Ekşi Mayalı Temel Ekmek

Ekşi Mayalı Temel Ekmek
18 Eylül 2020

Temel besinler arasında yer alan ekmek; un, su ve maya ile hazırlanır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlar. Genellikle yemeklerin yanında servis edilse de, köfte, tost ve çorba tariflerinde de kendine yer bulur. Yörelere göre farklı çeşitlerle hazırlanır. Gelin, evde ekşi mayalı temel ekmek nasıl yapılır birlikte görelim.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Ekşi Mayalı Temel Ekmek için

Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 paket toz karışım ekşi maya
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 320 g un
Ekşi Mayalı Temel Ekmek

Nasıl Yapılır

  1. Mayalar ve suyu geniş bir karıştırma kabına alın. Mayalar çözününceye kadar bekletin.
  2. Zeytinyağı, toz şeker, tuz ve unu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edecek şekilde yoğurun.,
  3. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 2 saat dinlendirin. Mayalanan hamuru unlanmış tezgah üzerine alarak tekrar yoğurun ve iki eşit bezeye ayırın.
  4. Bezeleri elinizle uzatarak baget şekli verin ve üzerine çizikle bıçaklar atıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın.
  5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dinlendirip servis yapın. 
  6. Ekşi mayalı temel ekmeği, mercimek çorbası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Mayaların çabuk çözünmesini sağlamak için, oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
  2. Tarife ekleyeceğiniz unu mutlaka elekten geçirin.
  3. Suyun ısısı çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Özellikle soğuk su, kıvamın bozulmasına neden olur.
  4. Hamura şekil vermek için bıçak veya çatal kenarını kullanabilirsiniz.
  5. Hazırladığınız hamuru susam ile zenginleştirebilirsiniz.

1 Porsiyon Ekşi Mayalı Ekmek Kaç Kalori?

  1. Bir dilim ekşi mayalı temel ekmek, yaklaşık 95 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Ev yapımı doğal ekmek tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Karadeniz'in meşhur mısır ekmeği tarifine göz atmayı unutmayın.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo