ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ ÖZEL GÜNLER BAYRAM TATLILARI ZERDE

Zerde

Zerde

Zerde, eski zamanlarda bebeklerin dünyaya gelişini kutlamak amacıyla kalabalık sofralarda sunulan bir tatlıydı. Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alan zerde, ülkemizde en çok Gaziantep, Tekirdağ, Balıkesir ve Edirne'de tüketilir. Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan bu tatlı; zerdeçal, kuş üzümü ve fıstıkla zenginleştirilir. Genellikle sütlaç kıvamındadır. Hazırsanız, Ozmanlı usulü zerde nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenelim.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Zerde tarifi için malzemeler

Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tutam safran
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Süslemek için

  • Kuş üzümü
  • Antep fıstığı
  • Nar

Zerde Nasıl Yapılır

  • Pirinci haşlayın ve suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı tencereye alıp 30 dakika bekletin.
  • Daha sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Şeker ve pirinci ekleyin. Nişastayı 5-6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp zerdeye ekleyin.
  • Kuş üzümü, vanilya, gül suyu ve dolmalık fıstığı ilave edin ve kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın.
  • Soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Yıllardır sofralardan eksilmeyen bayram tatlıları ile sevdiklerinizi mutlu etmek için, ince yufkayla hazırlanan gazete tatlısını deneyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.