Gelato ve Dondurma: Farkları Nelerdir?

Yaz ayları geldiğinde çoğu kişinin favorisi soğuk tatlılardır. Dondurma ve gelato popüler tatlılardandır fakat arasındaki farkı bilmiyor olabilirsiniz. Sizlere gelato ve dondurmanın farklarını anlattık. İşte, gelato ve dondurma: farkları nelerdir?
Gelato ve Dondurma: Farkları Nelerdir?
14 Temmuz 2023, 13:59

Yaz ayları geldiğinde çoğu kişinin favorisi soğuk tatlılardır. Yazın zirvesinde herhangi bir şehir merkezinde dolaşın ve kremsi, donmuş bir tatlıya gömülmüş kişiler görebilirsiniz. Dondurma ve gelatoyu uzaktan ayırt etmek zor olsa da oldukça belirgindirler. Bu yazıda, dondurma ve gelato'nun kökenlerini, aralarındaki farkları ve hangilerinin daha sağlıklı bir ikram olduğunu açıklıyor.

Her İkisi De Popülerdir

Gelato ve dondurma, süt ürünleri ve şeker gibi malzemelerden yapılan kremsi, dondurulmuş tatlılardır.


  1. Dondurma Ve Gelatonun Kökenleri

Dondurmayı kimin icat ettiği bilinmemekle birlikte, ilk yorumlarının izleri antik Çin'e kadar uzanmaktadır. Manda sütü, un ve buz karışımının Shang Kralı Tang'ın en sevdiği tatlı olduğu söylenir. Tatlının sonraki versiyonlarında taze dağ karı üzerinde servis edilen meyve, meyve suyu veya bal vardı.

Dondurma, ineklerden elde edilen süt ürünlerini ve nihayetinde yumurta sarısını içerecek şekilde gelişti ve seçkinler için ayrılmış bir incelik haline geldi. Krem buz, 17. yüzyılda I. Charles ve misafirlerinin tatlı kaselerini süsledi. Bununla birlikte, dondurma, süt endüstrisindeki teknolojik gelişmelerin ve soğutma tekniklerinin üreticilerin dondurmayı ucuza ve büyük miktarlarda yapmasına ve dağıtmasına izin verdiği 19. yüzyıla kadar popüler bir tatlı haline gelmedi. İlk dondurma makinesi 19. yüzyılın ortalarında icat edilmiştir.

Gelato ilk olarak İtalya'da yapıldı, ancak nereden geldiği konusunda bazı kafa karışıklıkları var. Bazıları ilk olarak Sicilya'da yapıldığına inanırken, diğerleri Floransa'da ortaya çıktığına inanıyor.

  1. Nasıl Yapılır?

Gelato ve dondurma, süt, şeker ve hava olmak üzere üç ana bileşeni paylaşır. Fark oranlarında yatmaktadır.

Süt ürünleri (süt, krema veya her ikisi) ve şeker birleştirilir, eşit şekilde karıştırılır ve pastörize edilir. Doğal veya yapay tatlar daha sonra katlanır. Ardından, karışım dondurulmadan önce çalkalanarak hava eklenir.

Taşma, üretim sırasında dondurma veya gelatoya ne kadar hava eklendiğinin bir ölçüsüdür. Gelato'nun taşması düşükken, dondurmanın taşması yüksektir.

Dondurma hızla çalkalanır, bu da bol miktarda havayla katlanır. Bu nedenle, yapıldıkça hacmi büyük oranda artar. Dondurma, gelatodan daha fazla hava içermesinin yanı sıra, daha fazla krema içerir, bu da yüksek yağ içeriği anlamına gelir. Dahası, dondurma tipik olarak yumurta sarısı içerirken gelato nadiren içerir. Bunun yerine gelato genellikle daha fazla süt içerir. Yumurta sarısı yağ ekleyebilir ve dengeleyici görevi görebilir. Ticari dondurma, guar sakızı gibi diğer stabilizatörleri de içerebilir. Bunlar, dondurma hamurundaki su ve yağın bağlanmasına yardımcı olur. Stabilizörler ayrıca hamurda yemesi rahatsız edici olabilecek büyük buz kristallerinden arındırır.

Dondurma Ve Gelato Arasındaki Farklar

Gelato ve dondurma biraz farklı yapılır ve beslenme profilleri bunu yansıtır.


  1. Beslenme Profili

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), dondurmayı, kalorisinin en az %10'u yağdan elde edilen bir süt ürünü olarak tanımlar. Bununla birlikte, tipik bir karton dondurmadaki kalorinin %25 kadarı yağdan gelebilir. Öte yandan, gelato tipik olarak çok daha düşük yağ içeriğine, yaklaşık %4-9 yağa sahiptir. Ayrıca dondurmadan daha fazla şeker içerir. Ancak, her ikisinin de çok fazla şeker içerdiğini hatırlamakta fayda var. 1/2 fincan (78 gram) vanilyalı dondurma 210 kalori ve toplam 16 gram şeker içerebilir. Bu arada, eşit bir dondurma porsiyonu (88 gram) yaklaşık 160 kalori ve 17 gram şeker içerir. Hem şeker hem de kalori bakımından yüksek oldukları göz önüne alındığında, ara sıra bir tedavi olarak tüketilmeleri amaçlanmıştır.

  1. Doku Ve Lezzet

Gelato, doku olarak çok daha ipeksi ve dondurmadan biraz daha yoğun. Bu yoğunluk, gelatonun geleneksel dondurmadan çok daha fazla lezzeti paketlemesini sağlar. Gelato da tatlarını genellikle doğal kaynaklardan alır. Dondurmanın tipik olarak daha yüksek hava içeriği, dokusunu yumuşak ve hafif yapar. Gelatodan daha fazla tereyağ içermesine rağmen, o kadar lezzetli olmayabilir. Bunun nedeni, tereyağının dilinizi kaplamasıdır, bu nedenle tat tomurcuklarınızın dondurma aromasını algılaması biraz daha uzun sürer.

  1. Servis Stili Ve Kullanımları

Gelato geleneksel olarak dondurmadan yaklaşık 6–8°C daha sıcak olarak servis edilir. Bu, dondurma yerken diliniz kadar uyuşmadığı için gelatodaki tatların çiçek açmasına yardımcı olur. Manevrası tatlıyı yumuşatmaya yardımcı olan maça adı verilen düz bir spatula kullanılarak servis edilir. Bu arada, dondurma tipik olarak derin yuvarlak bir kaşıkla alınır ve daha yüksek yağ içeriği, sert, yuvarlak toplar halinde şekillendirilmesine izin verir.

Sütsüz Dondurma Nasıl Yapılır?


Hangisini Seçmelisin?

Ağızda daha tereyağlı bir his ile daha soğuk, daha sıkı bir ikramı tercih ederseniz, dondurma ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Daha konsantre bir lezzet patlamasını ve yağ oranı daha düşük olan daha ipeksi donmuş ikramı tercih ediyorsanız, gitmenin yolu gelato'dur.

Tercihiniz ne olursa olsun, dondurma ve gelato, şeker ve kalori ile dolu oldukları için ölçülü olarak yenmelidir. Çok fazla kalori ve ilave şeker yemek, kalp hastalığı, obezite, çürükler ve diyabet gibi durumlara yakalanma riskinizi artırabilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir diyetin parçası olarak ara sıra bir tedavi olarak dondurma veya dondurmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dondurmalı tatlılar
  2. Sütsüz dondurma nasıl yapılır?
  3. Ev yapımı dondurmanın kristalleşmesi nasıl önlenir?
  4. İyi dondurma nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo