Antep Fıstığı Kabuğu Yenir Mi?

Antep fıstığı, sağlık açısından faydalı bir kuruyemiştir. Peki, antep fıstıklarının kabuğu yenir mi? İşte, antep fıstığı kabuklarının yenilip yenilmeyeceği hakkında merak edilenler:
Antep Fıstığı Kabuğu Yenir Mi?
29 Şubat 2024, 14:15

Antep fıstığı, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilir kabuklu bir kuruyemiştir. Orta Doğu kökenli olan antep fıstığı, fıstık ağacında yetişir ve dışında ince kabukları vardır. Özellikle tatlı yapımında kullanılan bu kuruyemiş, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından çok zengindir. Ülkemizde en çok Gaziantep'te yetiştirilen antep fıstığı antioksidanlarla doludur. Genellikle dışındaki kabuk çıkarıldıktan sonra tüketilir. İsteğe göre öğütülerek tatlı yapımında da kullanılabilir. Antep fıstığı tokluk seviyesini yüksekte tutar. 

antep fıstığı kabuğu

Antep Fıstığının Kabukları Yenir Mi?

Antep fıstığı, kabuklarından ayrıldıktan sonra tüketilir. Peki, antep fıstığının kabukları yenir mi? Hayır, antep fıstığının kabukları liflidir ve çiğnenmesi çok zordur. Ayrıca sindirim sistemi tarafından parçalanamazlar. Sindirilmesi ve çiğnenmesi kolay olmadığı için tüketilmemelidir. 

Antep fıstığının sert kabuklarını çiğnemeye çalışmak hem ağız, hem de diş sağlığına zarar verir. Çiğneme esnasında dişlerin kırılması gibi problemler görülür. Ayrıca antep fıstığı kabuğunun boğaza kaçma riski de yüksektir. Böyle durumlarda nefes almada zorluk gibi ciddi semptomlara yol açabilirler. Bu yüzden antep fıstığı kabukları tüketilmemelidir. Bu kabuklar tüketildiğinde bile sindirim sistemi tarafından parçalanamazlar ve vücutta emilerek herhangi bir besin maddesi açığa çıkaramazlar. Yani, kabukları tüketerek vitamin almak çok mümkün değildir. Yanında getirdiği potansiyel zararlar göz önünde tutulduğunda, antep fıstığı kabukları kesinlikle yenmemeli, özellikle çocukların tüketmesine izin verilmemelidir. 

antep fıstığı kabuğu

Antep Fıstığı Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Antep fıstığı kabuklarını atmak istemiyorsanız, bahçecilik alanında kullanabilirsiniz. Saksıların altına yerleştirerek toprağın drenajını iyileştirebilir veya kompost gübreleriyle karıştırarak bitkilerinizin çürümesini önleyebilirsiniz. Geri dönüşüm amacıyla antep fıstıklarını el yapımı dekoratif ürünlerde de kullanabilirsiniz. Bu sayede kabukların boşa gitmesini önleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Mandalina çekirdeği yenir mi?
  2. Keten tohumu öğütülmeden yenir mi?
  3. Sorgum yenir mi?
  4. Ateş dikeni meyvesi yenir mi?
  5. Çin kestanesi nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo