Krokan Bush
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 50 dakika
Kaç Kişilik: 15 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Türkiye'de Krokan Bush olarak anılan ve MasterChef yarışmalarıyla gündeme gelen gösterişli bir tatlı var... Orijinal adı Croquembouche olan bu klasik Fransız tatlısının adı "ağızda çıtır çıtır" anlamına geliyor. İşte tarifin hikayesi ve ardından yapılışı:

Bazı kaynaklara göre ilk olarak Fransız Devrimi'nden kısa bir süre sonra tarihin ilk şöhretli şefi Marie-Antoine Carême (1783-1833) tarafından hayal edildi. Yüksek bir piramit şeklinde yığılmış ve karamelize şekerle çevrelenmiş, krema dolgulu, pataşu hamuru toplarından (Fransızca'da choux olarak adlandırılır) oluşan bir kuleydi. Croquembouche'nin icadı bu nedenle tarifi 1815 tarihli Le Pâtissier Royal Parisien adlı yemek kitabına dahil eden Antonin Carême'ye atfedildi.

Çroquembouche, 19. yüzyılda imparatorluk ziyafetlerinin ve büyük dini kutlamaların en önemli parçası haline geldi. Şef Somer Sivrioğlu da tarifle ilgili MasterChef'te, "1800'lü yılların başından beri yapılıyor. Hatta kitaplarda da var. Kimin yaptığı ilk olarak bilinmiyor ama ilk olarak kitaba koyan Antoine Careme. Krallara yapılıyor, davetlere yapılıyor. Özel günlere yapılıyor" bilgisini verdi.
Croquembouche ile ilgili en büyük zorluklardan biri, onu başarılı bir şekilde yemektir. Bazı kaynaklara göre tarihsel olarak ağır bir bıçak veya kılıçla kırılarak açılırdı ve konuklar profiterolleri alırdı.

Peki, Krokan Bush tarifi nasıl yapılır? Bu yazımızda Fransız mutfağının klasiklerinden bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Profiterol, ekler gibi sevilen tatlılarda kullanılan pataşu hamuru, lezzetli pastacı kreması ve karamel sosu ile sizi kendine hayran bırakacak. Yapması ve yemesi keyifli olan krokan bush için malzemeler aşağıda. Hazırsanız yapılışına geçebiliriz. İşte Krokan Bush tarifi için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları:

Krokan Bush Tarifi İçin

Malzemeler

Şu (Choux) Hamuru için:

Kreması için:

Karamel için:

Krokan Bush

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Şu hamuru için tencereye su, tereyağı, tuz ve şeker kaynatın. Kaynayan suya un ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. 
  2. Altını kapatıp kenara alın. Ilıdığında bir yandan çırparak tek tek yumurtaları ekleyin. 
  3. Hamuru bir sıkma kabına alarak yağlı kağıt üzerinde eşit büyüklüklerde sıkın. 
  4. 190 derecede 35 dakika pişirin. 
  5. Krema için un, nişasta, yumurta sarısı, şeker ve süt karıştırılarak tencereye alınır. Kıvam aldıktan sonra altı kapatılır, içerisine tereyağı eklenerek soğumaya bırakılır. 
  6. Karamel sos için, şeker ve suyu ocağa alın ve renk alana kadar pişirin. 
  7. Şu hamurlarının altına delik açarak krema sıkın. Üzerine sıcak karamel sos banarak dizin. 
  8. Soğukken tüketin. Afiyet olsun. 

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Farklı Tatlı Tarifleri Fransız Mutfağı MasterChef Tarifleri

Benzer Tarifler

Pissaladiere
Portakallı Parfe
Ciğer Terin
Yumurta Mimoza
Creme Mousseline
Salade Niçoise