Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bal Şerbeti, doğal bal ile yapılan, serinletici ve bağışıklığı destekleyici geleneksel bir içecektir. Özellikle yaz aylarında ferahlamak ya da soğuk algınlığı dönemlerinde vücudu desteklemek için tercih edilir. Bal şerbeti yapımı hakkında merak edilenleri paylaşıyoruz.
Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?
18 Haziran 2025, 19:21

Bal, sayısız faydası sebebiyle hem sade, hem de yemek ve tatlılarda kullanılan bir besindir. Yüzlerce yıldır kullanılan balın çeşitleri kendi içinde farklı gruplara ayrılır. Son yıllarda popüler olan bal şerbeti, özellikle soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan ve boğazda oluşan tahrişleri giderir. Ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olan bal şerbeti, evde kolayca hazırlanabilir.

Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bal şerbeti hazırlamak için iki farklı yöntem bulunuyor;

  1. İlk yönteme göre; 1 su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Bal tamamen eriyene kadar kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. Daha sonra içine limon sıkın ve bekletin. Hazırladığınız bal şerbetini ılık veya soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. 
  2. İkinci yönteme göre; Bir adet limonu halka şeklinde dilimleyin. Temiz bir kavanozun içine 1 dilim limon koyun. Üzerine bal ilave edin. Daha sonra yeniden bir dilim limon koyun ve üzerine bal ekleyin. Bu işlemi limon dilimleri bitene kadar tekrarlayın. Kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve 3 gün bekletin. 3 günün sonunda bal şerbetiniz kullanıma hazır. 1 su bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı ekleyerek tüketime hazır bir hale getirebilirsiniz. 

bal

Bal Şerbeti Nasıl Tüketilir?

Bal şerbetinin genellikle sabahları tüketilmesi önerilir. Ayrıca hazırlama aşamasında kullanacağınız suyun mutlaka ılık olması gerekir. Kaynar su, balın besin değerlerini yok eder ve sağlık açısından sakıncalıdır. Bir su bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı bal yeterli olacaktır. Fazla miktarda bal tüketimi kan şekerini yükseltir.

Not: Bal şerbetini tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. 

bal

Bal Şerbeti Kimler İçin Sakıncalı?

  1. Bebekler: Balda bulunan Clostridium botulinum bakterisinin sporları, bebeklerde botulizme neden olabilir. Bu yüzden bal ve balla yapılan besinlerin hiçbiri bebeklere verilmemelidir. 
  2. Diyabet hastaları: Bal, kan şekerini hızla yükseltebileceği için diyabet hastalarının bal şerbetini tüketmesi önerilmez.
  3. Alerjisi olanlar: Özellikle polen alerjisi olan kişiler bal ve türevlerine karşı reaksiyon gösterebilir. Bu yüzden alerjik bünyeye sahip olan kişiler, doktor onayı olmadan bal şerbeti tüketmemelidir.
  4. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler: Bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler için bal, nadir de olsa risk oluşturabilir.
  5. Şeker tüketimi kısıtlananlar: Obezite, insülin direnci veya kilo kontrolü ile ilgili sıkıntıları olanlar ölçülü tüketmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar
  2. Balın tarihçesi
  3. Bal neden şekerlenir?
  4. Çok fazla bal tüketmenin yan etkileri
  5. Gerçek bal nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo