ANASAYFA TARİFLER DOĞU ANADOLU YEMEKLERİ KIRİS

Kıris

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Kıris Tarifi İçin malzemeler

  • 500 gr kemikli et
  • 2 büyük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı besni üzümü
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı sumak
  • Nane
  • Kekik
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

İçli köfte malzemesi:

  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • Tuz

İç malzemesi:

  • 500 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  • Nane
  • Kekik
  • Kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber

Kıris Nasıl Yapılır?

  • Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın.
  • Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti pişirin.
  • İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun.
  • Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 
  • İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Elinizi ıslatıp parçaları yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın. Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.
  • İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın.
  • Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin.
  • Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Lezzetine doyamayacağınız haşlama usulü içli köfte tarifine de göz atın.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!