Sodalı Et Kavurma

Sodalı Et Kavurma
23 Mayıs 2025

Sodalı et kavurma tarifi ile etiniz tam anlamıyla yumuşacık ve lezzet dolu bir hal alıyor. Sodayla marine edilen et, suyunu kaybetmeden, lokum gibi pişiyor ve sofralarınıza eşsiz bir tat katıyor. Hem pratik hem de özel günlere yakışan bu sodalı et kavurma tarifi, yanında pilavdan közlenmiş sebzelere kadar pek çok lezzetle mükemmel uyum sağlıyor. Peki; sodalı et kavurma nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Düdüklüde Et Kavurma tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Sodalı Et Kavurma kaç kaloridir?

Bir porsiyon Sodalı Et Kavurma 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Sodalı Et Kavurma için

Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı dana eti 
  • 1 şişe maden suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik 
Sodalı Et Kavurma

Nasıl Yapılır

  1. Kuşbaşı doğranmış etleri derin bir kaba alın. Üzerine 1 şişe maden sodasını dökün, streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 gece dinlendirin. Bu işlem eti yumuşatır.
  2. Geniş tabanlı bir tencere ya da döküm tavayı ısıtın. Sıvı yağı ekleyin. Sodayla marine ettiğiniz etleri süzerek tavaya alın. Orta-yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun (yaklaşık 15–20 dakika).
  3. Etler suyunu çekip hafif renk alınca ince doğranmış soğanı ekleyin (dilerseniz atlayabilirsiniz). Ardından tereyağını ekleyip karıştırın. 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.
  4. Son olarak tuz, karabiber ve istenirse kekik serpin. Birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın ve servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Sodalı kavurma, klasik bir tane tane pirinç pilavı ya da domatesli bulgur pilavı ile mükemmel bir ikili oluşturur. Yanına az miktarda yoğurtla tamamlayabilirsiniz.
  • Patates, havuç, kabak ve kırmızı biberi zeytinyağıyla fırınlayıp etin yanına servis ederek tabakta hem renk hem lezzet dengesi sağlayabilirsiniz.
  • Lavaş ya da ev yapımı pidelerin içinde, sıcak servis edilen kavurma; dürüm olarak da harika bir sunum alternatifi olur. Üzerine hafif sumaklı soğan ve yeşillik ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Geleneksel tarzı sevenler için; bakır bir tabakta tereyağıyla kızdırarak servis etmek, sofraya nostaljik ve iştah açıcı bir hava katar.
  • Roka, domates ve kırmızı soğanlı ekşi soslu salatalar etin ağırlığını dengelemek için idealdir. Limonlu-zeytinyağlı semizotu salatası da güzel eşlik eder.
Püf Noktası
  • Etin sodalı marinasyonda en az 2–4 saat kalması gerekir. Daha uzun süre marine etmek (örneğin 1 gece) eti lokum gibi yapar.
  • Geniş tabanlı ve kalın tabanlı döküm tava veya çelik tencere tercih edin. Böylece et daha iyi mühürlenir, suyunu daha dengeli bırakır.
  • Et tavaya eklendikten sonra yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar sık sık karıştırmayın. Bu sayede mühürleme işlemi daha iyi olur, et sulanmaz.
  • Etin sertleşmemesi için tuzu pişirme işleminin sonuna doğru ekleyin.
  • Pişirme esnasında 1–2 diş ezilmiş sarımsak, birkaç dal taze kekik veya biberiye ekleyerek aromatik bir dokunuş yapabilirsiniz.
  • Ocaktan aldıktan sonra üzerini kapatıp 5 dakika dinlendirmeniz, etin iç suyunu koruyarak daha lezzetli olmasını sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo