ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER LİMON VE LİMON SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR? ? LİMONUN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ KULLANIM ALANLARI

LİMON VE LİMON SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR? ? LİMONUN HİÇ BİLMEDİĞİNİZ KULLANIM ALANLARI

Limon ve Limon Suyunun Faydaları Nelerdir? Limon nasıl seçilir? Limonun bilinmeyen kullanım alanları ve besin değeri Lezzet'te!
Limonun faydaları, besin değeri ve kullanılabilecek alanlar

Limonun faydaları ve kullanılabilecek alanlar ile ilgili önerilerimiz var. İşte temizlikten sağlığa her konuda kabuğuna kadar faydalı olan limon...

Limonun faydaları nelerdir? Limon nerelerde kullanılabilir? Limonun besin değeri ve sağlık için faydaları hakkında tüm detayları anlatıyoruz.
Çocuklarda iştahsızlıktan yorgunluğa, dolaşım sorunlarından hazımsızlığa kadar pek çok konuda yararlı olan limonun kabuğundan suyuna nerelerde kullanılabileceği yazımızda...
Mutfakların marifetli meyvesi limon, hoş aroması ve keskin tadıyla pasta süslemenin yanı sıra, mutfak gereçlerinin temizliği ve sağlıkla ilgili birçok soruna çözüm getiriyor. Yemeğe verdiği lezzetiyle de minik devin hünerleri saymakla bitmiyor.

LİMONUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Limon, dolaşım sorunlarına iyi gelir: Eğer dolaşım sorunlarından yakınıyorsanız limon günlük beslenmenizde yer almalı. Her gün yarım limon suyunu ılık suya ekleyip balla tatlandırın.
  • Yorgunluğa karşı limonata: Spor yapanlar için bir bardak ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu gideriyor hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırıyor. Özellikle bal ya da şeker eklenmiş limonata, ani enerji verici etkisiyle spor sonrası için ideal.
  • Limon yaprağı strese karşı vücudu korur: Limonun rahatlatıcı etkisi var. Birkaç taze limon yaprağını 2 bardak suda haşlayıp süzün. Bal ilave edip ılık olarak günde birkaç çay bardağı için. Stresten uzak durmak için limon yaprağı çayı kürünü birkaç hafta devam ettirin. 
  • Limon suyu çocuklardaki iştahsızlığı giderir: Çocuğunuz iştahsız ise yemeklerden önce birkaç damla limon suyu içirin. Bu mideyi etkileyip iştahını artıracaktır.
  • Limon çayı hazımsızlığa iyi gelir: 1 limonu dilimleyin ve üzerini örtecek kadar su ekleyip kaynatın. Süzüp ılık olarak için. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatıp 1 çay kaşığı şeker ile tatlandırın ve 1 hafta boyunca her gün 1-2 bardak sıcak olarak için. 
  • Limon dilimleri mide bulantısına karşı doğal bir ilaçtır: Mide bulantısından şikayetçiyseniz 3-4 limonu dilimleyip çaydanlığa alın. Üzerine 1 litre su ilave edip kaynatın. Süzüp sıcak olarak için.

LİMON SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Antiseptik özelliği vardır. Bu sayede soğuk algınlığı, bronşit ve nezle gibi hastalıklara karşı doğal bir savunucudur.
  • Zayıflamaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır.
  • Vücudu toksinlerden arındırır. Hastalıkların vücuda yayılmasını önler.
  • Karaciğerin enzim üretmesini azaltır. Temizlenmesini sağlar.
  • Zihinsel gelişimi destekler. Özellikle hamilelere önerilir.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır. Grip dönemlerinde koltuk altı, ayak altı ve alın bölgesine sürülebilir.
  • Cilt ve saç sağlığını korur. Hücrelerin yenilenmesini destekler.

LİMONUN BİLİNMEYEN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

  • SALATALARDA SİRKE YERİNE LİMON;

Limon suyunu  salatalarda sirke yerine kullanabilirsiniz. Salataların tadını artırmak için yarım ölçü limon suyu ile sirke ve 1 ölçü zeytinyağını karıştırıp sos hazırlayın.

  • MARİNE İÇİN LİMON DİLİMLERİ;

Limon dilimlerini ve suyunu, et ve çeşitli balıkları marine etmek için kullanabilirsiniz. Defne yaprağı, sarımsak ve baharat gibi malzemeler ilave ederek marinatı zenginleştirin.

  • YEMEKLERİN İÇERİSİNE LEZZET KATMAK İÇİN;

Makarna, pilav ve zeytinyağlı yemeklerin lezzetini artırmak için limon kabuğunu rendeleyip kullanabilirsiniz. 

  • DONDURMA VE KOKTEYL KARIŞIMLARI;

Dondurma, kokteyl, tatlı ve sorbeleri hazırlamak için limon suyu ve kabuğundan yararlanabilirsiniz.

  • MEYVE VE SEBZELERİN KARARMAMASI İÇİN;

Kereviz, yerelması, enginar, elma, mantar, armut, ayva ve muzu soyup kararmaması için limonlu suda bekletin.

Limon suyu ve kabuğunu çorba, et ve sebze yemekleri ile tatlılara kadar pek çok değişik yemeğin hazırlanmasında kullanabilirsiniz. 

  • KOKU VE PARFÜM SEKTÖRÜ;

Limonun kabuğunu rendeleyip aromatik kokusunun daha geniş bir alana dağılmasını sağlayabilirsiniz. Kabuğunu jülyen kesip yemekleri süsleyebilirsiniz. 

Zeytinyağlı yemeklere ve mezelere birkaç damla ilave ederek yemeklerin lezzetini artırabilirsiniz.

LİMON NASIL SEÇİLİR? LİMON SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • Limonu satın alırken, kabuğunun sert ve parlak olmasına özen gösterin. Küçük limonlar büyüklerden daha sulu olup çekirdekleri daha azdır.
  • Limonun kabuğu düzgün ve ince olmalı. Kalın kabuklu limonlar rendelemek için daha uygundur.
  • Limonun kabuğu pörsümüş, üzerinde kara lekeler varsa ve çok kuru veya yumuşak ise satın almayın. 

LİMON NASIL SAKLANIR? DOĞRU SAKLAMA KOŞULLARI

  • Taze limonu buzdolabında saklayın. 2 hafta boyunca taze kalacağından emin olabilirsiniz. Limon suyunu sıktıktan sonra kapalı bir kaba alıp buzdolabında 3-4 gün bekletebilirsiniz.
  • Limonu kurutmak için: Ortadan ikiye kesip incecik dilimleyin. Güneşte bekletip kurutun. 

LİMON İLE TEMİZLİK: MUTFAK TEMİZLİĞİNDE LİMON

Yağ çözücü olarak kullanabilirsiniz. Limon kabuğu ‘limonene’ denilen aromatik bir yağ özü içeriyor. Etkili bir dezenfektan ve temizleyici özellikler içeriyor. Yağlı tava ve tencereleri temizlemek için idealdir. Bu nedenle mutfak temizlik ürünlerinin bileşiğinde (bulaşık deterjanları ve bulaşık makinesi deterjanlarında) limon çok sık kullanılıyor.

LİMONUN TARİHÇESİ

Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kez 8. yüzyılda keşfedildi.  Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. yüzyılda Avrupa’ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerine dağıldı. Akdeniz iklimi ile özdeşleşen limon, salata ve yemeklerin yanı sıra tatlıların da baştacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip. 

LİMONUN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

C vitamini zengini limonun kabuğundaki yağ özleri sağlığımız için çok yararlı. Limon bakterilere karşı güçlü bir kalkan, kolay hazmediliyor, vücudu temizliyor ve susuzluğu gideriyor. fieker oranı düşük olduğu için diyet yemeklerinin de vazgeçilmezi.

100 GR LİMONUN İÇERİĞİNDE NE VAR?

  • 11                      kalori
  • 89.5 gr              su
  • 11 mg               fosfor
  • 140 mg             potasyum
  • 14 mg               kalsiyum
  • 50 mg   C          vitamini

LİMONLA YAPILABİLECEK YEMEKLER VE TATLILAR

EV YAPIMI KONSTANTRE LİMONATA TARİFİ;



LİMON KABUĞU REÇELİ NASIL YAPILIR?



LİMONLU PANNA COTTA TARİFİ;



LİMONLU BROWNİE TARİFİ;



LİMONLU VE PAZILI TAVUK TARİFİ



FIRINDA LİMONLU KÖFTE TARİFİ;