Çiğ Karnabahar Yenir Mi?

Sağlık açısından çok faydalı olan karnabahar çiğ yenir mi? Bazı sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde ciddi yan etkilere yol açabilir. İşte, karnabaharın çiğ yenip yenmeyeceği hakkında merak edilenler:
Çiğ Karnabahar Yenir Mi?
20 Şubat 2024, 13:51

Beslenme söz konusu olduğunda karnabahar, hem içeriğindeki vitaminler, hem de mineraller sayesinde çok faydalı kabul edilir. Özellikle C ve K vitamini bakımından zengin olan bu besin, iyi bir folat kaynağıdır. Hücre büyümesini destekler. Yağsızdır ve kolesterol içermez. Hem kalorisi, hem de sodyum oranı düşük olduğu için, diyet listelerinde rahatlıkla kullanılabilir. Karnabahar, yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı bakterileri besler ve sindirim sağlığını geliştirebilir. Genellikle haşlama veya kızartma usulüyle pişirilen karnabahar, lezzetli salataları ve atıştırmalıkların başrolüdür. 

çiğ karnabahar

Karnabahar Çiğ Yenir Mi?

Karnabahar çok faydalı olsa da, çiğ karnabahar daha fazla besin içerir. Çiğ karnabahar, alabileceğiniz maksimum C vitamini içeriğini sağlarken, pişmiş karnabahar potasyum ve K vitamininin emilmesine destek olur. Karnabaharın kaynatılması, içindeki vitamin ve mineralleri azaltabilir. Bu yüzden karnabaharı çiğ bir şekilde yemek isteyebilirsiniz. Karnabahar, çiğ olarak tüketebileceğiniz sebzelerden biridir. Bu sebze çiğ olarak tüketildiğinde kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilecek düzeyde lif ve su içerir. Aynı zamanda lif içeriği ile uzun süre tokluk hissi sağlar. Çiğ karnabaharı çiçeklerine ayırabilir, soslarla birlikte tüketebilir veya yemeklerin üzerine rendeleyebilirsiniz. 

Ancak karnabahar rafinoz adı verilen sindirilmesi zor bir lif içerdiği için aşırı gaza sebep olabilir. Bu lifler kalın bağırsaklarda parçalanmaya çalışırken aşırı gaz üretilir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir.

çiğ karnabahar

Çiğ Karnabahar Her Gün Yenir Mi?

Çiğ karnabahar, her gün az miktarda yenilebilir. Ancak aşırı miktarda tüketimi, şişkinlik ve gaz semptomlarını artırır. K vitamini düzeylerinin yükselmesi, kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini de azaltabilir. Karnabaharın aşırı tüketilmesi, sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden her besin de olduğu gibi karnabaharın aşırı tüketilmesinden de kaçınmak gerekir. 

Bununla birlikte karnabaharların üzerinde toz ve toprak birikimi yaşanabilir. Bu yüzden çiçeklerine ayırırken mutlaka suyun altında durulamak ve doğru bir şekilde temizlemek gerekir. Duruladığınız karnabahar çiçeklerini süzgeçte bekleterek kurumalarını sağlayabilirsiniz. Eğer rendeleyerek kullanacaksanız, çiçeklerine ayırdıktan sonra mutfak robotundan geçirerek parçalayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Keten tohumu öğütülmeden yenir mi?
  2. Ateş dikeni meyvesi yenir mi?
  3. Süs biberleri yenir mi?
  4. Yeşil fasulye çiğ yenir mi?
  5. Çiğ patates sağlıklı mı zararlı mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo