ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER YAZIN VAZGEÇİLMEZ MEYVESİ OLAN KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

YAZIN VAZGEÇİLMEZ MEYVESİ OLAN KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

Yaz meyvesi olan karpuzun mucizevi faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, karpuzun sağlığa faydalarını ve besin değerlerini anlattı..
Karpuz

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz

Yaz aylarının en kıymetli meyvesi olan karpuz, kabakgiller familyasından olup tüm dünyada en çok tercih edilen meyvelerin başında gelmektedir. Yüksek su içeriği ile insanlara serinlik hissi verir ve susuzluğu giderir. 


KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Karpuz su oranı yüksek (%90) bir meyve olduğu için diüretiktir yani sık idrara çıkarma özelliği vardır. Bu yüzden ödem sorunu yaşayanlar için mükemmel bir besindir.
  • Ancak karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimden fazla yememeleri gerekir.
  • A ve C vitamini içerdiği için antioksidanlardan zengin bir meyvedir. Serbest radikal oluşumunu engeller, saç, göz ve cilt sağlığı içinde mükemmel bir besin kaynağıdır.
  • Karpuza kırmızı rengi veren ‘likopen’ de antioksidandır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır aynı zamanda kanser hücreleri ile savaşarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yapılan araştırmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruduğunu göstermiştir.
  • Karpuz B grubu vitaminleri içerdiği için ko-enzim fonksiyonu nedeniyle yaşlanmayı geciktirir ve immün sistemi destekler.
  • Sodyum ve potasyum içeriği nedeniyle sinir iletiminde ve kan basıncını dengelemede rol oynar.
  • Aynı zamanda spor sonrası kas ağrılarını azaltarak toparlanma sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Yüksek potasyum içerdiğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir. 


KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kabukları hayvan beslenmesinde kullanılırken, çekirdekleri kozmetik ve ilaç sanayinde değerlendirilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, karpuz çekirdeğinin besleyici yönü araştırılmış ve gıda alanında tüketimi önerilmiştir.
  • Karpuz çekirdekleri yaklaşık %35 protein, %50 yağ ve %5 liften oluşmaktadır.
  • Bunların yanı sıra magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve çinko gibi mikro ve makro besin maddelerince de zengindir.
  • Karpuz çekirdekleri içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.


BESİN DEĞERLERİ

  • Karpuz karbonhidrat, aminoasit, lif, A, B, C vitaminleri, folat ile potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
  • Ayrıca fitokimyasal ve likopen ile birlikte karoten, lutein gibi karotenoidler bakımından da iyi bir kaynaktır.


KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİ?

Diyet yapanların gözde meyvesi olan karpuzun bir porsiyonu 75 kaloridir ve yaklaşık 250 gramdır yani avuç içi büyüklüğünde 2 dilim kadardır. Meyveleri daha çok yemeklerden 2-3 saat sonra porsiyon kontrolü yaparak ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı karpuzu porsiyon kontrolü yaparak tüketmeliyiz. Fakat karpuzu kontrolsüz tükettiğinizde fazla şeker içeriğinden dolayı kilo almanıza, kan şekerinde dalgalanmalara, karaciğerde ya��lanmaya, kan yağlarının artmasına ve mide de gaz-şişkinlik gibi sorunlar oluşmasına neden olabilir.


Şunlara da göz atın:


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!