ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER İFTAR İÇİN GÖZLEME TARİFLERİ: 14 NEFİS GÖZLEME TARİFİ

İFTAR İÇİN GÖZLEME TARİFLERİ: 14 NEFİS GÖZLEME TARİFİ

Gözleme nasıl yapılır? Gözleme çeşitleri nelerdir? İşte, iftar ve sahur sofralarında sunabileceğiniz etli, sebzeli, kaşarlı çeşitleriyle 14 farklı gözleme tarifi:
İftar İçin Gözleme Tarifleri: 14 Nefis Gözleme Tarifi

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan gözleme, özellikle köy kahvaltılarında sık sık sunulur. İncecik açılmış yufkanın farklı harçlarla doldurulup sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan gözleme, bir börek çeşidi olarak görülür. İftar yemeklerinde aperatif tarifler sunmak isteyenler için, evde kolayca yapabileceğiniz gözleme çeşitlerini sizlerin beğenisine sunuyoruz. İşte, 14 farklı iftarlık gözleme tarifi:


Gözleme Hamuru Nasıl Yapılır?

  • 250 gr un (tepeleme 10 çorba kaşığı)
  • 5 gr tuz (tepeleme 1 çay kaşığı)
  • 200 ml oda ısısında su (1 su bardağı) 


Yapılışı: Unu derin bir kaba eleyin, tuzu katın ve ortasında bir çukur oluşturun. Suyu da azar azar unun ortasında açtığınız çukura ekleyip kenar kısımda ki unları ortasında yavaş yavaş ıslatın iyice yoğurun. Yuvarlak bir hamur oluşturup,3 eşit parçaya bölün. Temiz düz bir zeminde (masa üzeri veya mutfak setinin üzerinde) avucunuza aldığınız unu serperek üzerine bıraktığınız hamuru merdane yada oklava ile açın. Hamuru iyice merdane ile sağa sola ileriye geriye bastırarak ezin, ardından merdaneye sararak inceltip 28x30 çapında yuvarlak bir yufka oluşturun. Elde ettiğiniz yufkanın üzerine yarısını örtecek şekilde istediğiniz malzemelerden koyup, yufkanın diğer yarım kısmını üzerine çevirin. Kenarlarını elinizle bastırın yada hamur kesme rulosu ile keserek yapışmasını sağlayın. Normalde sacta pişirilen gözleme tost makinasında veya yağsız tavada pişirilebilir. Alacalı kızaran gözlemeyi ateşten alıp isteğe göre üzerine sıcakken tereyağı sürün. 


Püf Noktası: Gözleme yapmak istediğinizde mutlaka hamuru kendiniz açmanız gerekmiyor. Elde açmak kadar lezzetli olmasa da hazır el açması yufkalarla da yapılabilir (Hazır aldığınız yufkayı tezgaha serin, hazırlamış olduğunuz malzemeyi içine yayın sağ ve sol tarafını uçları ortada buluşacak şekilde katlayın.) Kendinize yakın olan kısmı da 10 cm katlayın aynı hareketi yufkanın diğer ucuna da yapın oluşturduğunuz  dikdörtgen yufkayı size uzak olan uçtan tutup kendinize doğru katlayın. Elinizi altına sokup dikkatlice alıp  yağsız tavada pişirin. Tarif ölçülerinden 3 kişilik gözleme hamuru elde edilir.


İftarlık Gözleme Tarifleri


Malzemeler;

  • 250 gr beyaz peynir
  • ½ demet maydanoz
  • 20 gr tereyağı (1 tatlı kaşığı) 


Yapılışı: Beyaz Peyniri iyice çatalla ezin. Üstüne ayıklanıp yıkanıp doğranmış maydanozu katın iyice karıştırın ki her yerinde eşit şekilde yayılmış olsun. Hazırladığınız malzemeyi 3 eşit parçaya bölmeyi unutmayın ve yufkanın içine serip yufkayı kapatın pişirin. Ateşten aldığınız gözlemenin üzerine fırça yardımı ile tereyağı sürün. 



Malzemeler;

  • 300 gr patates (boyuna göre 2-3 adet) 
  • 1 orta boy soğan
  • 10 ml sıvı yağ (2 çorba kaşığı)
  • 2 gr karabiber (1/2 çay kaşığı)
  • 5 gr tuz (1 çay kaşığı) 


Yapılışı: Patatesleri yıkayıp derin bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra tuzun yarısını katıp15 dakikada pişirin. Diğer taraftan küp doğradığınız soğanı yağda beyaz bir şekilde karıştırarak pişirin. Haşlanmış kabuğu soyulmuş patatesi ezin kavrulmuş soğanın içine ekleyip iyice karıştırın. Üzerine karabiberi ve tuzun kalanını da karıştırıp açtığınız yufkanın içine  koyun. Arzuya göre içine rende kaşar peyniri yada salça da ekleyebilirsiniz.. Afiyet olsun.



Malzemeler;

  • 300 gr ıspanak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 orta boy soğan
  • 2 gr tuz (1/2 çay kaşığı)
  • 2 gr kırmızı pul biber (1/2 çay kaşığı)
  • 5 ml sıvı yağ (1 çorba kaşığı) 


Yapılışı: Jülyen doğradığınız soğanı genişçe bir tavanın içinde yağ ile soteleyin, içine jülyen doğranmış kapya biberi tuz ve pul biberi ekleyin 2-3 dakika ağır ateşte çevirin ve ocağın altını kapatın. Ayıklanıp yıkanmış kalın doğranmış ıspanağı da pişmiş soğanların üzerine koyup iyice karıştırırız. Hazırlanan iç malzemeyi 3 eşit parçaya bölün, her bir parçayı da bir yufkanın içine yayıp kapatıp pişirin. 



Malzemeler;

  • 250 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 5 ml sıvı yağ (1 çorba kaşığı)
  • Tuz 2 gr (1/2 çay kaşığı)
  • Karabiber 3 gr (1/2 çay kaşığı)
  • Arzuya göre maydanoz veya sivri biberde eklenebilir.


Yapılışı: Soğanları küp doğrayıp yağda kavurun. İçine kıymayı da koyup kavurmaya devam edin (Sık sık karıştırın ki kıymalar tane tane pişsin.) İçine tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın 5-6 dakika dinlendikten sonra yufkanın içine koyup pişirin. Sıcakken üzerine fırça ile tereyağı sürün ve dilimleyin.



Malzemeler;

  • 350 gr pırasa
  • 5 ml sıvı yağ (1 yemek kaşığı)
  • 3 gr pul biber (silme çay kaşığı)


Yapılışı: Ayıklayıp yıkayıp doğradığınız pırasaları sıvı yağda 10 dakika soteleyin üzerine tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın ve ateşten alın. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra 3 eşit parçaya bölün, daha önceden hazırladığınız yufkanın üzerine yayın ve üstünü kapatıp pişirin.



Malzemeler;

  • 180 gr Pastırma 
  • 150 gr rende kaşar
  • 2 gr karabiber (1/2 çay kaşığı) 


Yapılışı: Yufkayı düz zemine serin, üzerine pastırmaları tek sıra halinde dizin. Rendelenmiş kaşarla üzerin kaplayın ve karabiberi de üzerine serpin yufkayı kapatıp yağsız tavada kontrollü pişirin. Arzuya göre üzerine sıcakken tereyağı sürüp tüketebilirsiniz. 



Malzemeler;

  • 1 demet ısırgan otu
  • 150 gr tulum peyniri
  • 2 gr pul biber
  • 2 gr tuz 


Yapılışı: Ayıklanıp yıkanmış ısırgan otunu doğrayıp büyükçe bir kaseye alın. İçine tulum peynirini, tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın. Düz ve temiz bir zemine serdiğiniz yufkanın içine yarısını kapatacak şekilde iç malzemesini yayın. Yufkanın diğer yarısıyla da üstünü kapatın, sacta veya yağsız tavada yada tost makinasında pişirin, sıcakken üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Afiyet olsun.



Malzemeler;

  • 400 gr mantar
  • 120 gr rende kaşar
  • 5 ml sıvı yağ 
  • 2 gr tuz
  • 5 damla limon suyu


Yapılışı: Mantarları iyice yıkayıp ince ince dilimleyin, wok tavaya alıp içine tuzu ve limonu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın 1/2sinin üzerine hazırlamış olduğunuz iç malzemesinden kaşık yardımıyla yayıp rende kaşardan da mantarı kapatacak şekilde üzerine serpin. Yufkanın diğer yarısıyla da  üzerini kapatıp, kenarlarını iyice kapattığınızdan emin olun. Yağsız tavada pişiriniz. Sıcakken üzerine fırça yardımıyla üzerine tereyağı sürünüz. Afiyet olsun.