Ayçiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ayçiçeği renkli görüntüsü ile beğenilen çiçeklerden biridir. Sadece çiçek olarak değil aynı zamanda tohumları ile de oldukça popülerdir. Peki ayçiçeği bakımı nasıl yapılır:
Ayçiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
25 Mayıs 2023, 17:21

Ayçiçeği renkli görüntüsü ile beğenilen çiçeklerden biridir. Sadece çiçek olarak değil aynı zamanda tohumları ile de oldukça popülerdir. Birçok yaygın ayçiçeği çeşidi hızla büyür ve kuraklığa ve hastalığa oldukça iyi direnç gösterir. Onları rüzgardan ve haşerelerden koruyun ve yaz bahçenize güzel bir ekiniz olsun.


Ayçiçeği Dikimi

  1. Bir çeşit seçin. Ayçiçekleri 5,5 m saplardan diz boyu bir ponpon kümesine kadar değişir.
  2. Ayçiçeklerini ne zaman ekeceğinize karar verin. Ayçiçeklerinizi ilkbaharın sonlarında, son donlar geçtikten sonra dikebilirsiniz. Bununla birlikte, birçok ayçiçeği gün ışığına duyarlıdır ve yanlış zamanda ekilirse uzun bacaklı büyüyebilir ve çiçeklenmeyi geciktirebilir.
  3. İyi drene edilmiş toprağı ve tam güneşi olan bir yer seçin. Ayçiçekleri, iyi drenaj ve nötr pH ile tınlı toprakta en iyi şekilde büyür. Daha da önemlisi, bölgenin günde en az altı saat ve tercihen sekiz veya daha fazla tam güneş aldığından emin olun.
  4. Tohumları ek. Çiftçiler genellikle büyük, tek saplı ayçiçeklerini en az 2,5 cm derinlikte ekerler. İyi kalitede toprağı olan (çok kuru veya kumlu olmayan) ev bahçelerinde bunun yerine muhtemelen 1,25 cm derinlikte bitki dikebilirsiniz.
  5. İstenilen çiçek boyutuna bağlı olarak tohumları birbirinden ayırın.

Ayçiçeği Bakımı

  1. Her gün genç ayçiçeklerini sulayın. Ayçiçeği fidanları kendilerini kurarken bol suya ihtiyaç duyarlar. Fideler çıkana kadar toprağı nemli tutun, ancak ıslatmayın. Bu genellikle ekimden sonraki 5-10 gün içinde gerçekleşir, ancak soğuk havalarda daha uzun sürebilir. Fide ortaya çıktıktan sonra, kök büyümesini teşvik etmek için bitkiden yaklaşık 7,5-10 cm sulayın.
  2. Toprak zayıfsa ayçiçeklerini gübreleyin. Ayçiçeklerinin gübreye ihtiyacı yoktur ve nitrojeni aşırı kullanmak, geç çiçeklenme ile uzun bacaklı bir bitki oluşturabilir. Toprağınız zayıfsa, toprağın yüzeyine kompost veya yavaş salınan gübre ekleyin. Bu, bitkiyi aşırı dozda kullanmadan güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
  3. Ayçiçeklerini zararlılardan koruyun. Bitkilerinizi sümüklü böcek ve salyangozlara karşı korumak özellikle önemlidir. Bitkilerinizi bir bahçe mağazasından aldığınız sümüklü böcek kovucu ile çevreleyebilirsiniz.
  4. Sarı yapraklara dikkat edin. Tüylü küf, killi veya suyla dolu topraklarda büyük bir sorun olabilir. Aynı adaşının yanı sıra sarı yaprakların da küçülmesine neden olan bu mantarı düzenli olarak kontrol edin. Bu belirtileri görürseniz, toprağı kuru tutmak için su kullanımını azaltın ve hemen mantar ilacı uygulayın. Enfekte bitkiler nadiren çiçek üretir, bu nedenle hastalığın yayılmasını önlemek için onları basitçe çıkarmak isteyebilirsiniz.
  5. Olgun ayçiçekleri için sulamayı azaltın. Özellikle tomurcuklar ve çiçekler gelişirken, düzenli, derin sulama ile gelişmeye devam edecekler, ancak sulama seansları arasında toprağın kurumasına izin verecekler. Aşırı sulamanın, yetersiz sulamaya göre onlara zarar verme olasılığı daha yüksektir.
  6. Rüzgarlı havalarda ayçiçeklerini kazıklayın. Rüzgar, çok dallı çeşitlerin çoğuna ve ayrıca 0,9 m üzerindeki herhangi bir ayçiçeğine ciddi şekilde zarar verebilir. Kumaş veya başka bir yumuşak malzeme kullanarak bunları sağlam bir desteğe bağlayın. Ekstra uzun ayçiçekleri için bir rüzgar bariyeri koymanız gerekebilir.

Çekirdek Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi?


Çiçek ve Tohum Toplama

  1. Dekoratif çiçekleri ¼ açıkken kesin. Bu aşamada, çiçek yaprakları merkezi diske dik olarak yapışır. Maksimum vazo ömrü için onları bu noktada kesin (genellikle beş gün, bazı çeşitlerde çok daha uzun)
  2. Kurutma için çiçekleri kesin. Bu durumda, çiçek yaklaşık olarak yarı açılıncaya ve yapraklar dışarı doğru eğilene kadar beklemek en iyisidir. Kesildikten sonra, onları korumanın birçok yolu vardır. En basiti, sapları sicim ile bağlamak ve iyi havalandırılan sıcak bir odaya baş aşağı asmaktır.
  3. Tohumları kuşlardan ve sincaplardan koruyun. Tohumları kendiniz toplamak isterseniz, mahalledeki hayvanlarla savaşmanız gerekecek. Çiçekler sarkmaya ve yapraklarını dökmeye başladığında, başını tülbent veya kese kağıdı ile örtün.
  4. Tohum kafasını hasat edin. Tohum kafasını, oturduğu disk yeşilden sarıya dönmeye başladığında kesebilirsiniz. Disk koyu kahverengiye dönene kadar kuru ve serin bir yerde saklayın. Tohumlar artık çiğ veya kavrulmuş olarak yemeye hazırdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Ayçiçek yeme hakkında bilmeniz gerekenler
  2. Ayçiçeği nasıl hasat edilir?
  3. Ayçiçeği nasıl yetiştirlir?
  4. Çekirdek kilo aldırır mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo