Peru Usulü Patates Kroket

Peru Usulü Patates Kroket
12 Ocak 2023

Bugün Peru’da yaygın bir sokak lezzeti olan papa rellena’nın, Amerika'nın bulunması ile kıtaya İspanyol mutfağından empanada (bir çeşit börek) tarifinden geldiği düşünülmektedir. Daha sonraları yolculuk, av ve savaş gibi evden uzak durumlarda yanında besleyici yiyecek taşımak için tercih edildiği bilinmektedir. Peru dışında Şili ve Küba mutfaklarında da benzer çeşitleri bulunmaktadır. Elif Edes'ten Peru usulü patates kroket (Papa rellena) tarifi için detaylara geçebiliriz.

Patates köftesi tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Peru Usulü Patates Kroket için

Malzemeler

  • 500 g eski patates
  • 1-2 kaşık sıvı yağ
  • 250 g satır kıyma
  • 1/2 adet kırmızı soğan (Ufak küp doğranmış)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı acı biber ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı domates püresi
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam kekik
  • 1 adet katı yumurta
  • 1- 2 kaşık kuru üzüm
  • 1-2 kaşık siyah zeytin (Çekirdekleri çıkarılmış)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Maydanoz (Kıyılmış)

Kızartmak için

  • Un
  • Yumurta
  • Sıvı yağ

Salsa criolla için

  • 1⁄2 kırmızı soğan (Ufak küp doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı lime suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kişniş (Kıyılmış)
  • Tuz
  • Taze acı biber (İnce doğranmış)
Peru Usulü Patates Kroket

Nasıl Yapılır

  1. Patatesleri kabuklu olarak yumuşak olacak şekilde haşlayın. Sıcakken soyarak ezici ile ezin. Tuz ile karabiberi ekleyerek elle iyice karıştırın ve 1-2 saat süreyle soğumaya bırakın.
  2. Kroketin içi için, tavada yağı ısıtın ve soğanı ilave ederek 5 dakika soteleyin. Sarımsak, kekik, tuz, biber, kimyonu ekleyerek 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. 
  3. Ardından domates püresi ile acı biber ezmesini ilave edin ve 1 dakika daha pişirin. Kıyma ilavesinden sonra 3 -5 dakika daha pişirin ve son olarak üzüm ile maydanozu ekleyin.  Soğumaya bırakın.
  4. Çok soğuk patates püresine soğuk 1⁄2 yumurta ilave ederek yoğurun ve  ellerinizi unlayarak patates püresini avuç içinde yassı bir şekilde açın. 
  5. Ortasına iç harcı koyun. Harcın üzerine 1 dilim yumurta ve ikiye kesilmiş siyah zeytin dizdikten sonra dikkatlice mekik gibi kapatın.
  6. Unlayıp yumurtaya bulayarak kızartın. (Kızartmak için farklı sıralar izleyebilirsiniz. Önce yumurta sonra una veya sadece una ya da önce yumurta sonra una, daha sonra da ekmek kırıntısı veya galeta ununa bulayarak kızartabilirsiniz.)
  7. Salsa criolla için kırmızı soğanı buzlu suda 5 dakika tuttuktan sonra süzün ve diğer malzemelerle birlikte bir kasede karıştırın.
  8. Kroketleri servis tabağına aldıktan sonra salsa criolla ile birlikte servis edin.
Servis Önerisi

Salsa criolla'da lime suyu ve kişniş yerine limon ve maydanoz kullanarak farklı bir lezzet hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo