Hangi Restorana Gitmeli?

Restorana giderken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Restoran seçimi nasıl yapılır? İşte, Ferah Güneri Bircan'dan restoran seçme kriterleri:
Hangi Restorana Gitmeli?
12 Ocak 2022, 11:46

Seyahat ederek bir yerlere gittiğimizde veya bulunduğumuz bölgede hangi restorana gidelim dediğimizde genellikle iki ana yol çıkar önümüze… ya güvenebileceğimiz bir derecelendirme sistemi ya da deneyimleyenlerin verdiği geri bildirimler…

Hangi Restorana Gitmeliyiz?

  1. Güvenebileceğiniz derecelendirme sistemi, gastronomi sektöründe deneyimli farklı donanımlara sahip yetkinliği veya yeterliliği olan kişiler tarafından belirli kriterlere göre, farklı zaman aralıklarda ve kriterlerde değerlendirilerek oluşturulduğundan, sizleri çok daha doğru yönlendireceğini düşünüyorum. Dünya genelinde (ülkemizde müfettişlik alt yapısı olmadığından kullanılmayan) Michelin Guide, ülkemizde ise İncili Gastronomi Rehberi öncelikli başvuru rehberiniz olursa tercih edeceğiniz mutfağın türü, ortalama ödeyeceğiniz tutar ve o işletme için öngörülen derece sizi yeterince bilgilendirecektir.
  2. Deneyimleyenlerin verdiği geri bildirimler çoğunlukla oldukça farklı gerekçelerden ve içeriklerden dolayı yeterince sağlıklı bilgilendirme yapmaz. Örneğin ağırlıklı yabancı ve beyaz yakalı müşterilerin yoğunlukta olduğu Kapadokya restoranlarında; bahşiş almak yerine işletmeci tercihleri, Tripadvisor uygulamasından mükemmel kategorisinde sizden geri bildirim yapmanız yönündedir.
  3. Bizlerde maalesef yerel yönetimler başta olmak üzere yetkili kurumlar yiyecek ve içecek işletmelerini personel, hijyen… gibi konularda olması gereken kriterlere göre denetlemiyorlar. Müşteri işletmeye gittiğinde kendisine sunulan ürünlerin hazırlandığı yerleri veya olası ihtiyacı olması halinde kullanacağı lavabo ve sarflarını, yemeğe oturmadan önce çoğunlukla görmediğinden veya görmeyi düşünmediğinden, sonrasında da mevcudu kabullenerek işletme deneyimini sonlandırıyor. Bu olmamalı; olması durumunda ise, işletmeci eksiklerini anlamadığı gibi bu konularda müşteri ve yetkili kurumlarca da gereken sıklık ve detayda denetlenmediğinden hiç o yöne bakmıyor veya kazancının belirli bir kısmını oralara aktarmıyor. Önerim; mutlaka işletmede masanıza oturmadan önce olabildiğince işletmeden alabileceğiniz ürünü ve hizmeti anlamaya çalışmanız.
  4. İşletmecisinin tercihen mutfakta olduğu veya mutfağından çıkarak kasa ağırlıklı salonda olduğu işletmeleri tercih edin. Neden mi? Çünkü işletmesinin içinde yaşayan işine hâkim işletmeci, müşterisinin hangi ürün ve hizmetlere ne tür tepkiler verebileceğini, müşterisinin ihtiyaç ve taleplerine paralel hangi yönlerini ve süreçlerini geliştirmesi veya güncellemesi gerektiğini çok iyi bilir ve işinin başından olabildiğince ayrılmaz.
  5. Bizim işletmelerimizin en temel sorunu sürdürülebilirliktir. İşletmeci farklı sebeplerden dolayı sürekli ürün veya hizmet içeriklerini günceller, hal böyle olunca da siz farklı zaman aralıklarında işletmeye gerçekleştireceğiniz ziyaretlerde farklı kalitede ürün ve hizmet içerikleri ile karşılaşırsınız ve çoğunlukla da sonrasında ne ile karşılaşacağınızı öngöremediğinizden artık o işletmeye gitmeyi istemezsiniz. Onun içindir ki; reçeteleri, sunumları ve servis personelleri oturmuş işletmeleri tercih etmeye çalışın, mutlu olursunuz.
  6. İşletmeciler çoğunlukla müşteri veli nimetimizdir dese de işletmenin girişinden itibaren camların temizliğinden, personeli ile olan iletişimine kadar birçok veri ile aslında size o işletmenin özünde alacağınız ürün ve hizmetlerde ne kadar samimi olacağını aktarır. Siz, siz olun kendisine, personeline, müşterisine ve çevresine saygısı olan işletmecinin işletmesine gidin. Zaman, finans gibi kaynaklarınız mevcutsa; önerim, Mutfak Sanatları Akademisi gibi yüksek profilli bir eğitim kurumunda duyduğunuz, gördüğünüz, tattığınız hemen her şeyi öğrenebileceğiniz temel mutfak tekniklerini profesyonellerden öğrenebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz eğitimlere katılın, asla pişman olmazsınız. Olası alacağınız bir eğitim sonrası “Hangi restorana neden gitmeliyim?” sorusuna vereceğiniz cevabı oluşturacak detaylar emin olun, sizi hem şaşırtacak hem de tebessüm ettirecektir.


Bu makaleme konu olan içerik hususunda daha fazla bilgi talebiniz veya sorunuz olursa bana yazmanız yeterli, size dönmem biraz zaman alsa da mutlaka dönerim.


Şunlara da göz atın;

  1. Restoran açmanın püf noktaları
  2. İstanbul kahvaltı mekanları
  3. Sapanca kahvaltı mekanları
  4. İstanbul kahve mekanları
  5. İstanbul tatlı mekanları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo