ANASAYFA TARİFLER BÖREK TARİFLERİ KIYMALI VE SODALI TEPSİ BÖREĞİ

Kıymalı Ve Sodalı Tepsi Böreği

Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan tepsi böreği, genellikle kahvaltı sofralarında ve misafir ağırlarken tercih ediliyor. Kıyma, patates, ıspanak ve peynir gibi birçok malzemeyle hazırlanabilir. Boşnak ve Arnavutların'da tükettiği bu besinin karbonhidrat değeri yüksektir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Yapımında kıyma kullanıldığı için, protein desteği verir. Peki, kıymalı ve sodalı tepsi böreği nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, tadı damağınızda kalacak nefis kıymalı ve sodalı tepsi böreği tarifine başlayabiliriz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kıymalı Ve Sodalı Tepsi Böreği Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 5 yufka
  • 1 şişe soda
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ayçiçeği yağı

İç harcı için

  • 500 gr kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 2 sivri biber
  • 1 salçalık kırmızıbiber
  • 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Kıymalı Ve Sodalı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

  • Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında 1-2 dakika soteleyin. Üzerine kıyma ekleyip kavurun.
  • Tuz, karabiber, pul biber ve kimyon ile tatlandırıp ocaktan alın. İnce doğranmış sivri biber, kırmızıbiber ve kıyılmış maydanozu ekleyip soğumaya bırakın.
  • Fırın tepsisini yağlayıp 1 yufkayı kenarlardan sarkacak şekilde içine yerleştirin. İki yufkayı iri parçalar şeklinde yerleştirin.
  • Kıymayı yufkaların üzerine yayıp kalan iki yufkayı da aynı şekilde iri parçalar şeklinde koparıp tepsiye dizin. Kenarlardan sarkan yufkayı üzerine doğru kapatın.
  • Bıçakla dilimlere ayırın. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Yumurtaları bir kasede çırpın. Soda, süt ve ayçiçeği yağı ekleyip karıştırın ve bu karışımı kepçe yardımı ile yufkaların her tarafını ıslatacak şekilde dökün.
  • 15-20 dakika dinlendirdikten sonra, tepsiyi fırına yerleştirip kızarıncaya kadar pişirin.
  • Kıymalı ve sodalı tepsi böreğini, yanına çok yakışan fellah köfte ve rus salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kıymalı ve Sodalı Tepsi Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Önceden eritilen tereyağı ve süt karışımı, böreğin daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
  • Tarifte mutlaka taze ve günlük yufka kullanın. Bayat yufka daha hızlı piştiği için yanıklar oluşturabilir.
  • Böreğin lezzetini arttırmak için pişirdikten sonra buzdolabında dinlendirin. Servis etmeden önce 5 dakika ısıtarak sunum yapabilirsiniz.
  • Böreğin üst kısımlarının kızarmış olmasını istiyorsanız, yumurta yerine yoğurt sürün.
  • Tepsi böreğinin eşit bir şekilde pişmesi için, fırını önceden 200 dereceye ayarlayın ve ısınmasını bekleyin.

1 Porsiyon Kıymalı ve Sodalı Tepsi Böreği Kaç Kaloridir?

Kıyma ve soda ile harmanlanan tepsi böreğinin 100 gramlık bir dilimi, yaklaşık 245 kaloridir. Düşük kalorili bir tarif arıyorsanız, ıspanaklı börek tarifini deneyebilirsiniz.

Misafir ağırlarken sunabileceğiniz börek tariflerine göz atarak hem kendinizi, hem de sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Ev yapımı çarşaf böreği tarifini listenize eklemeyi unutmayın.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!