Hızlı Yemek Yiyenler Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor!

Yoğun bir çalışma temposu içerisindeyseniz, kimi zaman yemeklerinizi çok hızlı yiyor olabilirsiniz. Ancak uzmanlar, yemekleri hızlı yememeniz konusunda uyarılarda bulunuyor. İşte, nedeni...
Hızlı Yemek Yiyenler Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor!
04 Ekim 2023, 13:02

Hayat koşuşturması sebebiyle birçok kişinin yemek yemeye çok fazla vakti olmuyor. Hızlı yemek yeme alışkanlığı özellikle yetişkinlerde yaygın olarak görülen bir durum haline geldi. Ancak size kötü bir haberimiz var. Hızlı yemek yemek, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Büyük lokmaları hızlı bir şekilde yemek, midenin sindirim için daha fazla efor harcamasına neden oluyor. Yavaş yemek yemek, açlık hormonu olarak bilinen ''ghrelin'' hormonunun baskılanmasını ve tokluk hormonu salgılanmasını sağlar. Bunun sonucunda beyin doyduğunu anlar ve daha az yemek yemenizi sağlar. Ancak hızlı yemek yediğinizde beyin leptin hormonunu geç salgıladığı için doyma hissi daha geç gelir. Bununla birlikte daha fazla yemek yiyerek daha çok kalori alabilirsiniz. Bu da obeziteye davetiye çıkarır.

obezite

Diyabet Riski Artıyor!

Uzmanlar, aynı zamanda hızlı yemek yemenin diyabet riskini de artırdığını söylüyor. Yapılan araştırmalarda, hızlı yemek yiyenlerde daha fazla diyabet görüldüğü gözlemlenmiş durumda. Ayrıca hızlı yemek yerken çok fazla tükürük salgılanmadığı için yiyecekler tam anlamıyla sindirilemiyor. Bu da mide ve bağırsakların yorulmasına yol açıyor. Özellikle yemekten sonra şişkinlik ve gaz problemleriyle sık sık karşılaşıyorsanız, yemek yeme hızınızı düşürmeniz gerekebilir.

hızlı yemek yemek

Uzmanlar, sağlık açısından lokmaları ortalama 20-30 kez çiğnememiz gerektiğini ve öğünler arasında kısa molalar vermemiz gerektiğini vurguluyor. Hızlı yemek yemek başta mide ve bağırsak olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için, yemek yemeye belli bir süre ayırmanız ve her lokmayı yeterince çiğnedikten sonra sindirmeniz gerekiyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Gece yemek yeme atakları neden olur?
  2. Aşırı yemek yeme bağımlılığı nedir?
  3. Kolesterol oranı yüksek olan besinler
  4. Aşırı zayıf kişiler nasıl beslenmeli?
  5. Çiğ yiyebileceğiniz sebzeler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo