Keten Tohumu Yağı Nasıl Yapılır?

Keten tohumu yağı, çeşitli sağlıklı faydalar sunar. Romatoid artrit ve diğer enflamatuar hastalıklarla ilişkili iltihaplanmaya yardımcı olduğu düşünülen çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Sizlere evde keten tohumu yağı nasıl yapılır anlattık. İşte, keten tohumu yağı nasıl yapılır:
Keten Tohumu Yağı Nasıl Yapılır?
14 Ağustos 2023, 14:08

Keten tohumu yağı, çeşitli sağlıklı faydalar sunar. Romatoid artrit ve diğer enflamatuar hastalıklarla ilişkili iltihaplanmaya yardımcı olduğu düşünülen çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Yağı birçok sağlıklı gıda mağazasından satın alabilirsiniz, ancak yağı evde de yapabilirsiniz. Sıcak veya soğuk yağ presi ile keten tohumlarından saf yağ elde edebilirsiniz. Bir prese yatırım yapmak istemiyorsanız, yağlarını serbest bırakmak için tohumların suda kaynatılmasını gerektiren tam keten tohumu yağı yapabilirsiniz. Su ile hazırlandığı için seyreltilmiş olduğundan gerçek bir yağ değildir.

Preslenmiş Keten Tohumu Yağı için Malzemeler:

  1. 454 gr keten tohumu

Tam Keten Tohumu Yağı için Malzemeler:

  1. 1 ila 2 yemek kaşığı (10 ila 20 g) bütün keten tohumu
  2. 2 su bardağı (473 mi) su

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Kullanım Alanları

Preslenmiş Keten Tohumu Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Keten tohumu yağı yapmak için sıcak yağ presi veya soğuk yağ presi kullanabilirsiniz. Sıcak presler genellikle, kullanmadan önce açmanız ve ısınmasına izin vermeniz gereken bağımsız makinelerdir. Soğuk yağ presleri genellikle bir meyve sıkacağına bağlanan ataşmanlardır. Presinizi üreticinin talimatlarına göre açın veya takın.
  2. Tohumları makinenin hunisine ekleyin. Ne kadar yağa ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak istediğiniz miktarda keten tohumu kullanabilirsiniz. Ancak, ilk kez yağ yapıyorsanız, sürece alışmak için küçük bir miktarla başlamak en iyisidir. 450 gr genellikle başlamak için iyi bir miktardır. Tohumları sıcak presin hunisine veya soğuk presin besleme bölmesine yerleştirin
  3. Yağı çıkarmak için makineyi açın. Bazı sıcak presler, ekstraksiyonu başlatmak için yalnızca bir düğmeye basmayı gerektirir. Bununla birlikte, diğerleri yağı üretmek için elle döndürmeyi gerektirir. Soğuk pres aparatı ile, sıkma işlemini başlatmak için sadece meyve sıkacağını açmanız gerekir.
  4. Kullandığınız ekstraktör tipine göre tohumları işleyin. Tüm tohumları işlemek için gereken süre, kullandığınız özütleyicinin miktarına ve türüne bağlıdır. Sıcak preste tohum için, genellikle 5 ila 10 dakika sürer. Soğuk pres ile yarım saate kadar sürebilir.
  5. Yağ kabının kapağını kapatın. Yağı çıkarmayı bitirdiğinizde, çıkarıcınızı kapatın. Yağı bir toplama kabında topladıysanız, hava geçirmez bir kaba aktarmak için bir huni kullanın. Sıkıca kapatıldığından emin olarak kabı kapatın
  6. Yağı birkaç gün bekletin. Ayırmak isteyeceğiniz yağda tortu olabilir. 2-3 gün beklemesine izin verirseniz tortu dibe yerleşir, böylece yağı preslemek daha kolay olur.
  7. Yağı süzün ve tortuyu atın. Birkaç gün sonra yağı açın ve bir elekten geçirerek ikinci bir hava geçirmez kaba dökün. Kabı kapatın ve serin, kuru bir yerde saklayın. 2 yıla kadar taze kalmalıdır.

Tam Keten Tohumu Yağı Nasıl Hazırlanır?

  1. Suyu kaynatın. Küçük bir tencereye 2 su bardağı su ekleyin ve ocağa koyun. Yaklaşık 5 dakika sürmesi gereken kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateşte ısıtın.
  2. Tohumları ekleyin ve ısıyı düşürün. Yağ kaynadıktan sonra, 1 ila 2 yemek kaşığı (10 ila 20 g) bütün keten tohumunu suya karıştırın. Ocağın ısısını orta-düşük seviyeye düşürün ve tohumların pişmesine izin verin.
  3. Karışım kalınlaşana kadar tohumları yaklaşık 8 dakika pişirmeye devam edin. Tava açıkken ve orta-düşük ısıda, tohumların suda kaynamasına izin verin. Su kalın ve parlak hale gelmeli ve yağ hazır olduğunda biraz yumurta akı gibi görünen çizgiler de fark edebilirsiniz.
  4. Karışımı soğumaya bırakın. Tohumların pişmesi bittiğinde, ısıyı kapatın ve tavayı ocaktan alın. Tezgah üzerinde 20 ila 30 dakika soğumaya bırakın.
  5. Bir kavanoza aktarın ve buzdolabında 10 güne kadar saklayın. Yağ işlenecek kadar soğuduğunda, hava geçirmez bir kaba dökün. Güvenli bir şekilde kapatın ve saklama için buzdolabına koyun. Bir buçuk haftaya kadar taze kalmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Keten tohumu yağının faydaları nelerdir?
  2. Keten tohumu nasıl yenir?
  3. Keten tohumu nasıl saklanır?
  4. Keten tohumu nasıl öğütülür?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo