Evde Manolya Bakımı Nasıl Yapılır?

Dört mevsim yeşil kalmasıyla bilinen manolya, en zarif ve şık bitkilerden biridir. Peki, evde manolya çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte, evinize renk katacak manolya çiçeği bakım önerileri:
Evde Manolya Bakımı Nasıl Yapılır?
22 Ocak 2024, 13:26

Manolya, manolyagiller familyasına ait bitkilerden biridir. Her zaman yeşil kalan ve yaprak döken odunsu bir yapıya sahip olan manolya, aslında baharı müjdeleyen çiçekler arasında yerini alır. Hoş kokusu, canlı çiçekleri ve zarif görünümü ile evlerde, balkonlarda ve bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Bulunduğu ortama dekoratif bir şıklık katan bu çiçek, beyaz, pembe ve mor renklerinde olabilir. Evde manolya yetiştirmek isteyenlerin, bazı tüyolara dikkat etmesi gerekir. Bakım önerileri dikkate alındığı takdirde, uzun yıllar boyunca manolyalarınız çiçek verir.

manolya çiçeği

Manolya Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Manolya fidanı, mutlaka ilkbahar aylarında alınmalı ve ekim işlemi yapılmalıdır. Diğer aylarda manolyanın verimi düşebilir. 
  2. Manolya çiçeği için, saksı bitkileri toprağı ve kestane toprağı karıştırılmalıdır. Bu karışım, manolya için en iyi sonucu verir. Kalitesiz topraklar çiçeklerinizin kurumasına yol açabilir. 
  3. Manolya, hassas bir bitki olduğu için kullanacağınız toprak mutlaka kireçsiz olmalıdır. 
  4. Manolya, belli periyotlarla gübrelenirse daha iyi verim alınır. Gübreleme işlemi için, gül gübresi kullanabilirsiniz. 
  5. Manolyayı orta boyutlu bir saksıya veya doğrudan bahçeye ekebilirsiniz. Bitki kökleri yüzeye yakındır. Bu yüzden toprağı çapalamayın. Nemli ve hafif gevşek topraklar daha iyi sonuç verir. 
  6. Manolya güneşi seven bir bitki olduğu için, evin bolca güneş alan bir noktasına konumlandırabilirsiniz. Aynı şekilde bahçeye ekecekseniz, mutlaka güneş alan kısımları seçmeniz gerekir. 
  7. Manolya kış soğuklarına karşı dayanıksızdır. Bu yüzden kış aylarında balkon ve bahçedeki manolyalar eve taşınmalı veya soğuktan korunacak şekilde ekilmelidir. 
  8. Manolyanın toprağı nemli kalmalı, aşırı sulanmamalıdır. Yapraklarına su sıkmak, su ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. 
  9. Manolya, doğru bakım yapıldığı takdirde Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Çiçekleri bir süre sonra dökülse de, her mevsim yeşil kalma özelliğine sahiptir. 
  10. İlkbahar aylarında ekilen manolya, bir sonraki sene aynı aylarda çiçek açacaktır. 

manolya

Manolya Nasıl Çoğaltılır?

Manolyayı çoğaltmak için, çiçeklenme mevsiminin bitmesi gerekir. Çiçeklenme bitmeden budamak, köklerine zarar verir. Çoğaltmak için, manolyanın dallarını budama makasıyla kesin. Elde ettiğiniz fidanları, farklı saksılara aynı şekilde ekebilirsiniz. Manolyayı sağlıklı hale getirmek için, çiçeklenmeden sonra kırılan ve yıpranan sürgünleri budamanız gerekir. 

Manolyayı ağaç olarak da ekebilirsiniz. Tohum, çelik ve aşı yöntemiyle ağaç haline gelmesini bekleyebilirsiniz. Manolya fidanını ekmeden önce, bahçede köklerin 4 katı genişliğinde bir çukur açın. Köklerinin bir kısmı dışarıda kalacak şekilde kireçsiz toprağa dikin. Gübreleme yaparak büyümesini bekleyebilirsiniz. Fidanı diktikten sonraki 3 yıl boyunca, toprak yüzeyini ara sıra tırmıkla eşeleyin ve üzerine az miktarda toprak ilavesi yapın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Antoryum bakımı nasıl yapılır?
  2. Siklamen bakımı nasıl yapılır?
  3. Güzel hatun çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Petunya bakımı nasıl yapılır?
  5. Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo