ANASAYFA TARİFLER YUMURTALI TARİFLER KÜKÜ

Kükü

Kükü

Son zamanlarda karşımıza çıkan Kükü yemeği, Kookoo, gugu, kükü olarak bilinen ve temeli yumurtaya dayanan bu yemek, sebzelerden oluşmaktadır. İran ve Ortadoğu coğrafyasında oldukça yaygındır. Aynı zamanda Azerbaycan'da da sık tüketilmektedir. Bu yemeğin eşlikçileri genelde salata, yoğurt ya da kızarmış ekmektir. Kükü yemeği bir çeşit sebzeli omlettir. Nevruzda tüketilen ve nevruz simgesi yiyeceklerin başında gelmektedir. İçindeki sebzeler de baharın gelişini temsil etmektedir. Genellikle içinde taze yeşil otları barındıran yumurtalı bir yemektir. Kuku Sabzi olarak da karşımıza çıkmaktadır. klasik bir tarifi olmadığı gibi standart bir reçetesi de yoktur. Bir çok hazırlama tekniği ve reçetesi olan küküyü sizlerle buluşturduk. 

Alternatif olarak kabak mücver ve otlu mücver tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kükü Tarifi İçin malzemeler

  • 4 su bardağı doğranmış taze yeşillik (maydanoz, dereotu, taze soğan, taze sarımsak, nane, ıspanak, semizotu, pazı, taze kişniş, vb.)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Çeşitli baharatlar; karabiber, yenibahar, zerdeçal, kimyon, toz biber
  • Bir çimdik kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • 3-4 adet yumurta

Kükü Nasıl Yapılır?

  • Yumurtalar bir kase içerisinde iyice çırpılır. İçerisine bir kaşık yoğurt eklenir ve tekrar karıştırılır.
  • Yumurta içerisine kullanılacak olan baharatla ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Kullanılacak olan sebzeler iyice yıkanır, kurulanır ve çokta küçük olmayacak şekilde doğranır. 
  • Doğranan yeşillikler yumurtalı karışıma eklenir ve iyice harmanlanana kadar karıştırılır. 
  • Ocağa tava alınır ve bir parça tereyağı eritilir. 
  • Kısık ateşte olan tavaya yumurtalı karışım eklenir ve yavaşça pişirilir. 
  • Üstlerinin kuruyup kızarana kadar pişirme işlemi devam edilir. Ardından ters çevrilir ve diğer tarafının da pişmesi sağlanır. Afiyet olsun.

Kükü Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Dilerseniz kükü yemeğini ceviz ve kuru meyvelerle destekleyebilirsiniz.
  • İçerisine kabartma tozu koyarsanız kabarmasını sağlayabilirsiniz. Düz olmak yerine daha kabarık olacaktır.
  • İçerisine koyacağınız yeşillik miktarını damak zevkinize göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  • İran kültüründe baharat kullanımı oldukça yoğundur. Bu nedenle karşınıza çıkan tarifler de baharatı yoğun alan besinler olacaktır. Sizde yaptığınız tarifte baharatı azaltabilirsiniz. 
  • Kükü yemeğinin en önemli püf noktası sebzesinin yumurtadan çok olmasıdır. 
  • Kısık ateşte içi çektirilerek pişirilmelidir. Aksi taktirde içi çiğ kalacaktır.
  • Küküyü tavaya aldığınızda iyice sıkıştırarak pişirirseniz çevirmesi de kolay olacaktır.
  • İçerisine beyaz peynir ya da farklı peynirler de koyarak pişirebilirsiniz.  
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!