullandığınıza ve nasıl temizlediğinize bağlıdır. Bulaşık havluları kullanıldıkça mikroorganizmalar oluşturacak ve bunun boyutu, nasıl kullanıldıklarına (karşılaşılan toprak/gıda türleri, sadece su ve bunların nasıl kurutulduğuna) bağlı olacaktır.

Mutfak Havluları Ne Sıklıkta Yıkanmalı?

Artık yeterince öğrendiğinize göre, hadi temizlikten konuşalım. Havluları ne sıklıkta yıkadığınız, onları nasıl kullandığınıza bağlıdır. Sürekli yiyecek hazırlamak, temizlemek ve yıkamak için bunları birkaç günde bir değiştirmek en iyisi olacaktır. Eğer sadece ellerini kurulamak ve belki bulaşıkları temizlemek için oradalarsa, bir hafta kadar dayanabilirler.

Mutfak Havlularınızı Nasıl Yıkarsınız?

Uzmanlar, mikropları öldürmek için sıcak su, deterjan ve tercihen çamaşır suyu kullanabilmeniz için mutfak havlularınızı diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanızı öneriyor. Kalan mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olmak için kurutucuyu yüksek sıcaklıkta bitirin. Suyun sıcaklığı ve kullandığınız temizlik ürünlerinin türü de önemlidir.

Deterjanlar ve oksidanlar ile yüksek sıcaklıklar genellikle mikropları, deterjan ve oksidant kullanılmayan soğuk sudan daha etkili bir şekilde öldürür.

Sadece Kağıt Havlu Kullanmak Ne Zaman En İyisidir?

Bazen dökülmeler o kadar dağınık olur ya da temizlik o kadar kirli olur ki kağıt havlulara uzanmayı düşünebilirsiniz. Bu en çevre dostu seçenek olmasa da bazı durumlarda iyi bir seçim olabilir. Bulaşık havlusu mu yoksa kağıt havlu mu seçimi kişiye ve duruma göre değişir.

Örneğin, tamamen pis bir şeyi temizliyorsanız, belki de kötü kokan, yüksek seviyede kir içeren, bulaşık havlusunun rengini bozabilecek veya bulaşık havlusunun temizliğini zorlaştırabilecek bir şey varsa, o zaman kağıt havlu muhtemelen bunu yapmanın yolu olacaktır. Sırf bu seferlik temiz havluyu kirletmek istemediğiniz bir durumsa kağıt havlu daha iyi olabilir. Paketten sızan et suyunun buzdolabı rafına temizlenmesi mesela.

Çiğ et veya açıkça kirlenmiş bir üründen sonra silerseniz, bölgeyi daha sonra dezenfektan mendiller veya dezenfektan spreyler ve kağıt havlularla temizlediğinizden emin olun. Bu durumda mutfak süngeri kullanmaktan uzak durun.

Sünger mutfaktaki en mikroplu maddedir ve asla patojenlerin bulunabileceği bir alanı silmek için kullanılmamalıdır. Süngerinizi güvenli hale getirmek için mikrodalgayı bir veya iki dakika yüksek sıcaklıkta tutun. Ancak mutfak havlularınızın çamaşır ve kurutma makinenizin sıcak döngüsünde ciddi zaman harcadığından emin olun.

Şunlara da göz atın;

  1. Sirke ve karbonat ile blender nasıl temizlenir?
  2. Kola lekesi nasıl çıkartılır?
  3. Yastıktaki sarı lekeler nasıl çıkartılır?
  4. Mutfaktaki en kirli 5 yer
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo