Haşhaşlı Börek

Haşhaşlı Börek
01 Aralık 2024

Fotoğraf: Sezer Yalçınkaya

Tarif ve Yapım: Lezzet MutfakStudio

İçeriğinde bol miktarda omega 3 barındıran haşhaş tohumları, genellikle tatlı, börek gibi hamur işi tariflerde kullanılır. Beyin ve kalp sağlığı için çok faydalı olan bu besin, yemeklerin içerisine tat katmak için eklenir. Klasik tariflerden sıkılanlar için, iç harcı haşhaş ezmesi ile doldurulan nefis bir börek tarifimiz var. Malzemeler hazırsa, çay saatlerinde sunabileceğiniz haşhaşlı börek yapımına başlayabiliriz.

Dilerseniz, kızartma usulüyle pişirilen ve içi peynir ile doldurulan ev yapımı tava böreği tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Haşhaşlı Börek için

Malzemeler

  • 1/2 paket yaş maya
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3/4 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3-4 su bardağı un

İç harcı için:

  • 1 çorba kasesi haşhaş ezmesi
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Haşhaşlı Börek

Nasıl Yapılır

  1. Şeker ve yaş mayayı ılık sütün içerisinde çözdürün ve 2-3 dakika aktive olması için bekleyin. Elenmiş unu, sıvı yağı ve yumurta beyazını mayalı karışıma ekleyip karıştırın. En son tuzu da ekleyerek yoğurun. Hamurun yumuşak ama elinize yapışmayacak kıvamda olması gerekiyor.
  2. Mayalanması için 45-50 dakika streç filmle kapalı şekilde dinlendirin. Hamur 2 katına çıkınca tezgaha alın ve 5 bezeye bölün. Haşhaş ezmesinin içerisine sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  3. Fırını 190 derecede ısıtın. Bezelerden birini un serpilmiş tezgaha alın ve mümkün olduğunca ince açın.
  4. Açtığınız hamurun üzerine, her yerine gelecek şekilde haşhaş ezmesinden sürün. Başka bir bezeyi alın ve onu da aynı şekilde açıp üzerine yine haşhaş ezmesi sürün ve bütün bezeler için aynı işlemi uygulayın.
  5. İki tane yarım daire oluşturacak şekilde, ortadan ikiye kesin ve üst üste koyun.
  6. Ardından 2 parmak kalınlığında şeritler kesin. Her kestiğiniz şeridi başından ve sonundan tutup ters yöne çevirerek burun.
  7. Şeritleri yağlanmış tepsiye ister düz, isterseniz döndürerek (Gül böreği gibi) dizin. Üzerlerine sıvı yağ sürüp, önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin ve sıcak servis yapın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo