Diyabet Hastaları Bayramda Nasıl Beslenmeli?

Diyabet hastaları bayramda ne yemeli, nelerdir uzak durmalı? Fitoterapi Uzmanı ve Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan diyabet hastaları için bayramda beslenme önerileri:
Diyabet Hastaları Bayramda Nasıl Beslenmeli?
24 Nisan 2024, 22:25

Diyabet, günümüzün en önemli ve yaygın hastalıklarından biridir. Diyabetli bireylerin, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve günlük yaşamında uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Diyabet hastalarının beslenmesinde en önemli hedef, kan şekerinin kontrolünün sağlanmasıdır. En önemli noktalardan biri doğru karbonhidrat seçimidir. Karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltirken, kompleks karbonhidratlar daha yavaş sindirilir ve kan şekerini daha yavaş yükseltir.



Diyabet Hastaları Bayramda Nasıl Beslenmeli?

  1. Diyabetli bireyler, bayramda da günlük yaşamlarında uyguladıkları özel beslenme programına devam etmelidir. Öğünlerde basit karbonhidrat (şeker, bal, pekmez vb.) yerine kompleks karbonhidratlar (kuru baklagil, tam tahıl vb.) tercih edilmelidir. Protein, karbonhidrat ve yağlar kombine edilmelidir.
  2. Kan şekerinin dengelenmesini, yavaşça yükselmesini sağlayacaktır ve tokluk süresini uzatacaktır.
  3. Et, peynir, yumurta, süt, yoğurt gibi protein kaynakları diyabeti olan bireylerin beslenmesinde önemli yere sahiptir.
  4. Doyurucu yumurtalı peynirli bir kahvaltıyla güne başlamalarını öneririm.
  5. Sofralarda çok yağlı, kızartma, kavurma, soslu et yemekleri, yağlı börekler yerine ızgarada veya fırında veya buharda pişmiş et grubu veya zeytinyağlı yemekler veya yoğurtlu mezeler veya kuru baklagil yemekleri tercih edebilirler.
  6. Sebze, meyve, kuru baklagiller, tam taneli tahıl gibi lif içeriği yüksek besinler de sindirimi geciktirerek, kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Yeterli posa alımı sağlanmalıdır.
  7. İnsülin kullanan hastalar tedavilerini aksatmamalı, kullandıkları ilaçlarını düzenli almalı ve bayram süresince düzenli egzersizlerini ihmal etmemelidirler.
  8. İnsülin tedavisi alan diyabetli bireyler aksatmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.
  9. Egzersiz yapmak kan şekerini dengeleyecektir, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  10. Çay kahve tüketiminde şekersiz olmasına dikkat etmelidir. Her kahve ve çay sonrası su içmeyi ihmal etmemelidir.
  11. Günlük 2 Litre su içmeye özen göstermelidir.



Diyabet Hastaları Bayramda Nelerden Uzak Durmalı?

  1. Alkol tüketiminden kaçınmalıdır.
  2. Diyabet hastaları bayramda şerbetli, hamur gibi tatlılardan uzak durmalıdır. Tatlı yerine meyve tüketimi veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  3. Meyve tüketecekse yanında protein kaynağı (süt, yoğurt, peynir gibi) tüketmesi kan şekerini dengelemesini sağlar. Daha uzun süre tokluk sağlar.
  4. Çok yağlı, kızartma, kavurma, soslu et yemekleri, yağlı börekleri tercih etmeyin.
  5. Şeker, reçel, bal, pekmez ve çikolata tüketiminden de uzak durulmalıdır.
  6. Hazır çorbalar, tereyağı, margarin, şarküteri (salam, sosis, sucuk vb.) ürünleri ve yüksek yağlı süt ürünlerinden uzak durmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyabet nedir, belirtileri nelerdir?
  2. Diyabetik tarifler
  3. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Çölyak hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler
Lezzet Logo