Cantık Pidesi (Bursa)

Cantık Pidesi (Bursa)
25 Ekim 2022

Sabah, öğle, akşam demeden her öğün yiyebileceğiniz cantık pidesi, Bursa yöresi ile özdeşleşmiştir. İçeriğinde bol malzemeli kıymalı harç kullanılır. Cantık pidesi yuvarlak bir şekilde sunulur. Harç, ortadaki boşluk kısmına doldurulur. Hazırlanan pideler fırında 20 dakika pişirilir ve sofralardaki yerini alır. Mayalaması oldukça hızlı olan cantık pidesi nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, Bursa usulü cantık pidesi tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak kır pidesi, kapalı kıymalı pide ve fransız pidesi tarifini deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Cantık Pidesi (Bursa) için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su (ılık)
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta beyazı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hamuru toparlamak için:

  • 4 çorba kaşığı un

Kıymalı harç için:

  • 2 adet kuru soğan (küp doğranmış)
  • 300 gram kıyma
  • 6 adet köy biberi (ince doğranmış)
  • 1 adet kapya biber (küçük küp doğranmış)
  • 1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 2 adet domates (küp doğranmış)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 yemek kaşığı kekik

Kenarları için:

  • 1 adet yumurta sarısı
Cantık Pidesi (Bursa)

Nasıl Yapılır

  1. Bir kabın içerisine maya, ılık su, toz şeker ve sütü ekleyerek karıştırın.
  2. Karışımın üzerini kapatın ve mayanın çözülmesi için 5 dakika bekletin.
  3. Bekleme süresinin ardından üzerine sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyin. Malzemeleri karıştırın.
  4. Farklı bir kabın içerisine unu aktarın ve ortasını havuz şeklinde açın.
  5. Unun ortasına sıvı yağlı karışımı ekleyin. Hamuru yoğurmaya başlayın.
  6. Hamuru homojen bir kıvam elde edinceye kadar yoğurun. Ardından üzerini streçle örtün ve 45 dakika dinlendirin.
  7. Kıymalı harç için gereken malzemeleri doğradıktan sonra bir kapta harmanlayın.
  8. Hamur mayalandığında portakal büyüklüğünde parçalar ayırın.
  9. Unlanmış mutfak tezgahında hamuru yuvarlayın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.
  10. Hamurları birbirine yapışmayacak şekilde tepsiye dizin.
  11. Hamur bezelerini elinizle bastırarak açın. Kenarlarının yüksek kalmasına özen gösterin.
  12. Açtığınız hamurların ortasına kıymalı harç koyun.
  13. Fırçayla yumurta sarısını hamurun kenarlarına sürün.
  14. Cantık pidesini, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
  15. Piştikten sonra 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Hamurun çabuk mayalanması için instant maya kullanmanızı öneriyoruz.
  • Dilerseniz, sevdiğiniz baharatları kıymalı harca ekleyebilirsiniz.
  • Hamuru, oda sıcaklığında dinlendirin. Böylece maya daha çabuk çözülecektir.
  • Her fırının pişirme süresi farklıdır. Bu yüzden ara sıra pidelerinizi kontrol edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo