Kastamonu yemekleri ve Kastamonu'nun tarihi

Zengin tarihi olan Kastamonu'nun mutfağını mutlaka tatmalısınız.
Kastamonu yemekleri ve Kastamonu'nun tarihi
24 Nisan 2024, 17:14

Kastamonu yemekleri ve Kastamonu'nun meşhur sarımsağını, üryani eriğini, pirincini ve pastırmasını anlatıyoruz. Zengin tarihi olan Kastamonu'nun mutfağını mutlaka tatmalısınız.

Kastamonu yemekleri zenginliği ile herkesin damak zevkine hitap ediyor. Hamurişi, et ve süt ürünlerinin temel olduğu Kastamonu mutfağı, mevsimine göre yeşilliklerle donanır. Taze meyve ve sebzeler renk katar yöre mutfağına. Bir de cevizi ve sarımsağı var ki, tadı dünyaya bedel.

KASTAMONU'NUN ZENGİN TARİHİ

Kastamonu çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Önceleri Gasların (Sümerlerin bir kolu) yurdu olmuş; zamanla Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Rumları, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiş. Anadolu‘ya Türklerin gelmesiyle de Danişmentliler, Anadolu Selçukluları, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu‘na mesken olmuş. Romalıların bu yörede kurduğu Paflagonia isimli eyaletin merkezi olan Pompeiopolis Höyüğü (Taşköprü‘de gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor), Kastamonu Kalesi ile M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapılan Ev Kaya Mezarları, geçmişi günümüze taşıyan önemli kalıntılar. Ama asıl önemlisi Candaroğulları, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan pek çok tarihi eserin bugün bile ayakta olması.

BANDUMA NEDİR? (ISLAMA, BANDIRMA)

‘TİRİDİNE BANDUM’


Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar çevresinde ıslama; Küre ve İnebolu çevresinde Bandırma; Daday ve Devrekani çevresinde Banduma olarak bilinen bu yemek; yufka (serme), hindi veya tavuk eti ve suyundan yapılıyor.

BANDUMA NASIL YAPILIR?

Yufkalar rulo yapılıp 3 parmak kalınlığında kesiliyor. Tavuk suyuna batırılıp tabağa dizilen yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı gezdiriliyor. Aralara dövülmüş fındık içi serpilip üzerlerine tavuk ya da hindi eti konuyor. Et suyundan üzerine gezdirilip fındık da serptiniz mi, değmeyin keyfine.

KASTAMONU SARIMSAĞI ÖZELLİĞİ

Sarımsak cenneti Kastamonu ile ilgili Taşköprü denince akla, önce sarımsak sonra da Biryan kebap (Kuyu kebabı ya da Kazık kebabı) gelir. Sarımsak, Romalılardan kalma bir şehir olan Pompeiopolis’in bile önüne geçiyor zaman zaman. Ki, bu muhteşem şehir kalıntısı, olanaksızlıklar yüzünden gün yüzüne çıkarılamamış bir türlü. ‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan sarımsak yöre halkının başlıca geçim kaynaklarından. Alın bu sarımsağı başka yerde ekin, aynı sonuca ulaşamıyorsunuz.  Eh, hal böyle olunca Taşköprü her yıl eylül ayında beyaz altınına uluslararası bir kültür festivali düzenlemesin de ne yapsın!

KASTAMONU'NUN NESİ MEŞHUR?

Kastamonu’nun zengin yemek kültürünü bu sayfalara sığdırmak hayli zor. Araştırmacıların Kastamonu ve çevresinde 812 çeşit yemek tespit etmişler. Üryani eriği, pirinci, pastırması, sarımsağı, tarihi, turizmi, deniz sefası her biri birbirinden derin araştırma konuları aslında.

ÇEKME HELVA NEDİR?

Çekme helva 1800’lü yıllardan bugüne uzanan bir geçmişe sahip. Padişahlar tarafından sarayda çektirilen helva (nam-ı diğer saray helvası), Kastamonu’nun da simgesi olmuş. Un tereyağında kavruluyor. Meyane soğurken şekerle su kaynatılıp mermer taşına dökülüyor. Ağartılarak meyaneyle birlikte birbirine yedirilip sakız haline getiriliyor.

KASTAMONU YEMEKLERİ

ETLİ EKMEK NASIL YAPILIR? 



EKŞİLİ PİLAV TARİFİ



Ekşili pilav, bol yeşillikle yapılırsa lezzetine doyum olmuyor. Ebegümeci olmadığı zaman, ekşi tadı veren taze üzüm yaprağı ekleniyor. Mevsimine göre farklı yeşilliklerle de tatlandırılıyor. Bulgura yoğurdu eklemeden önce hafif sulu kalması gerekiyor. Suyunu çekmişse bir miktar daha kaynar su eklemek gerekiyor. Ekşi yoğurdunuz yoksa, normal yoğurdu 1 gün oda sıcaklığında bekletip ekşiterek kullanabilirsiniz.

YOĞURTLU PATATES PAÇASI



SİMİT TİRİDİ NASIL YAPILIR?




BANDUMA NASIL YAPILIR?



Banduma’nın farklı yapılış biçimleri var. Başka bir usule göre de, bulgur tanesi kalınlığında dövülmüş ceviz içi yufkaların ortasına yerleştirilip sigara böreği gibi sarılıyor. Tepsiye dik olarak yerleştirilen yufkalar sıcak tavuk suyu ile ıslatılıyor. Üzerlerine tavuk eti serpiştirilip kızdırılmış tereyağı gezdiriliyor.

BALLI GÜLLAÇ TARİFİ



Ballı güllaç, çok hafif bir tatlı. Özellikle Taşköprü civarında yapılıyor. Evde bal olmayınca, gül reçeli ile de hazırlıyorlar.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo