Metez
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Çanakkale mutfağına özgü bir yemek olan metez, farklı bir şekilde hazırlanan mantı türüdür. Bazı yörelerde kıyma yerine lor peyniri veya haşlanmış patates harcı da kullanılır. 'Pierogi' ve 'haluj' isimleriyle de bilinir. Metez'in en farklı özelliklerinden biri de pekmezle birlikte tüketilmesidir. Hazırlanan metezler pekmeze bandırılarak tüketilir. Fakat biz yoğurtlu sos eşliğinde sunmayı tercih ettik. Malzemeleriniz hazırsa, nefis metez nasıl yapılır birlikte görelim.

Farklı mantı tarifleri arıyorsanız; Kore mantısı, saçaklı mantı, hingel mantı ve tepsi mantısı tarifine de göz atabilirsiniz.

Metez Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

İç harcı için:

Üzeri için:

Metez

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamuru için; İlk olarak derin bir kabın içerisine hamuru dökün ve ortasını çukur şeklinde açın.
  2. Çukurun içine bir adet yumurta, su ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  3. Hamur, hafif ele yapışacak bir kıvama geldiğinde unlanmış mutfak tezgahına alarak merdane yardımıyla açın.
  4. Su bardağının ağız kısmıyla hamuru yuvarlak bir şekilde bölün.
  5. İç harcı için; Soğanı ince ince kıyın ve zeytinyağını tavada kızdırın.
  6. Soğanı pembeleşinceye kadar tavada kavurun. Ardından üzerine kıymayı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  7. Daha sonra domates salçası ve baharatlarını ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.
  8. Hazırladığınız iç harcı kenara alarak soğumasını bekleyin.
  9. Harç tamamen soğuduğunda, yuvarlak hamurların ortasına 1 tatlı kaşığı olarak paylaştırın.
  10. Harçla doldurulan hamurları yarım ay şeklinde kapatın.
  11. Tencereye 1 litre su, tuz ve zeytinyağı ekleyerek kaynamaya bırakın.
  12. Su kaynadığında hazırladığınız hamurları içine atarak 10 dakika haşlayın.
  13. Sosu için; Küçük bir tavada sıvı yağı kızdırın. İçerisine domates salçası ve pul biberi atarak 1-2 dakika karıştırın.
  14. Hazırladığınız metezi, servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.

Metez Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hamurun içerisine çok fazla tuz atmayın.
  2. Hamura daha farklı şekiller de verebilirsiniz.
  3. Zamandan kazanmak için, ilk olarak iç harcı hazırlayın. Harç soğurken hamuru hazırlayabilirsiniz.
  4. Harç tamamen soğumadan hamurun üzerine eklemeyin. Aksi takdirde hamurun kıvamı bozulacaktır.
  5. Daha önce bahsettiğimiz gibi kıyma yerine lor peyniri ve haşlanmış patates de kullanabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Yöresel Tarifler Tencere Yemekleri Mantı Tarifleri Marmara Yemekleri Akşam Yemeği

Benzer Tarifler

Patates Mantısı
Koza Mantı
Azerbaycan mantısı
Avunya Mantısı
Şeker mantı
Kıymalı kabak mantısı