Ballı Rus Pastası Medovik Yapmanın Püf Noktaları

Ballı Rus Pastası (Medovik), ince katmanları ve karamelize bal aromasıyla öne çıkan klasik bir tatlıdır. Fazladan pişirilen hamur katlarının ufalanıp dış süslemede kullanılması ise pastaya hem şıklık hem de ekstra lezzet katar. İşte ballı Rus pastası Medovik yapmanın püf noktaları.
Ballı Rus Pastası Medovik Yapmanın Püf Noktaları
19 Haziran 2025, 16:14

Medovik, incecik bal aromalı katmanları ve hafif kremasıyla sabır isteyen ama sonuçta nefis bir tatlıdır. Katların ince açılması ve pastanın bir gece dinlendirilmesi, dokusunun yumuşacık olmasını sağlar. İşte ballı Rus pastası yapmanın püf noktaları.

medovik

Balı Kontrollü Isıtın

Bal ve şekeri benmari usulü (kaynar suyun üzerinde ama direkt temas etmeden) ısıtın. Çok yüksek ateşte balı yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir. Özetle; balı direkt ateşle temas etmeden mutlaka benmari usulü eritin.

Hamuru Fazla Yoğurmayın

Hamur karıştırıldıktan sonra hemen kullanın. Aşırı yoğurursanız sertleşir. Hamur hafif ele yapışan ama şekil verilebilir kıvamda olmalı.

Katları İnce Açın

Her kat hamurunu unla çok ince (yaklaşık 2 mm) açın. Ne kadar ince olursa, pastanın dokusu o kadar güzel olur. Katları pişirdikten sonra düzgünce kesmek için bir tabak ya da kalıp kullanın.

ballı rus pastası

Katları Fazla Pişirmeyin

Her kat 5-7 dakika içinde pişer. Fazla pişerse sertleşir ve keserken kırılabilir. Fırında çok kızartmadan hafif altın renginde bırakın.

Kremayı Dinlendirerek Kullanın

Geleneksel kreması genellikle ekşi krema (sour cream) veya labne ile yapılır. Kremayı hazırladıktan sonra buzdolabında bir süre bekletirseniz daha kıvamlı olur. Çok akışkan krema pastayı yumuşatamaz, çok koyu olursa da katlara yayılmaz.

Kat Kat Monte Edin, Baskı Uygulayın

Katları kremayla kat kat üst üste dizdikten sonra hafifçe bastırarak pastayı sıkıştırın. Bu, katların birbirine yapışmasını sağlar. Üstten düz bir tabakla bastırarak birkaç saat ya da gece boyunca dinlendirin.

medovik

Buzdolabında Dinlendirin

Pastayı mutlaka en az 8 saat, tercihen 1 gece buzdolabında bekletin. Böylece katlar kremayı içine çeker ve yumuşar. Ertesi gün dokusu mükemmel olur.

Kenarları ve Üstü için Artan Katları Kullanın

1-2 katı daha fazla pişirip rondodan geçirerek un haline getirin. Bu kırıntıları dış kaplama için kullanın.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo