Gebelik Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik zehirlenmesi nedir? Gebelik zehirlenmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir? Gebelik zehirlenmesi önlenebilir mi? Op. Dr. Sibel Mutlu, gebelik zehirlenmesi hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Gebelik Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
04 Nisan 2024, 16:20

Gebelik zehirlenmesinin (preeklampsi) 20. gebelik haftasından sonra görülen tansiyon yüksekliğine, idrarda protein kaçağının eşlik etmesiyle oluşan bir rahatsızlık olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Mutlu, “Gebelik zehirlenmesinde kan basıncındaki artış, başta karaciğer ve böbrek olmak üzere çeşitli organlarda hasar gelişmesine neden olur. Preeklampsi, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi.

Gebelik Zehirlenmesi Neden Olur?

Preeklampsinin neden geliştiği henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak gebelikte fetüsün beslenmesini sağlayan plasenta ile ilişkili olabileceği düşünülür. Gebeliğin erken döneminde annede plasentaya yeterli miktarda kan gönderebilmek için yeni kan damarları oluşur. Preeklampsisi olan kadınlarda kan damarı oluşumu, düzgün bir şekilde gerçekleşmez ya da işlevini tam olarak yerine getiremez.

gebelik zehirlenmesi

Gebelik Zehirlenmesinde Risk Faktörleri

  1. Preeklampsi Öyküsü: Daha önceki hamileliklerinde gebelik zehirlenmesi yaşayan kişilerin sonraki gebeliklerinde aynı sorunu yaşama ihtimali yüksektir.
  2. Yaş: 35 yaş üstü ile 18 yaş altı gebelikler.
  3. Kronik Hastalıklar: Böbrek ve karaciğer hastası anne adayları.
  4. Kilo: Obez gebelikler.
  5. Çoğul Gebelik: İkiz, üçüz veya daha fazla bebeğin olduğu çoğul gebelikler, preeklampsi açısından risk oluşturur.
  6. Kronik Hipertansiyon: Gebe kalmadan önce yüksek tansiyon hastası olan kadınlar, hamilelikte preeklampsi gelişimi açısından risk altındadır.
  7. Sistemik Hastalıklar: Gebelikten önce tip 1 ya da tip 2 diyabet, hipertansiyon, migren, kan pıhtılaşma bozukluğu, lupus gibi hastalıklara sahip olan kadınlarda preeklampsi görülme ihtimali daha fazladır.

hamilelik

Gebelik Zehirlenmesi Önlenebilir Mi?

Henüz preeklampsiyi önlemenin kesin bir yolu henüz bilinmiyor. Kan basıncını kontrol altına alabilmek için yapılması gerekenler arasında dengeli beslenme ve dengeli kilo alımı, düzenli egzersiz, alkol sigara ve kafeinli gıdalardan uzak durulması ve tuz kısıtlaması sayılabilir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri

İnatçı baş ağrısı, noktalar görmek ve görmede bozukluk, karnın üst bölgesi ya da omuzlarda ağrı, baş dönmesi ve kusma (gebeliğin ikinci yarısında), ani kilo artışı, yüzde ve ellerde ani şişlik, nefes almakta zorluk, idrara çıkma sayısının düşmesi.

gebelik zehirlenmesi

Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik zehirlenmesinin en etkili tedavisi doğumdur. Preeklampsideki yüksek tansiyon durumu devam ettikçe nöbet, inme, plasentanın erken ayrılması, şiddetli kanama gibi komplikasyonların görülme ihtimali artar. Riskli olan gebelikleri yakın takibe almak gerekir. Tansiyonun yükselmemesi ya da düşürülmesi için bazı tansiyon ilaçları doktor tarafından verilir. Kortikosteroidler; bebeğin akciğer gelişimini hızlandırarak olası bir erken doğuma karşı bebeği hazırlar. Şiddetli preeklampsisi olan kadınlarda nöbet gelişimini engellemek için magnezyum sülfat gibi anti konvülsan ilaçlar kullanılabilir.

Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Mutlu

Şunlara da göz atın;

  1. Deprem stresi hamileliği nasıl etkiler?
  2. Şekerli besinler anne sütünü artırır mı?
  3. Gebelikte şeker yükleme testi nedir?
  4. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  5. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo