Damla Sakızının Faydaları Nelerdir?

Damla sakızı nedir? Damla sakızının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Damla sakızı nasıl kullanılır? İşte, damla sakızının faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenler:
Damla Sakızının Faydaları Nelerdir?
16 Aralık 2022, 16:40

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir reçine türüdür. Sakız Adası ve İzmir'in Çeşme ilçesinde üretilen damla sakızı, güneşte kurutularak sert ve yarı saydam damlacıklar haline getirilir. Çiğnendikçe yumuşayan ve mat parlak rengini alan damla sakızı, başta buruk bir tada sahiptir. Çiğnendikçe ağızda çam kokusunu andıran bir ferahlık bırakır. Tatlı yapımında da kullanılan bu sakız, genel olarak sade bir şekilde çiğnenir.

Damla Sakızının Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirim sorunlarını giderebilir.

2005 yılında yayınlanan bir makalede, damla sakızının, karın ağrısı ve iltihaplanmayı gidermek için kullanılabileceği söylenmiştir. Damla sakızında bulunan antioksidan ve anti-inflamatuar bileşikler, sindirim sorunlarına iyi gelebilir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Kullanımı: Gargara yapmak için, 50 ml suya 2 damla sakızı yağı ekleyin ve gargara yapın. Ardından ağzınızı bol suyla yıkayın. Karışımı yutmayın.

  1. H. pylori bakterini temizleyebilir.

Küçük bir araştırmada, damla sakızının helicobacter pylori bakterilerini öldürebileceği bulunmuştur. Araştırmacılar, 52 katılımcıdan 19'unun iki hafta boyunca damla sakızı çiğnedikten sonra enfeksiyonu başarıyla temizlediğini buldu. Sakız çiğnemeye ek olarak antibiyotik alan katılımcılar, en yüksek başarı oranını gördüler. 

Kullanımı: Enfeksiyon temizlenene kadar, günde 3 kez damla sakızı çiğneyin.

damla sakızı

  1. Ülser tedavisine yardımcı olabilir.

H. pylori bakterileri, ülsere neden olabilir. Damla sakızının antibakteriyel özellikleri, ülsere sebep olan bakterilerle savaşabilir. Araştırmalar, günde 1 mg damla sakızı çiğnemenin, bakteri üremesini engelleyebileceğini bulmuştur. 

Kullanımı: Günlük 1 mg damla sakızını çiğneyin.

  1. İnflamatuar bağırsak hastalığının semptomlarını hafifletebilir.

2015 tarihinde yapılan bir incelemede, damla sakızının Crohn hastalığı semptomlarını hafifletebileceği düşünülmüştür. 4 hafta boyunca damla sakızı alan kişiler, semptomların şiddetinde önemli bir azalma yaşadı. 

Kullanım: Doktor kontrolünde gün içinde belirli dozlara bölünmüş damla sakızı tozları kullanabilirsiniz.

  1.  Kolesterolü ve kan şekerini düşürebilir.

2016 yılında yapılan bir araştırmada, damla sakızının kolesterol üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Damla sakızı alan kişiler de daha düşük kan şekeri seviyeleri yaşadılar. Glikoz seviyeleri bazen yüksek kolesterol seviyeleri ile ilişkilidir. Araştırmacılar ayrıca sakız sakızının aşırı kilolu veya obez insanlar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. Yine de, potansiyel etkinliği gerçekten belirlemek için daha büyük bir örneklem boyutuyla daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Karaciğer sağlığını iyileştirebilir.

Damla sakızı, karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olabilir. 18 ay boyunca 5 gr damla sakızı alan katılımcılar, almayanlara göre daha düşük karaciğer enzim seviyeleri yaşadılar. 

damla sakızı

  1. Tükürükteki bakterileri azaltabilir.

Damla sakızı, tükürükte bulunan bakteri seviyelerini azaltabilir. Ağız içi sağlığı için de faydalıdır.

  1. Alerjik astım semptomlarını iyileştirebilir.

Damla sakızının anti-inflamatuar özellikleri, astım tedavisinde faydalı olabilir. 

  1. Prostat kanserini önleyebilir.

Araştırmacılar, damla sakızının prostat kanseri gelişimini engellemedeki rolünü araştırıyorlar. 2006 tarihli bir laboratuvar araştırmasına göre damla sakızı, prostat kanserinin gelişimi üzerinde etkisi olabilecek bir androjen reseptörünü inhibe edebilir. Damla sakızının prostat kanseri hücrelerinde androjen reseptörünün ekspresyonunu ve işlevini zayıflattığı gösterildi. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Damla Sakızının Potansiyel Yan Etkileri

Damla sakızı genellikle iyi tolere edilir. Ancak bazı durumlarda mide rahatsızlıkları, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için, en düşük dozda alınması önerilir. 

Önemli Not: Alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı alan kişiler, doktora danışmadan damla sakızı kullanmamalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Damla sakızlı tatlılar
  2. Sakız çiğnemenin faydaları nelerdir?
  3. Kıyafete yapışan sakız nasıl çıkar?
  4. Sakız nasıl saklanır?
  5. Çam sakızı lekesi nasıl çıkar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo