Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?

Narin ve anlaşılması zor kuzu göbeği baharın habercisidir. Doğada bulunur ancak mantarlara hakim değilseniz kendiniz toplamamalısınız. Lezzetli bir mantar türü olan kuzugöbeği mantarı nedir:
Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?
16 Ocak 2024, 13:30

Narin ve anlaşılması zor kuzugöbeği, bir zamanlar bu bahar habercilerini orman zemininde arayarak vahşi doğada dolaşanlarla sınırlı olan bir gurme ödülüdür. Kuzugöbeği Kuzey Amerika ve Avrupa'da yetişir ancak genellikle ekime direnir. Bunun yerine, vahşi doğada doğal olarak büyüdükleri yerden toplanmalı ve hasat edilmelidir. Bunları da satın alabilirsiniz. Kuzugöbeği nasıl elde edilirse edilsin, ızgarada veya sotelendiğinde kesinlikle lezzetlidir ve yıl boyunca tadını çıkarmak istiyorsanız kurutulabilir veya dondurulabilir.
Kuzugöbeği Mantarları Nasıl Temizlenir ve Saklanır?

Kuzugöbeği Mantarı Nedir?

Kuzugöbeği, koni şeklindeki başlığı ve süngerimsi dokusuyla farklı görünümlü bir mantardır. Kapaklar dik durur ve iyi tanımlanmış çukurlu bir dokuya sahip, soluk kremden neredeyse siyaha kadar değişen renklerdedir. Kuzugöbeği içi boştur ve beyaz ila soluk krem renginde bir gövdeye sahiptir. Temizlenmeleri gerekir, ancak aksi takdirde pişirmeden önce çok az hazırlık gerektirirler ve sadece ızgarada veya sotelendiğinde en iyisidir.

Tüm mantarlar gibi kuzugöbeği kuzugöbeğinin de ölümcül taklitçileri vardır. Bu durumda, benzer görünen ancak zehirli olan bir dizi türü içeren sahte kuzugöbeği olarak bilinirler. Yenilebilir mantarlardan farklı olarak, bu sahte kuzugöbeği kırmızımsı-kahverengi ila sarı arası bir başlığı vardır ve bu başlık genellikle bir tarafa doğru sarkar ve gevşek ve şekilsiz görünür. Ayrıca iyi tanımlanmış bir çukurlaşma yerine beyin benzeri bir doku fark edeceksiniz. Sahte kuzugöbeği kuzugöbeğinin içi oyuk değildir.

Not: Mantar toplamaya karar verirseniz, bunu mutlaka deneyimli bir rehberle yapın. Doğada bilinçsizce toplanan mantarlar, ciddi sağlık sonuçlarına ve ölüme yol açabilir.

Kuzugöbeği ile Nasıl Pişirilir?

Kuzugöbeği hassastır, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca diğer mantarlara göre biraz daha fazla temizliğe ihtiyaç duyarlar. Bunları temiz bir şekilde çalkalayın, soğuk suda çalkalayın, çıkarın ve kurutun. Kuzugöbeği pişirmeye hazır olana kadar temizlemeyin. Üzerlerinde bir miktar kirle kaderlerini beklemelerine izin verildiğinde, suyu emecekler, duygusallaşacaklar ve çok daha hızlı bir şekilde kötüye gidecekler.

Tipik olarak kuzugöbeği temizlendikten sonra çok fazla hazırlık çalışması gerektirmez. Mantarlar ikiye veya dörde bölünebilir; küçük olanlar bütün olarak bırakılabilir. Kuzugöbeği pişirilmelidir; bunları çiğ yemek mide rahatsızlığına, hatta kramplara neden olabilir. Aynı anda makul miktarda yemek de en iyisidir.

Kuzugöbeğinin Tadı Nasıldır?

Kuzugöbeği mantarlardan hoşlanmayan insanları etkileme konusunda tuhaf bir yeteneğe sahiptir. Cevizli ve odunsu, dünyevi bir tada sahiptirler. Kuzugöbeğinin rengi ne kadar koyu olursa, tadı da o kadar dumanlı, fındıklı ve topraklı olur.

Kuzugöbeği Nereden Alınır veya Bulunur?

Kuzugöbeği, mart ayından haziran ayına kadar ormanda ortaya çıkan baharın ilk işaretlerinden biridir. Kesin zaman dilimi büyük ölçüde yılın hava durumuna bağlıdır. Yağmur miktarı ve sıcaklık dalgalanmaları kuzugöbeği mevsimini birkaç hafta geciktirebilir veya önemli ölçüde kısaltabilir. Bulmak yerine satın almayı tercih ederseniz, güvenilir noktalara sahip mantar toplayıcıları kuzugöbeği kuzugöbeği genellikle kiloyla satacaktır. Ayrıca çiftçi pazarlarında ve özel mağazalarda da bulunabilirler ve kurutulmuş veya dondurulmuş kuzugöbeği çevrimiçi olarak satılmaktadır.

Kuzugöbeği Nasıl Saklanır?

Yıkanmamış kuzugöbeği kuzugöbeği nefes alsın diye kese kağıdı içinde saklayın ve mümkün olan en kısa sürede kullanın. Buzdolabında bekletmek onları sadece kurutacaktır, ancak bu onların tazeliğini bir haftaya kadar uzatabilir. Plastik poşetler çürümeyi hızlandırabilir.

Yıkanan kuzugöbeği kuzugöbeği, önce iyice kurutulduğu sürece dondurulabilir. Bunu yapan birçok kişi önümüzdeki kışı bu şekilde geçirebileceklerini söylüyor. Bunları kullandığınızda hala harika bir tada sahip olacaklar, ancak doku tamamen lapa gibi olacak. Yine de onları kıyıp püre haline getirecekseniz bu iyidir, ancak diğer kullanımlar için pek iyi değildir. Ayrıca kuzugöbeğini kurutarak altı ay içerisinde kullanabilirsiniz. Hızlı ve kolay bir şekilde yeniden oluşturulabilirler.

Kuzugöbeğinin Çeşitleri Nelerdir?

İlkbahar boyunca çeşitli zamanlarda farklı kuzugöbeği çeşitleri ortaya çıkar. İlk gelenler siyah kuzugöbeği kuzugöbeği (Morchella elata) olup, genellikle dişbudak ağaçlarının etrafındaki büyük koloniler halindedir. Koyu kahverengi, neredeyse siyah şapkaları nedeniyle kolayca fark edilirler. Sırada sarı (veya yaygın) kuzugöbeği kuzugöbeği (Morchella esculenta) gelir. Sarı renkli şapkaları, genellikle tek başlarına ya da küçük gruplar halinde, sonbahardaki yaprak yığınları arasında dağılmış olduklarından, fark edilmelerini zorlaştırıyor. Sezonu bitirmek için geç kuzugöbeği kuzugöbeği kuzugöbeği (Morchella deliciosa) da sarı şapkalara sahiptir ve en küçük ve yakalanması en zor türdür.

Şunlara da göz atın;

  1. Kuzugöbeği nasıl temizlenir?
  2. Trüf mantarı nedir?
  3. İstiridye mantarlı tarifler 
  4. Kanlıca mantarı nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo