ANASAYFA TARİFLER MEYVELİ TATLI TARİFLERİ MASTİK SPONGE

Mastik Sponge

Mastik Sponge

Masterchef Şefi Mehmet Yalçınkaya'nın özel tarifi olan mastik sponge nasıl yapılır?

Tabanı damla sakızı ve beyaz çikolatalı mastik ile hazırlanan bu tatlı, pürüzsüz kıvamlı ve ipeksidir. Üzeri için kavun ve yıldız anason karıştırılarak püre elde edilir. Bardaklarda sunulan mastik sponge, isteğe göre beyaz çikolatalı kapak ile birlikte servis edilir. Mastik sponge tarifini merak edenler için, tarif detaylarına geçebiliriz.

Alternatif olarak victoria sponge kek ve kivili panna cotta tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

3 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Mastik Sponge Tarifi İçin malzemeler

  • 1200 g beyaz çikolata 
  • 1 kg krema 
  • 3 yaprak jelatin 
  • 30 g damla sakızı  

Mastik üzeri için

  • 1/2 kavun 
  • 50 g esmer şeker 
  • 3 adet yıldız anason 

Sponge kek ganaj

  • 20 g un 
  • 10 g tereyağı (Oda sıcaklığında)
  • 5 g şeker 
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 1 paket şekerli vanilin 
  • 10 g kabartma tozu 
  • 3 g aktif karbon 

Üzeri için

  • Böğürtlen
  • Ahududu
  • Erik çiçeği

Mastik Sponge Nasıl Yapılır?

  • Mastik için kremayı ikiye bölün ve yarısını bir kaba alarak aroması yüksek olan damla sakızını ilave edin.
  • Yaprak jelatini soğuk suda yumuşattıktan sonra karışıma ekleyin. Beyaz çikolatadan 50 g ayırdıktan sonra geri kalanı benmaride 35 dereceye kadar ısıtarak eritin.
  • Sıcaklık 26 dereceye düşünce kremaya ekleyin ve pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın. Kremanın diğer yarısını miksere alarak krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın.
  • İki kremayı karıştırarak servis bardaklarına bölün ve buzdolabına alın. 
  • Kavunu minik küpler halinde doğradıktan sonra teflon bir tavaya alarak esmer şeker ve anasonla rengi değişene kadar soteleyin.
  • Pişme işlemi bittikten sonra bir kaseye aktarın ve buzdolabına alın. 
  • Sponge kek için yumurta beyazını mikserle kabarttıktan sonra tereyağını ekleyerek çırpın. Ardından kalan bütün malzemeyi ilave ederek çırpmaya devam edin.
  • Kalıplara 50’şer gram olacak şekilde paylaştırarak önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 2 dakika pişirin.
  • Mastik kapağı için ayırdığınız beyaz çikolatayı benmaride 40 dereceye kadar eritin, ardından 26 dereceye kadar soğutarak bir palet yardımıyla yağlı kağıt üzerine 1 milimetre kalınlığında sürün ve sertleşmesini bekleyin.
  • Donmasına yakın metal kasnak ile bardağın ağız ölçüsü kadar yuvarlak bir şekilde kesin ve buzdolabında donmaya bırakın.
  • Bardak içinde soğuyan mastiğin üzerini taze meyveler, sponge kek, erik çiçeği ve pişirdiğiniz kavun parçaları ile süsleyin. Son olarak üzerine çikolata kapağını yerleştirerek servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!