Medovik, incecik bal aromalı katmanları ve hafif kremasıyla sabır isteyen ama sonuçta nefis bir tatlıdır. Katların ince açılması ve pastanın bir gece dinlendirilmesi, dokusunun yumuşacık olmasını sağlar. İşte ballı Rus pastası yapmanın püf noktaları.
Bal ve şekeri benmari usulü (kaynar suyun üzerinde ama direkt temas etmeden) ısıtın. Çok yüksek ateşte balı yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir. Özetle; balı direkt ateşle temas etmeden mutlaka benmari usulü eritin.
Hamur karıştırıldıktan sonra hemen kullanın. Aşırı yoğurursanız sertleşir. Hamur hafif ele yapışan ama şekil verilebilir kıvamda olmalı.
Her kat hamurunu unla çok ince (yaklaşık 2 mm) açın. Ne kadar ince olursa, pastanın dokusu o kadar güzel olur. Katları pişirdikten sonra düzgünce kesmek için bir tabak ya da kalıp kullanın.
Her kat 5-7 dakika içinde pişer. Fazla pişerse sertleşir ve keserken kırılabilir. Fırında çok kızartmadan hafif altın renginde bırakın.
Geleneksel kreması genellikle ekşi krema (sour cream) veya labne ile yapılır. Kremayı hazırladıktan sonra buzdolabında bir süre bekletirseniz daha kıvamlı olur. Çok akışkan krema pastayı yumuşatamaz, çok koyu olursa da katlara yayılmaz.
Katları kremayla kat kat üst üste dizdikten sonra hafifçe bastırarak pastayı sıkıştırın. Bu, katların birbirine yapışmasını sağlar. Üstten düz bir tabakla bastırarak birkaç saat ya da gece boyunca dinlendirin.
Pastayı mutlaka en az 8 saat, tercihen 1 gece buzdolabında bekletin. Böylece katlar kremayı içine çeker ve yumuşar. Ertesi gün dokusu mükemmel olur.
1-2 katı daha fazla pişirip rondodan geçirerek un haline getirin. Bu kırıntıları dış kaplama için kullanın.