Agave Nedir?

Agave, çeşitli sağlıklı gıdalarda bulunur ve kan şekeri seviyenizi yükseltmeyen, doğal, diyabet dostu bir tatlandırıcı olarak satılır. İşte, agave tam olarak nedir:
Agave Nedir?
16 Ocak 2024, 17:16

Agave, çeşitli sağlıklı gıdalarda bulunur ve kan şekeri seviyenizi yükseltmeyen, doğal, diyabet dostu bir tatlandırıcı olarak pazarlanır. Ancak diğer alternatif tatlandırıcılara göre daha az sağlıklıdır.

Şekerin zararlı etkileri çoğu sağlık uzmanının hemfikir olduğu birkaç konu arasındadır. Sağlık bilincine sahip birçok insan şekerden uzak durmaya çalıştığı için, hem doğal hem de yapay birçok başka tatlandırıcı da popüler hale geldi. Bunlardan biri, genellikle agav şurubu olarak adlandırılan agav nektarıdır. Ancak bu makale, agave sağlığınız için neden sade şekerden daha kötü olabileceğini açıklıyor.

agave şurubu

Agave Nedir?

Agave bitkisinin anavatanı Güney Amerika ve Latin Amerika'dır. Agave Batı'da yeni bir fenomen olmasına rağmen, Meksika'da yüzlerce, belki de binlerce yıldır kullanılmaktadır. Geleneksel olarak agavenin tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanılıyordu. Özsuyu da miel de agave olarak bilinen bir tatlandırıcı üretmek için kaynatıldı. Agavedeki şekerler de tekila yapmak için fermente edilir. Aslında tekila, günümüzde agavın en yaygın ticari kullanımıdır ve Meksika'nın en bilinen ihraç ürünlerinden biridir. Birçok bitki gibi agavın da sağlık açısından bazı yararları vardır.

Bununla birlikte, rafine etme ve işleme, bu yararlı sağlık etkilerinin bir kısmını veya tamamını yok etme eğilimindedir. Günümüzde insanların tükettiği rafine agave tatlandırıcısı da bir istisna değildir.

agave şurubu

Nektar Nasıl Yapılır?

Yaygın olarak agav nektarı olarak satılan tatlandırıcı, agav şurubu olarak daha doğru bir şekilde etiketlenir. Tarihsel olarak Meksika'daki insanlar tarafından yapılan geleneksel tatlandırıcıyla çok az ortak yanı vardır. Bununla birlikte, üretim sürecinin başlangıcı aynıdır. Bitki önce şekerli özsuyu çıkarmak için kesilir ve preslenir. Bu özsuyun şekeri yüksek olsa da, aynı zamanda metabolizma ve insülin üzerinde yararlı etkilerle bağlantılı olan fruktanlar gibi sağlıklı lifler de içerir. Ancak şurup halinde işlendiğinde fruktanlar ekstrakte edilir ve özsuyu ısıya ve/veya enzimlere maruz bırakılarak fruktoza parçalanır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi diğer sağlıksız tatlandırıcıların yapımına benzeyen bu süreç, agave bitkisinin sağlığa faydalı tüm özelliklerini yok eder.

  1. Kan Şekeri Seviyelerini Minimum Düzeyde Etkiler

Glisemik indeks (GI), bir gıdadaki şekerin kan dolaşımınıza ne kadar hızlı girdiğinin bir ölçüsüdür. Genel olarak konuşursak, daha yüksek GI'ye sahip gıdalar kan şekerinin daha fazla yükselmesine neden olur ve sağlığınızı daha olumsuz etkileyebilir. Glikozun aksine fruktoz kısa vadede kan şekerini veya insülin seviyelerini yükseltmez. Yüksek fruktozlu tatlandırıcıların sıklıkla “sağlıklı” veya “diyabet dostu” olarak pazarlanmasının nedeni budur.

Agave nektarının GI'si çok düşüktür; bunun temel nedeni içindeki şekerin neredeyse tamamının fruktoz olmasıdır. En azından normal şekerle karşılaştırıldığında çok az glikoz içerir. Tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkilerini tartarken dikkate alınması gereken faktörlerden yalnızca biridir. Agavın - ve genel olarak şekerin - zararlı etkilerinin glisemik indeksle çok az ilgisi vardır, ancak tamamen büyük miktarlarda fruktozla ilgilidir ve agav nektarının fruktoz oranı çok yüksektir.

  1. Tehlikeli Derecede Yüksek Fruktoz

Şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), her biri yaklaşık %50 oranında iki basit şeker (glikoz ve fruktoz) içerir. Glikoz ve fruktoz benzer görünse de vücudunuz üzerinde tamamen farklı etkilere sahiptirler. Glikoz inanılmaz derecede önemli bir moleküldür. Meyve ve sebzeler gibi birçok sağlıklı gıdada bulunur ve vücudunuz her zaman yeterli miktarda aldığınızdan emin olmak için onu üretir. Aslında tüm canlı hücrelerde glikoz bulunur çünkü bu molekül yaşam için hayati öneme sahiptir. Vücudunuzdaki her hücre glikozu metabolize edebilirken, fruktozu önemli miktarlarda metabolize edebilen tek organ karaciğerinizdir. Fazla fruktoz tüketmek metabolik sağlığınıza zarar verebilir ve insülin direncine, metabolik sendroma, kalp hastalığına ve tip 2 diyabete katkıda bulunabilir.

Bunun nedeni, karaciğerinizin aşırı yüklenmesi ve fruktozu yağa dönüştürmeye başlamasıdır, bu da kan trigliseritlerini yükseltir. Birçok araştırmacı bu yağın bir kısmının karaciğerinize yerleşip yağlı karaciğer hastalığına neden olabileceğine inanıyor. Bu, uzun vadeli kan şekeri ve insülin düzeylerinde büyük artışlara neden olabilir, bu da metabolik sendrom ve tip 2 diyabet riskinizi büyük ölçüde artırır. Dahası, yüksek fruktoz alımı LDL (kötü) kolesterol ve oksitlenmiş LDL seviyenizi artırabilir. Ayrıca göbekte yağ birikmesine de neden olabilir. Agave yaklaşık %85 fruktoz içerdiğini unutmayın; bu oran, sade şekerden çok daha yüksektir.Bunların hiçbiri lif yüklü olan ve çabuk tokluk hissi veren bütün meyveler için geçerli değildir. Vücudunuz meyvelerde bulunan az miktardaki fruktozla baş edebilecek donanıma sahiptir.

Şunlara dagöz atın;

  1. Mısır şurubu nedir?
  2. İsveç şurubu nasıl yapılır?
  3. Akçaağaç şurubu sağlıklı mı zararlı mı?
  4. Akçaağaç şurubu faydaları neledir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo