ANASAYFA SAĞLIK VE GÜZELLİK RAMAZAN AYINDA KİLO KONTROLÜNÜ ELDE TUTMAK

RAMAZAN AYINDA KİLO KONTROLÜNÜ ELDE TUTMAK

Bütün Ramazan ayı boyunca dengeli beslenmeye dikkat ederseniz, hem lif alımınızı dengede tutar hem de vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet uygulamış olursunuz.

Günümüz tıbbında uzun yaşama sırrı olarak bildiğimiz yegane şey, beslenme yetersizliği yapmayacak bir kalori kısıtlaması yapmaktır. Bunun içinde iyi bir fırsattır aslında oruç tutmak. Ancak modern toplumlarda yüksek enerjili ve çeşitliliği bol yiyeceklere çok kolay ulaşılabilirlik, olması gereken enerji kısıtlamasını çoğu zaman tersine döndürür. Eğer ramazan ayında beslenmemize daha çok özen göstermezsek, başta kabızlık, mide problemleri, halsizlik, yorgunluk ve beraberinde mevcut kilolarımıza bir kaç kilo daha eklemiş olarak bulabiliriz kendimizi.

Hem sağlığınızı iyileştirmek, hem de kilo artışını durdurabilmek için işte birkaç basit öneri

Sahursuz oruç tutmak metabolizma hızını yavaşlatır. Mutlaka sahura kalkın. İmsak vaktine yarım saat kala yemeğe başlayın ve imsakla yemeyi bitirin. Yemek bitince hemen uyumayın, bir saat oyalanabilinirseniz iyi olur. Sahurda kahvaltı etmek en iyi tercihtir aslında. Özellikle protein oranı yüksek olan peynir, yumurta, süt veya yoğurt gibi yiyecekleri seçin. Beraberinde mevsim meyvelerinden 2 porsiyon tüketmeniz iyi olur. Sahurda çay ve kahve içmemek önemli. Çünkü bu içecekler vücuttan su atar ve günboyu su dengeniz olumsuz etkilenir. İftarda çok fazla ve ağır yiyecekleri bir anda yememek gerekir. Öncelikle küçük bir kase çorba, avuç içi büyüklüğünde pide ve peynir ile başlangıç yapın. Bir saat sonra 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, 1 tane fırında tavuk baget veya köfte gibi bir et yemeği yiyin. Her iftarda büyük kase mevsim sebzelerinden yapılmış salata ile 1 kase yoğurt veya cacık yemeyi adet haline getirin. Yemeğe salata ve yoğurt gibi hafif yiyeceklerle başlamak, açlık duygusunun yatıştırılması ve daha az yemek için birebirdir. Yatmadan 2 saat önce enaz 2 porsiyon meyve (1 tane şeftali, 1 tane armut gibi) yemeye özen gösterin. Yemeklerinizin yanında bol bol su içmeye gayret edin. Gerek iftar gerek sahur olsun, mümkün olduğu kadar esmer undan yapılmış ekmekleri tercih etmek, pirinç yerine bulgur, beyaz makarna yerine kepekli makarna ve haftada 2-3 defa kuru baklagil yemek iyi olur. Mümkün olduğu kadar kızartmalardan, hamur işlerinden, şerbetli ve hamurlu tatlılardan, gazlı içeceklerden, yağ oranı yüksek çerezlerden uzak kalın. Bu şekilde beslenme, hem lif alımınızı dengede tutar, hemde vitamin, mineral açısından zengindir. Bütün ramazan ayı boyunca bunlara dikkat ederseniz kilo kontrolünüz daha kolay olur, beraberinde hazım sorunları yaşamazsınız. Ömrünüze ömür katarsınız.

Ramazan ayında sağlıklı zayıflamanız için iftar ve sahur önerileri

MÖNÜ 1
SAHUR

  • 2 dilim ekmek
  • 1 haşlanmış yumurta
  • 1 dilim peynir
  • Domates, salatalık, biber, maydanoz
  • 1 şeftali / 1 armut / 1 bardak taze meyve suyu (üçünden birini tercih etmelisiniz
  • 1-2 bardak su (çay içilmemeli)

    İFTAR
  • 1 kase mercimek çorbası
  • 1 dilim ekmek
  • 5-6 yemek kaşığı etli patlıcan güveç
  • 1 kase cacık
  • Bol salata

    İFTAR SONRASI ÖĞÜN
  • 1 bardak süt / ayran / yoğurt (üçünden birini tercih etmelisiniz)
  • 1 büyük şeftali
  • 4 kayısı

     

    Güveçte etli patlıcan
    KAÇ KİŞİLİK:
    HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 dk
    PİŞME SÜRESİ: 60 dk

    Malzemeler:

  • 300 gr yağsız kuzu eti
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kg patlıcan
  • 10 diş sarımsak
  • 3-4 sivribiber
  • 5 domates

    Hazırlanışı:
    • Eti çiğden toprak güvece alın. Biber salçası ve zeytinyağı ilave edip karıştırın.
    • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. Küp şeklinde doğrayıp tuzla suda bekletin. Soğuk suyla yıkayıp süzdürdüğünüz patlıcanları etin üzerine ilave edin.
    • Sarımsakları ince kıyın. Biberleri doğrayın. Her ikisini patlıcanların üzerine ilave edin.
    • En üste kabuklarını soyup ince doğradığınız domatesleri yerleştirip 1 saat pişirin. Sıcak servis yapın.


    MÖNÜ 2
    SAHUR
    1 kase mercimek çorbası 1 dilim ıspanaklı kıymalı Doktor Ayça Kaya böreği 1 su badağı ayran 4 kayısı

    İFTAR
    1 kase yoğurtlu çorba 2 tane fırında salçalı tavuk baget 4 yemek kaşığı taze fasulye Bol salata 4-5 mürdüm eriği

    İFTAR SONRASI ÖĞÜN
    1 dilim güllaç

    Ispanaklı Kıymalı Börek
    KAÇ KİŞİLİK:
    HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 dk
    PİŞME SÜRESİ: 30 dk

    Malzemeler:

  • 1 kg ıspanak
  • 250 gr kıyma
  • 3 yumurta
  • 2 patates
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, kırmızı biber

     

    Hazırlanışı:

    • Ispanakları kaynar suda 30 saniye tutup çıkarır çıkarmaz soğuk suya alın.
    • Suyunu iyice süzdürdüğünüz ıspanakları ince doğrayın.
    • Kıymayı kavurup suyunu iyice çektikten sonra karabiber ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
    • Patatesleri hafif diri kalacak şekilde haşlayıp rendeleyin.
    • Kıymaya ıspanak, patates ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Yumurtaları kırıp iyice karıştırın.
    • Fırın tepsisini yağlayıp unlayın. Hazırladığınız harcı tepsiye aktarın. 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine kaşar peyniri serpip tekrar fırına verin. Üzeri kızarınca fırından alıp sıcak servis yapın.

     

    Şunlara da göz atın:


  • Yeniliklerden haberdar olun!

    Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!