Boyun Tutulması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Boyun tutulması nedir? Boyun tutulmasını tetikleyen faktörler nelerdir? Boyun tutulması durumunda ne yapmak gerekir? İşte, Prof. Dr. Turan Uslu'dan boyun tutulmasının nedenleri ve tedavisi:
Boyun Tutulması Neden Olur, Nasıl Geçer?
08 Eylül 2022, 11:20

Boyun tutulması, özellikle kaslar gerildiğinde meydana gelir ve boyunda sertlik oluşur. Bu sertlik, hafif ve şiddetli boyun ağrısına sebep olabilir, başın hareket ettirilmesi veya boyun kaslarının kullanılması zorlaşabilir.

Boyun Tutulması Neden Oluşur?

Kaslar uzun bir süre sağlıklı olmayan bir pozisyonda kaldığında veya ani bir harekette yaralanma ihtimaline karşı kendini korumak için bizim kontrolümüz dışında kasılırlar. Kas boyunda kısalmaya neden olan bu duruma kas spazmı denir. Kas boyundaki bu kısalma eklem hareketlerimizi kısıtlar. Boyun en hareketli bölgelerimizden biri olduğu için kas spazmının da en sık yaşandığı bölgelerden biridir. Kas spazmı sonucu baş ve boyun hareketlerinde kısıtlılık, omuz ve kollara veya sırta doğru yayılan ağrılar, baş ağrısı gibi durumlar yaşanabilir.

Boyun tutulmasının diğer nedenleri şunlardır;

  1. Kötü duruş
  2. Stres
  3. Boyun kireçlenmesi
  4. Boyun veya omurga yaralanması

Boyun Tutulmasını Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Uzun süre aynı pozisyonda kalmak veya ani hareketler boyun tutulmasını daha kötü hale getirebilir.  Masa başında uzun süre çalışmak, rahatsız bir pozisyonda uyuyakalmak, uyurken kullandığımız yastığı değiştirmek, dinlenmeden birkaç saat boyunca araba kullanmak, uzun süre telefona bakmak ve tek taraflı ağır bir omuz çantası takmak gibi durumlar fark etmesek bile boyun kaslarımızı zorladığımız durumlardır. Boyun ağrısını azaltmak için vücut duruşuna ve hareketsiz kalmamaya dikkat etmek önemlidir.


boyun tutulması

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

  1. Hafif germe egzersizleri: Hafif ve nazik germe hareketleri yapmak sertleşen kaslarda gevşeme sağlayacaktır. Başınızı hafifçe omzunuza doğru eğerek, hafif bir gerginlik hissettiğiniz bu pozisyonda 10 saniye kadar kalmak ve 5-10 defa tekrar etmek kasları bir miktar gevşetecektir.
  2. Boyun Masajı: Kasılmış durumdaki kaslara doğru teknikle uygulanan bir masaj, kastaki gerginliği, sertliği ve ağrınızı azaltabilir. Masaj sonrası boyun hareketlerinizde de bir miktar artış olacaktır.
  3. İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir. Ancak hem cildin tahriş olmaması hem de kasların daha fazla zedelenmemesi için bu krem ya da jelleri sertçe ovarak uygulamamak önemlidir. Herhangi bir ilaç kullanımından önce, mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  4. Sıcak uygulama: Ağrı ve gerginlik hissettiğiniz bölgelere sıcak uygulaması yaparak gevşeme sağlayabilirsiniz. Isı artışı, bölgesel olarak kan dolaşımını artırır, böylece kas spazmının daha çabuk rahatlamasını sağlayabilir. Sıcak su torbaları ve sıcak havlular ile bu uygulamayı yapabilirsiniz. Herhangi bir yanık oluşmaması için, sıcak uygulama işlemi dikkatli yapılmalıdır. Hissettiğiniz ısının aşırı sıcak değil, ılık olduğundan emin olun. Daha güvenli bir rahatlama için; ısıtılmış nemli havluyu cilde yerleştirmeden önce ince ve kuru bir havluya sarabilirsiniz. Bu uygulamaları gün içerisinde 4-5 defa 15’er dakika yapabilirsiniz. Ayrıca duş alırken boynunuzu ılık su altında 1-2 dakika bekletmek de rahatlamanıza fayda sağlayacaktır.
  5. İstirahat edin ve rahatlayın: Bazen günlük hayatın stresi de boyun ağrılarını tetikleyebilir. Zihnen gergin ve stresli olduğumuzda vücudumuzun da gerildiğini hissederiz. Bu durumlarda önce zihnimizi boşaltmak yapılacak ilk iştir. Boynunuzu doğru şekilde destekleyen bir yastık edinin, sakinleştirici bir müzik açın ve sırtüstü uzanarak rahatlamaya çalışın.


Yazar:

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu

instagram.com/drturanuslu


Şunlara da göz atın;

  1. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  2. Kulunç ağrısı nasıl geçer?
  3. Bilek burkulmasına ne iyi gelir?
  4. Kas ağrıları nasıl geçer?
  5. Ayak şişliğine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo