Burun Yanması Neden Olur?

Burun yanması nedir, nedenleri nelerdir? Burun yanması nasıl tedavi edilir? Burun yanması için ne zaman doktora gitmeliyiz? İşte, burun yanması nedenleri ve eşlik eden belirtiler:
Burun Yanması Neden Olur?
27 Eylül 2022, 12:48

Burun deliklerindeki yanma hissi, genelde burun pasajlarındaki tahrişin bir sonucudur. Burun spreyi kullanımı da, tahrişin nedenleri arasında gösterilir. Ancak burun yanmasının altında farklı nedenler yatıyor da olabilir. Bu yüzden burunda yanma hissine sebep olan etkenleri yazımızda derledik. 

Burun Yanması Nedenleri Nelerdir?

  1. Hava Değişiklikleri

Kış aylarında hava, yaz aylarına göre çok daha kurudur. İç mekandaki ısıtma sistemleri, sıcak ve kuru havayı dışarı atarak soruna katkıda bulunabilir. Havadaki bu kuruluk, vücuttaki nemin hızla buharlaşmasına sebep olur. Bu yüzden elleriniz ve dudaklarınız çatlar. Kış havasını içinize çekmez, mukoza zarlarındaki nemi çekerek burnunuzu tahriş edebilir. Bu durum sık sık burun kanamasıyla da ilişkilidir. Havaya nem katmak için, evinize bir nemlendirici alabilirsiniz.

  1. Alerjik Rinit

Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, tetikleyiciye maruz kaldıktan sonra kaşınan ve tahriş olmuş burun ile kendini gösterir. Küf, toz, evcil hayvan tüyleri ve polenler, en yaygın alerjiler arasında gösterilir. Alerjik rinitte burun yanmasına ek olarak burunda kaşınma, gözlerde kaşıntı, hapşırma, öksürük ve şişmiş göz kapakları görülür. 


Alerjik rinitten kaçınmak için, en yoğun alerji mevsiminde (ilkbahar ve sonbahar), klima açıkken pencereleri kapalı tutun. Alerjinizi tetikleyen alerjenlerden uzak durun. Mevsim alerjilerinde polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayın. Evinizi sık sık havalandırın. Doktorunuzun vereceği ilaç ve spreyleri düzenli olarak kullanın.


burun yanması

  1. Burun Enfeksiyonu

Sinüzit, soğuk algınlığına çok benzeyen bir hastalıktır. İki durumda da, baş ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı belirtileri görülür. Ancak sinüs enfeksiyonuna, bakteriler sebep olur. Sinüs enfeksiyonu durumunda burun, alın ve yanakların arkasındaki hava dolu boşluklarda mukus sıkışır. Bu durum kendini burun yanması olarak gösterir. Ek olarak burundan yeşil akıntı, baş ağrısı, burun direğinin sızlaması, öksürme, ağız kokusu, boğaz ağrısı ve ateş semptomları da görülebilir.

  1. İlaçlar

Antihistaminikler ve dekonjestanlar gibi ilaçlar, yanan bir burnun nedenlerini tedavi edebilir. Ancak aşırı kullanılırlarsa, bu ilaçlar burnunuzu çok fazla kurutabilir ve bu semptomu kötüleştirebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışın ve önerilen dozu kesinlikle aşmayın.

  1. Duman

Burun, nefes alma esnasında kullanıldığı için havadaki toksinlere karşı savunmasızdır. Tütün dumanı, endüstriyel kimyasallar, çamaşır suyu, cam temizleyicileri, kimyasal ürünler, klor, amonyak, toz gibi toksinler, burun yanmasını tetikleyebilir. Evinizde veya işinizde bu maddelere maruz kalıyorsanız, bulunduğunuz ortamı havalandırın. Çalışma esnasında maske kullanın.


burun yanması

Burun Yanması İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?

Bu semptomları genelde evde yönetebilirsiniz. Ancak burun yanması semptomu 1 haftadan uzun süredir devam ediyorsa ve yanında başka belirtiler de görülüyorsa, doktor randevusu alabilirsiniz. Burun yanması için kulak burun boğaz doktoruna başvurabilirsiniz. 

Eğer aşağıdaki gibi ciddi belirtiler varsa, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

  1. Boğazda sıkışma
  2. Yüksek ateş
  3. Nefes almada zorluk
  4. Baş dönmesi
  5. Bayılma
  6. Hızlı nabız
  7. Şiddetli burun kanaması

Burun yanması genelde ciddi bir sorun olmasa da, uzun süre devam etmesinin altında başka nedenler olabilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Boyun tutulması neden olur?
  2. Damar tıkanıklığı neden olur?
  3. Enflamasyon neden olur?
  4. Vertigo belirtileri nelerdir?
  5. Kabızlığa neden olan besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo