Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması İçin Uygulayabileceğiniz 5 Yöntem

Kuru fasulye neden gaz yapar? Kuru fasulyenin gaz yapması nasıl önlenir? İşte, kuru fasulyenin gazını tamamen almak için evde kolayca uygulayabileceğiniz 5 yöntem:
Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması İçin Uygulayabileceğiniz 5 Yöntem
25 Ekim 2023, 15:29

Türk mutfağının milli yemeklerinden biri olan kuru fasulye, pirinç pilavının yol arkadaşı, cacığın en lezzetli eşlikçisidir. Yaz kış demeden tüketilen kuru fasulyenin faydalarını hepimiz biliyoruz. Ancak ne kadar faydalı olsa da, yedikten sonra gaz yapması, midede şişkinlik oluşturması kimi zaman can sıkıcı olabiliyor. Peki, size doğru pişirildiği takdirde kuru fasulyenin aslında hiç gaz yapmadığını söylesek? Kuru fasulyeden sırf gaz yapıyor diye uzak duruyorsanız, sizi böyle alalım.

kuru fasulye

Kuru Fasulye Neden Gaz Yapıyor?

Aslında sadece kuru fasulye değil, nohut gibi diğer baklagiller de tüketildikten sonra gaz yapan besinler arasındadır. Kuru fasulyede vücudun sindiremeyeceği miktarda oligosakkarit molekülleri bulunduğu için, bu moleküller mide ve ince bağırsak tarafından kolay kolay sindirilemiyor. Bu moleküller simbiyont bakterileri tarafından parçalanırken, nitrojen, hidrojen ve karbondioksit gibi gazla açığa çıkar. Yani, oligosakkaritlerin sindirimi için enzimler yetersiz kaldığı için bağırsaklarda daha fazla gaz oluşur. 

kuru fasulye

Kuru Fasulyenin Gaz Yapması Nasıl Önlenir?

Kuru fasulyenin gaz yapmasını önlemek için, pişirme esnasında aşağıdaki küçük püf noktalarını deneyebilirsiniz.

  1. Kimyon: Kuru fasulyeyi haşlarken, içerisine bir çay kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon, gaz sıkışmasını engelleyerek mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
  2. Kekik: Kimyon yerine kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz.
  3. Köpük: Kuru fasulyenin gaz yapmasını önlemek için, mutlaka bir gece önceden ıslatmanız gerekir. Islatma suyunu yeniledikten sonra haşlama işlemine geçebilir ve haşlama esnasında suyun üzerinde biriken köpükleri temizlemelisiniz. Ara sıra tencereyi kontrol ederek biriken köpükleri alıp atmanız, gaz oluşumunu önleyecektir.
  4. Karbonat: Kuru fasulyenin gazını almak için kullanılan yöntemlerden biri de, karbonattır. Karbonat, aynı zamanda fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve daha hızlı pişmesini sağlar. Ayrıca fasulyenin saldığı gazı yok eder. Ancak karbonat, fasulyedeki vitamin ve minerallerin ölmesine sebep olduğu için, diğer yöntemleri denemenizi öneririz. 
  5. Patates: Kuru fasulyenin gazını almak için uygulanan yöntemlerden bir diğer ise çiğ patatestir. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaları pişirirken içerisine dörde bölünmüş çiğ patates atmanız gazdan kurtulmanızı sağlar. Pişirme işlemi bitince patatesi tencereden çıkarıp çöpe atın. Aksi halde daha fazla gaz yapar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kuru fasulyenin püf noktaları nelerdir?
  2. Kuru fasulyenin yanına ne gider?
  3. Nohut pişirmenin püf noktaları nelerdir?
  4. Baklagillerin son kullanma tarihi geçer mi?
  5. Baklagil pişirirken yapılan hatalar nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo