Anadolu'nun birçok farklı bölgesinde yetişen iğde, hem geleneksel, hem de sağlıklı bir besindir. Dışarıdan bakıldığında sert ve kurumuş bir yapıya sahip olsa da, oldukça lezzetli bir tadı vardır. Genelde bozkır ikliminde yetişen bu meyve, hem boyutu, hem de görünümü ile zeytini andırır. Dışı kahverengi ve kadifemsidir. Tatlı ekşi bir tada sahip olan iğdenin içinde sert bir çekirdek bulunur ve bu çekirdeğin tüketilmesi önerilmez.
Doğrudan Tüketim
Doğadan toplanan veya pazardan alınan iğdeleri yemeden önce, yıkayın. Kabuğu hassas olduğu için çok fazla su kullanmayın. İğdenin kabuğunu soymaya gerek yoktur. Bu kadifemsi kabuk yenilebilir. İğdeyi ısırarak sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ancak içinin kuru bir toz şeklinde olduğunu unutmayın. İçindeki çekirdeği ise toprağa ekmek için saklayabilirsiniz.
Kurutarak Tüketim
İğdeyi kurutarak tüketmek de mümkündür. Bunun için, iğdeleri temiz bir çarşaf üzerine dizebilir ve güneş altında 4-7 gün bekleterek kurutabilirsiniz. Kurutulmuş iğdeleri sade bir şekilde tüketebileceğiniz gibi, çay veya komposto yapımında da kullanabilirsiniz.
İğde Macunu
İğdeyi, macun kıvamına getirerek tüketmek de mümkündür. Bunun için iğdelerin dışını yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Ardından çekirdeklerini dikkatlice çıkarın. Çekirdeksiz iğdeleri havanda veya blenderdan geçirerek ezin. Üzerine bal veya pekmez ekleyerek karıştırın ve macun kıvamına getirin. İğde macununu, enerji verici olarak 1 tatlı kaşığı şeklinde tüketebilirsiniz.
İğde Şerbeti
İğdeyi sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, şerbet yapımında kullanabilirsiniz. Bunun için bir tencereye iğdeleri yerleştirin. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Damak zevkinize göre 1 su bardağı toz şeker ekleyin ve hafifçe karıştırın. Karışım kaynamaya başladığında suyunu süzerek buzdolabına kaldırın. İğde şerbetini yaz aylarında ferahlamak için tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;