Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evlere renk katan ve dekoratif amaçlarla kullanılan kurdele çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte, kurdele çiçeği bakımı ve evde kolayca çoğaltma yöntemleri:
Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
19 Şubat 2024, 15:46

Kurdele çiçeği, anavatanı Afrika ve Asya olan, son yıllarda dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanan bir çiçektir. Bulunduğu yere kolayca adapte olan bu çiçek, yetiştirilmesi kolay olduğu için zahmetsizdir. Uzun ömürlü olan kurdele çiçeğinin doğada yaklaşık 220 türü vardır. Bazı türleri çiçek açarken, bazı türleri yıl boyunca açık yeşil rengini korur. Kurdele çiçeği oksijen bitkisidir. Yani havayı temizleyen bitkilerden biridir. Bu yüzden özellikle iç mekanlarda askı veya sepetlere konularak bakımı yapılır.

kurdele çiçeği

Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Kurdele çiçeği gevşek, verimli ve tınlı bahçe topraklarında kolayca yetişir. Tuzlu toprakları sevmez. Toprağa ponza, çakıl gibi geçirgenliği artırıcı malzemeler eklediğinizde, kök gelişimi desteklemiş olursunuz.
  2. Kurdele çiçeği, yılda en az 1 kere vitamin ve minerallerle desteklenmelidir. 
  3. Kurdele çiçeği, orta büyüklükte bir saksıda yetiştirilebilir. Saksıda mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. 
  4. Kurdele çiçeği, doğrudan güneş ışığı alan yerlere yerleştirilmemelidir. Bunun yerine yarı gölgeli aydınlık ortamları sever. Aydınlık yerlerde yaprak rengi açık yeşile döner. 
  5. Kurdele çiçeğinin yetiştirildiği ortam, kış aylarında 12 derecenin altına düşmemelidir. Aksi takdirde çiçeğin verimliliği düşecektir. 
  6. Kurdele çiçeği yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulama sıklığına, toprağın nemine bakarak karar verebilirsiniz. Kurdele çiçeğine verilecek su, bir gece dinlendirilmiş olmalı ve oda sıcaklığında bekletilmelidir. 

kurdele çiçeği

  1. Kurdele çiçeğinin üzerindeki çiçekler dolmaya başladığında, solan çiçekler budanmalı ve saksıdan uzaklaştırılmalıdır. Kesilen bölgelerin hava almasını engellemek için, üzerini mum veya soğuk silikon ile kapatabilirsiniz. 
  2. Bitkinin aşırı sulanması, kök çürümesine yol açar. Eğer bitki hastalandıysa, diğer bitkilerden uzaklaştırılmalıdır. Kurdele çiçeğinde en çok unlu bit ve yaprak biti hastalıkları görülür. Bu durumlardan korunmak için, uygun ilaçlar kullanabilirsiniz.

Kurdele Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kurdele çiçeğini, dallarının ucunda oluşan yumruları toplayarak çoğaltabilirsiniz. Bu yumruları yenir bir saksıya eklemeniz yeterlidir. Dilerseniz, kökten ayırma yöntemini de deneyebilirsiniz. Kökleri ayırırken dikkatli olmalı ve çiçeğe zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Yeni kökleri, toprağa ektikten sonra bakımını yaparak çoğaltabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Evin batı cephesinde yetiştirebileceğiniz bitkiler
  2. Manolya bakımı nasıl yapılır?
  3. Guzmanya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Uyku çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo