ANASAYFA MUTFAK ÖLÇÜLERİ: TARİFLERDE KULLANMANIZ İÇİN STANDART ÖLÇÜM LİSTESİ

Mutfak Ölçüleri: Tariflerde Kullanmanız İçin Standart Ölçüm Listesi

Bir su bardağı şeker, 120 gr un, 250 ml su… Tüm bu miktarlar ürün hazırlığı esnasında kafanızı karıştırıp stres olmanıza mı neden oluyor? Ya da evde tartınız yok ve ürününüz hakkında endişe mi duyuyorsunuz? 1 su bardağı un kaç gram, yarım su bardağı şeker ne kadar? Ya da her yerde karşılaştığımız su bardağı kaç ml? 100 ml süt ne kadar? Ne kadar yağ kullanmalıyım?

Ölçüler Bölümüne Atlamak İçin Tıklayın




İşte tüm bu sorular, hepimizin evde tarif denerken karşılaştığı ya da kafamıza takılan soruların bütününü oluşturmaktadır. Biz de Lezzet Dergisi olarak siz okuyucularımızın yararlanacağı, kafa karışıklıklarını gideren bu yazıyı hazırladık. Öncelikle karar vermemiz gereken husus, hangi bardağı kullanacağız. Biz her evde bulunan ve herkesin yararlanacağı klasik su bardağını tercih ettik ve ölçüleri bu klasik su bardağını baz alarak belirledik.

  • Su bardağı olarak 200 ml olan su bardağı;
  • Çorba/yemek kaşığı olarak 10 ml ölçülü kaşık ;
  • Tatlı kaşığı olarak 5 ml tatlı kaşığı;
  • Çay kaşığı olarak 2,5 ml çay kaşığı ölçülerini kullandık.

Ölçülerini kullandık.

Kullandığımız ölçüler, hacim ölçüleridir. Dikkat ediniz ağırlık ölçüleri değil hacim ölçüleri. Peki nedir bu hacim ölçüleri? Kullandığımız ölçü kabının içindeki malzemenin ağırlığı değil de kapladıkları alandır. Yani, büyüklerimizden hep duyduğumuz ''Bir kilo demir mi ağırdır, bir kilo pamuk mu?'' sorusunun ta kendisidir. Kısacası bizim baz aldığımız ölçü kabı su bardağıdır ve bu su bardağına koyduğumuz un ve suyun ağırlıkları farklıdır. Bu husus bir yana dursun ölçüyü etkileyen bir diğer hususta, ölçü kabını doldurma şeklimizdir. Biz ölçü kabını doldururken hepimizin tercih ettiği yöntemi tercih ettik. Örneğin 1 su bardağı unun miktarını öğrenmek için, un kabına bardağı daldırdık ve bir spatula/bıçak yardımı ile üzerini sıyırdık. Bunun sonucunda da klasik su bardağı ile 1 bardak unun 100 gr ile eşdeğer olduğunu gördük. Eğer kaşık yardımı ile ölçü kabına ekleyecek olursak bu miktar içerisindeki alana bağlı olarak değişecektir. Ya da bardak içerisine unu hiç hava almayacak şekilde bastırarak koyarsanız, kullandığınız un miktarı daha fazla olacaktır. Ancak biz hazırladığımız bu yazıda hepimizin en rahat ettiği ve kafa karıştırmayacak olan gramajları sizinle buluşturduk. Sizde un ölçerken un kabına ölçü kabınızı daldırın ve üzerini bir araç yardımı işe sıyırın. Daha küçük partiküllere sahip olan pudra şekeri, kakao, nişasta gibi ürünlerde ise bir kaşık yardımı ile ölçü kabına doldurmanız daha doğru olacaktır. Ölçü kabı olarak kaşık kullanacaksak, kullanacağımız ürünü kaşık yardımı ile alıp üzerini bıçak yardımı ile sıyırmak en doğrusu olacaktır. Sıvı malzemelerde ise ürünü nasıl koyduğumuz herhangi bir fark yaratmayacaktır.

İşte size evde kullanacağımız birçok malzemenin ölçümü ve karşılığı. En çok ihtiyacımız olanlar;

1 su bardağı un = 100 gr

1 su bardağı toz şeker = 180 gr

1 su bardağı süt = 200 gr (250 ml)

 

ÖLÇÜLER VE DÖNÜŞÜMLERİ

Su bardağı – Mililitre (ml)

Yemek/çorba kaşığı – Mililitre

Tatlı kaşığı – Mililitre

Çay kaşığı- Mililitre

Fırın Isısı (Fahrenheit – Celcius)

 

ÖLÇÜLEN KATI MALZEMELER (Su bardağı, yemek kaşığı, tatlı/çay kaşığı — gram)

Un,   Şeker,   Kakao,   Hindistan Cevizi (rende)
Antep Fıstığı (toz),   Badem-Fındık,   İç Badem
Yulaf Ezmesi,   Yumurta,   Yaş Maya,   Kuru Maya,   Susam
Haşhaş,   Keten Tohumu,   Çörek Otu,   Zahter
Mısır Unu,   Pirinç,   Bulgur,   İrmik,   Nişasta,   Pudra Şekeri
Kabartma Tozu,   Vanilya,   Karbonat,   Tuz
Tereyağ,   Yer Fıstığı,   Ceviz içi,   Ay çekirdeği (iç)

 

ÖLÇÜLEN SIVI MALZEMELER (Su bardağı, yemek kaşığı, tatlı/çay kaşığı — gram)

Süt,   Balsamik Sirke,   Nar Ekşisi,   Zeytinyağı,   Ayçiçek Yağı
Soya Sos,   Su,   Bal,   Pekmez,   Reçel,   Krema

 

 

SU BARDAĞI – MİLİLİTRE (ML)

1 su bardağı = 200 ml

3/4 su bardağı = 180 ml

2/3 su bardağı = 160 ml

1/2 su bardağı = 120 ml

1/3 su bardağı = 80 ml

1/4 su bardağı = 60 ml

Başa Dön

 

YEMEK KAŞIĞI/ÇORBA KAŞIĞI (TABLESPOON) – MİLİLİTRE (ML)

1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml

Başa Dön

 

TATLI KAŞIĞI– MİLİLİTRE (ML)

1 tatlı kaşığı = 5 ml

Başa Dön

 

ÇAY KAŞIĞI– MİLİLİTRE (ML)

1 çay kaşığı = 2,5 ml

Başa Dön

 

SU BARDAĞI -YEMEK KAŞIĞI – TATLI KAŞIĞI DÖNÜŞTÜRME

1 su bardağı = 16 yemek kaşığı = 48 tatlı kaşığı

3/4 su bardağı = 12 yemek kaşığı = 36 tatlı kaşığı

2/3 su bardağı = 11 yemek kaşığı = 32 tatlı kaşığı

1/2 su bardağı = 8 yemek kaşığı = 24 tatlı kaşığı

1/3 su bardağı = 5 yemek kaşığı = 16 tatlı kaşığı

1/4 su bardağı = 4 yemek kaşığı = 12 tatlı kaşığı

Başa Dön

 

FIRIN ISISI (Fahrenheit Celcius)- Santigrat ©

Yerli ve yabancı bir çok yerde karşımıza Fahrenheit biriminde fırın ölçüsü çıkmaktadır. Peki bunun Santigrat cinsinden dönüşümü ne olacak derseniz işte burada.

500 F = 260 C

475 F = 245 C

450 F = 235 C

425 F = 220 C

400 F = 205 C

375 F = 190 C

350 F = 180 C

325 F = 160 C

300 F = 150 C

275 F = 135 C

250 F = 120 C

225 F = 107 C

250 F = 120 C

225 F = 107 C

Başa Dön

 

UN

1 su bardağı un = 100 gram

3/4 su bardağı un = 80 gram

2/3 su bardağı un = 60 gram

1/2 su bardağı un = 50 gram

1/3 su bardağı un = 35 gram

1/4 su bardağı un = 25 gram

1 yemek kaşığı un = 10 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı un = 20 gram

1 tatlı kaşığı un= 6 gram

1 çay kaşığı un = 3 gram

Başa Dön

 

ŞEKER (BEYAZ ve ESMER ŞEKER)

1 su bardağı şeker = 180 gram

3/4 su bardağı şeker = 140 gram

2/3 su bardağı şeker = 115 gram

1/2 su bardağı şeker = 90 gram

1/3 su bardağı şeker = 60 gram

1/4 su bardağı şeker = 35 gram

1 yemek kaşığı şeker = 15 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı şeker= 23 gram

1 tatlı kaşığı şeker = 8 gram

1 çay kaşığı şeker = 4 gram

Başa Dön

 

KAKAO

1 su bardağı kakao = 90 gram

3/4 su bardağı kakao = 65 gram

2/3 su bardağı kakao = 52 gram

1/2 su bardağı kakao = 40 gram

1/3 su bardağı kakao = 25 gram

1/4 su bardağı kakao = 17 gram

1 yemek kaşığı kakao = 8 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı kakao = 20 gram

1 tatlı kaşığı kakao = 5 gram

1 çay kaşığı kakao = 2,5 gram

Başa Dön

 

NİŞASTA (mısır, buğday pirinç)

1 su bardağı nişasta = 105 gram

3/4 su bardağı nişasta = 70 gram

2/3 su bardağı nişasta = 55 gram

1/2 su bardağı nişasta = 45 gram

1/3 su bardağı nişasta = 25 gram

1/4 su bardağı nişasta = 15 gram

1 yemek kaşığı nişasta = 9 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı nişasta = 18 gram

1 tatlı kaşığı nişasta = 6 gram

1 çay kaşığı nişasta = 2,5 gram

Başa Dön

 

PUDRA ŞEKERİ

1 su bardağı pudra şekeri = 130 gram

3/4 su bardağı pudra şekeri = 100 gram

2/3 su bardağı pudra şekeri = 65 gram

1/2 su bardağı pudra şekeri = 43 gram

1/3 su bardağı pudra şekeri = 25 gram

1/4 su bardağı pudra şekeri = 15 gram

1 yemek kaşığı pudra şekeri = 12 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı pudra şekeri = 25 gram

1 tatlı kaşığı pudra şekeri = 7 gram

1 çay kaşığı pudra şekeri = 3 gram

Başa Dön

 

KABARTMA TOZU

1 tatlı kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket)

3/4  tatlı kaşığı kabartma tozu = 8 gram

2/3 tatlı  kaşığı kabartma tozu = 7 gram

½ tatlı kaşığı kabartma tozu = 5 gram

1/3  tatlı kaşığı kabartma tozu = 4 gram

1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu = 3 gram

1 çay kaşığı kabartma tozu = 4 gr

½ çay kaşığı kabartma tozu = 2 gram

Başa Dön

 

VANİLYA (toz)

1 tatlı kaşığı vanilya  = 10 gram (2 paket)

3/4  tatlı kaşığı vanilya = 8 gram

2/3 tatlı  kaşığı vanilya = 7 gram

½ tatlı kaşığı vanilya = 5 gram

1/3  tatlı kaşığı vanilya = 4 gram

1/4 tatlı kaşığı vanilya = 3 gram

1 çay kaşığı vanilya = 4 gr

½ çay kaşığı vanilya = 2 gram

Başa Dön

 

KARBONAT

1 çay kaşığı karbonat = 7 gram

3/4 çay kaşığı karbonat = 5 gram (1 paket)

1/2 çay kaşığı karbonat = 3 gram

1/4 çay kaşığı karbonat = 2 gram

1 tatlı kaşığı karbonat = 15 gr

Başa Dön

 

TUZ

1 yemek kaşığı tuz= 24 gram

1 çay kaşığı tuz = 8 gram

¾ çay kaşığı tuz = 6 gram

1/2 çay kaşığı tuz = 4 gram

1/4 çay kaşığı tuz = 2 gram

1 tatlı kaşığı tuz = 15 gr

1 tepeleme yemek kaşığı tuz = 40 gr

Başa Dön

 

INSTANT MAYA

1 yemek kaşığı instant maya = 12 gram

¾ tatlı  kaşığı instant maya = 10 gram

2 çay kaşığı instant maya = 8 gram

2/3 tatlı kaşığı instant maya = 7 gram

1/2 tatlı kaşığı instant maya = 6 gram

1/3  tatlı  kaşığı instant maya = 5 gram

1 çay kaşığı instant maya = 4 gram

3/4 çay kaşığı instant maya = 3 gram

1/2 çay kaşığı instant maya = 2 gram

1/4 çay kaşığı instant maya = 1 gram

Başa Dön

 

YOĞURT

1 su bardağı yoğurt = 200 gram

3/4 su bardağı yoğurt = 160 gram

2/3 su bardağı yoğurt = 120 gram

1/2 su bardağı yoğurt = 85 gram

1/3 su bardağı yoğurt = 60 gram

1/4 su bardağı yoğurt = 45 gram

1 yemek kaşığı yoğurt = 20 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı yoğurt = 30 gram

1 tatlı kaşığı yoğurt = 12 gram

1 çay kaşığı yoğurt = 5 gram

Başa Dön

 

TEREYAĞI

Baktığımız zaman tereyağı artık marketlerde aldığımız paketlerin üzerinde gramajı belirtilmiş şekilde. Ya da kendimiz belirli bir ağırlıktaki bir paket tereyağını eşit oranda kestiğimizde istediğimiz ölçüyü daha doğru elde etmiş oluyoruz. Tereyağını bir ölçü kabı ile ölçmek her ne kadar zor olsa da bazı kaynaklarda gerek kaşık gerekse su bardağı cinsinden ölçüldüğünü görmekteyiz. Kaşık cinsinden ölçü vermek her ne kadar mümkün olsa da, hepimizin evinde aynı cins kaşıklardan olmaması ölçüde yanlışlık yaratabilir. Bu nedenle biz sizlerle en sade ve doğru tereyağı ölçüsünü buluşturacağız.

1 yemek kaşığı tereyağı = 15 gram

2 yemek kaşığı tereyağı = 30 gram

3 yemek kaşığı tereyağı = 43 gram

4 yemek kaşığı tereyağı = 40 gram

5 yemek kaşığı tereyağı = 70 gram

6 yemek kaşığı tereyağı = 85 gram

Marketlerden gramaj olarak aldığımız tereyağının yemek kaşığı ölçüsü ise şu sekildedir;

50 gram tereyağı = 3,5 yemek kaşığı

100 gram tereyağı = 7 yemek kaşığı

125 gram tereyağı = 9 yemek kaşığı

150 gram tereyağı = 2/3 su bardağı

200 gram tereyağı = 3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı

250 gram tereyağı = 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı

Başa Dön

 

SU

1 su bardağı su =  200 gram (240ml)

3/4 su bardağı su = 150 gram (190 ml)

2/3 su bardağı su = 120 gram (150 ml)

1/2 su bardağı su = 90 gram (130 ml)

1/3 su bardağı su = 70 gram (100 ml)

1/4 su bardağı su = 50 gram (85 ml)

1 yemek kaşığı su = 15 gram

1 tatlı kaşığı su  5 gram

1 çay kaşığı su = 2 gram

Başa Dön

 

BAL ve PEKMEZ

1 su bardağı bal (veya pekmez) = 250 gram

3/4 su bardağı bal (veya pekmez) = 190 gram

2/3 su bardağı bal (veya pekmez) = 165 gram

1/2 su bardağı bal (veya pekmez) = 120 gram

1/3 su bardağı bal (veya pekmez) = 90 gram

1/4 su bardağı bal (veya pekmez) = 55 gram

1 yemek kaşığı bal (veya pekmez) = 20 gram

1 tatlı kaşığı bal = 10 gram

1 çay kaşığı bal = 4 gram

Başa Dön

 

REÇEL (taneli)

1 su bardağı reçel = 240 gram

3/4 su bardağı reçel = 180 gram

2/3 su bardağı reçel = 155 gram

1/2 su bardağı reçel = 115 gram

1/3 su bardağı reçel = 80 gram

1/4 su bardağı reçel = 50 gram

1 yemek kaşığı reçel = 27 gram

1 tatlı kaşığı reçel = 14 gram

1 çay kaşığı reçel = 8 gram

Başa Dön

 

SÜT

1 su bardağı süt = 210 gram

3/4 su bardağı süt = 180 gram

2/3 su bardağı süt = 150 gram

1/2 su bardağı süt = 120 gram

1/3 su bardağı süt = 80 gram

1/4 su bardağı süt = 60 gram

1 yemek kaşığı süt = 15 gram

1 tatlı kaşığı süt = 5gram

1 çay kaşığı süt = 2 gram

Başa Dön

 

KREMA

1 su bardağı krema = 230 gram

3/4 su bardağı krema = 180 gram

2/3 su bardağı krema = 150 gram

1/2 su bardağı krema = 120 gram

1/3 su bardağı krema = 80 gram

1/4 su bardağı krema = 60 gram

1 yemek kaşığı krema = 15 gram

1 tatlı kaşığı krema = 5gram

1 çay kaşığı krema = 2 gram

Başa Dön

 

ZEYTİNYAĞI

1 su bardağı zeytinyağı = 180gram

3/4 su bardağı zeytinyağı = 140 gram

2/3 su bardağı zeytinyağı = 110 gram

1/2 su bardağı zeytinyağı = 95 gram

1/3 su bardağı zeytinyağı = 67gram

1/4 su bardağı zeytinyağı = 40 gram

1 yemek kaşığı zeytinyağı = 12 gram

1 tatlı kaşığı zeytinyağı = 6 gram

1 çay kaşığı zeytinyağı= 2 gram

Başa Dön

 

SİRKE /BALSAMİK SİRKE/ SOYA SOS

1 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 190gram

3/4 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 140 gram

2/3 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 115 gram

1/2 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 95 gram

1/3 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 67gram

1/4 su bardağı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 45 gram

1 yemek kaşığı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 13 gram

1 tatlı kaşığı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 6 gram

1 çay kaşığı sirke/ balsamik sirke/soya sos = 3 gram

Başa Dön

 

NAR EKŞİSİ

1 su bardağı nar ekşisi = 250 gram

3/4 su bardağı nar ekşisi = 190 gram

2/3 su bardağı nar ekşisi = 160 gram

1/2 su bardağı nar ekşisi  = 120 gram

1/3 su bardağı z nar ekşisi = 90 gram

1/4 su bardağı nar ekşisi = 45 gram

1 yemek kaşığı nar ekşisi = 20 gram

1 tatlı kaşığı nar ekşisi = 10 gram

1 çay kaşığı nar ekşisi  = 4 gram

Başa Dön

 

BADEM/FINDIK/ANTEP FISTIĞI – FİLE

1 su bardağı file badem (veya fındık veya Antep fıstığı) = 100 gram

3/4 su bardağı file badem = 75 gram

2/3 su bardağı file badem = 67 gram

1/2 su bardağı file badem = 50 gram

1/3 su bardağı file badem = 33 gram

1/4 su bardağı file badem = 25 gram

1 yemek kaşığı file badem = 8 gram

1 tatlı kaşığı file badem = 5 gram

1 çay kaşığı file badem = 3 gram

Başa Dön

 

CEVİZ İÇİ

1 su bardağı ceviz içi = 80 gram

3/4 su bardağı ceviz içi = 55 gram

2/3 su bardağı ceviz içi = 45 gram

1/2 su bardağı ceviz içi = 33 gram

1/3 su bardağı ceviz içi = 25 gram

1/4 su bardağı ceviz içi = 18 gram

Başa Dön

 

BADEM/FINDIK – TOZ

1 su bardağı toz badem (veya fındık) = 100 gram

3/4 su bardağı toz badem = 75 gram

2/3 su bardağı toz badem = 65 gram

1/2 su bardağı toz badem = 50 gram

1/3 su bardağı toz badem = 35 gram

1/4 su bardağı toz badem = 25 gram

1 yemek kaşığı toz badem = 8 gram

1 tatlı kaşığı toz badem = 4 gram

Başa Dön

 

ANTEP FISTIĞI – TOZ

1 su bardağı toz Antep fıstığı = 90 gram

3/4 su bardağı toz Antep fıstığı = 65 gram

2/3 su bardağı toz Antep fıstığı = 60 gram

1/2 su bardağı toz Antep fıstığı = 45 gram

1/3 su bardağı toz Antep fıstığı = 32 gram

1/4 su bardağı toz Antep fıstığı = 25 gram

1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı = 6 gram

Başa Dön

 

YER FISTIĞI ( KABUKSUZ BÜTÜN)

1 su bardağı yer fıstığı = 110 gram

3/4 su bardağı yer fıstığı = 85 gram

2/3 su bardağı yer fıstığı = 70 gram

1/2 su bardağı yer fıstığı = 55 gram

1/3 su bardağı yer fıstığı = 35 gram

1/4 su bardağı yer fıstığı = 20 gram

Başa Dön

 

BADEM (BÜTÜN)

1 su bardağı badem= 125 gram

3/4 su bardağı badem = 95 gram

2/3 su bardağı badem =  80 gram

1/2 su bardağı badem = 60 gram

1/3 su bardağı badem = 40 gram

1/4 su bardağı badem = 23 gram

1 yemek kaşığı badem = 15 gram

Başa Dön

 

KURU KAYISI/ KURU İNCİR

1 su bardağı kuru kayısı/incir = 150 gram =12 adet

3/4 su bardağı kuru kayısı/incir = 120 gram =9 adet

2/3 su bardağı kuru kayısı/incir =  100 gram =7 adet

1/2 su bardağı kuru kayısı/incir = 80 gram=6 adet

1/3 su bardağı kuru kayısı/incir = 65 gram=5 adet

1/4 su bardağı kuru kayısı/incir = 45 gram = 4 adet

1 yemek kaşığı badem = 30 gram = 3 adet

Başa Dön

 

ÇAM FISTIĞI/AYÇEKİRDEK İÇİ

1 su bardağı çam fıstığı (veya ayçekirdek içi) = 110 gram

3/4 su bardağı çam fıstığı = 80 gram

2/3 su bardağı çam fıstığı =  65 gram

1/2 su bardağı çam fıstığı = 50 gram

1/3 su bardağı çam fıstığı = 37 gram

1/4 su bardağı çam fıstığı = 23 gram

1 yemek kaşığı çam fıstığı = 17 gram

Başa Dön

 

HİNDİSTAN CEVİZİ (RENDE VE KURU HİNDİSTAN CEVİZİ )

1 su bardağı Hindistan Cevizi (rendelenmiş) = 90 gram

3/4 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 60 gram

2/3 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 50 gram

1/2 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 42 gram

1/3 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 30 gram

1/4 su bardağı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 20 gram

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 7 gram

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi (rendelenmiş) =  5 gram

1 çay kaşığı Hindistan cevizi (rendelenmiş) = 2,5 gram

Başa Dön

 

SUSAM/KETEN TOHUMU/HAŞHAŞ TOHUMU/ÇÖREKOTU / ÇİYA TOHUMU

1 su bardağı susam (veya keten tohumu veya haşhaş tohumu) = 120 gram

3/4 su bardağı susam = 100 gram

2/3 su bardağı susam = 87 gram

1/2 su bardağı susam = 60 gram

1/3 su bardağı susam = 43 gram

1/4 su bardağı susam = 20 gram

1 yemek kaşığı susam = 12 gram

1 tatlı kaşığı susam = 5 gram

1 çay kaşığı susam = 2 gram

Başa Dön

 

ZAHTER

1 yemek kaşığı zahter = 13 gram

3/4 yemek kaşığı zahter = 9 gram

2/3 yemek kaşığı  zahter = 7 gram

1/2 yemek kaşığı zahter = 6 gram

1/3 yemek kaşığı zahter =  4 gram

1/4 yemek kaşığı zahter = 3 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı zahter= 25 gram

1 tatlı kaşığı zahter = 5 gram

1 çay kaşığı zahter = 3 gram

Başa Dön

 

YULAF EZMESİ

1 su bardağı yulaf ezmesi = 80 gram

3/4 su bardağı yulaf ezmesi = 60 gram

2/3 su bardağı yulaf ezmesi = 53 gram

1/2 su bardağı yulaf ezmesi = 40 gram

1/3 su bardağı yulaf ezmesi = 27 gram

1/4 su bardağı yulaf ezmesi = 20 gram

1 yemek kaşığı yulaf ezmesi= 10 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi= 17 gram

Başa Dön

 

 

TARÇIN/ZENCEFİL/YENİBAHAR/ KARANFİL – TOZ

1 yemek kaşığı toz tarçın (veya zencefil veya yenibahar veya karanfil) = 10 gram

1 tatlı kaşığı toz tarçın = 4 gram

3/4 tatlı kaşığı toz tarçın = 3 gram

1/2 tatlı kaşığı toz tarçın = 2 gram

1/4 tatlı kaşığı toz tarçın = 1 gram

1 çay kaşığı toz tarçın= 2.5 gram

Başa Dön

 

MISIR UNU

1 su bardağı mısır unu = 100 gram

3/4 su bardağı mısır unu = 80 gram

2/3 su bardağı mısır unu = 70 gram

1/2 su bardağı mısır unu = 55 gram

1/3 su bardağı mısır unu = 40 gram

1/4 su bardağı mısır unu =  22 gram

1 yemek kaşığı mısır unu = 13 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı mısır unu = 20 gram

1 tatlı kaşığı mısır unu = 6 gram

1 çay kaşığı mısır unu =3 gram

Başa Dön

 

İRMİK

1 su bardağı irmik = 130 gram

3/4 su bardağı irmik = 100 gram

2/3 su bardağı irmik = 80 gram

1/2 su bardağı irmik = 65 gram

1/3 su bardağı irmik = 50 gram

1/4 su bardağı irmik =  25 gram

1 yemek kaşığı irmik = 13 gram

Tepeleme 1 yemek kaşığı irmik = 18 gram

1 tatlı kaşığı irmik = 6 gram

1 çay kaşığı irmik =3 gram

Başa Dön

 

PİRİNÇ

1 su bardağı pirinç  = 180 gram

3/4 su bardağı pirinç = 110 gram

2/3 su bardağı pirinç = 95 gram

1/2 su bardağı pirinç = 80 gram

1/3 su bardağı pirinç = 60 gram

1/4 su bardağı pirinç =  45 gram

1 yemek kaşığı pirinç = 25 gram

1 tatlı kaşığı pirinç = 10 gram

1 çay kaşığı irmik =5 gram

Başa Dön

 

BULGUR

1 su bardağı bulgur = 160 gram

3/4 su bardağı bulgur = 130 gram

2/3 su bardağı bulgur = 110 gram

1/2 su bardağı bulgur = 90 gram

1/3 su bardağı bulgur = 65 gram

1/4 su bardağı bulgur =  25 gram

1 yemek kaşığı bulgur = 30 gram

Başa Dön

 

YUMURTA

1 adet büyük boy yumurta (kabuksuz) = 55 gram

1 adet büyük boy yumurtanın sarısı = 20 gram

1 adet büyük boy yumurtanın beyazı = 35 gram

Başa Dön

 

MAYA

Bildiğiniz üzere birçok farklı maya çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; yaş maya,  kuru maya instant maya gibi. Peki ya bu mayalar nelerdir ve aralarındaki fark nedir?

Kullanacağımız maya çeşidi yapacağımız tarife göre değişiklik gösterir. Bu mayaların miktarları da yine yapacağımız ürüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak elimizde tarifte istenilen maya yoksa, birbiri yerine kullanmamız mümkün olacaktır. İyi ama ''Hangi maya, hangi mayaya ne kadar oranda eş değer?'' sorusu hemen kafalar yer etti bile. Bizde sizlerdeki bu karışıklığı önlemek için buradayız.

100 gram yaş maya = 33 gram instant maya (yani tam tamına tarifte belirtilen yaş mayanın üçte biri kadar instant kuru maya kullanacaksınız)

Başa Dön

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!