Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaz mevsiminde güneşe teslim edilen cilt, sonbahar aylarında tehlike sinyalleri vermeye başlıyor. Bu yüzden sonbaharda cilt bakımı yapmak çok önemli. İşte, sonbaharda yapabileceğiniz cilt bakım önerileri:
Sonbaharda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
21 Eylül 2021, 16:41

Yapılan araştırmalar cildimizle en az yaz mevsiminde ilgilendiğimizi gösteriyor. Uzmanlar yazın artan sıcaklık ve nemin cildi koruyup bakım yapan krem ve diğer besleyicilerin kullanımını azalttığını söylüyor. Bronzlaşan cildin daha gergin ve dolayısıyla kırışıksız görünmesi de bizleri yanıltıyor. Sadece güneş koruyucularla yoğun güneşin, rüzgarın, tuzlu, klorlu suların etkisinde kalan ciltte, sonbaharda gözle görülebilen deformasyonlar oluşuyor. Vücudumuzun birçok yerinde sürekli güneş ve açık havada kalmanın, yazın artan kilo alıp vermelerin getirdiği problemlerle sonbaharda yüz yüze kalıyoruz.


Cildi gergin ve sağlıklı gösteren bronz ten, ışıltılı görünümünü bir süre sonra lekelenmiş, kuruyup pul pul dökülmeye başlamış cilde terk ediyor. Aslında cildin güneşle bronzlaşıp parlaması, derinin kendini korumak için devreye soktuğu savunma mekanizmasının bir sonucu. Giderek ultraviyole ışınlarına maruz kalan yorgun cilt nemini kaybediyor. Dolayısıyla bronz ciltleri önce aşırı kuruma, ardından bu kurumayı gidermek amacıyla vücudun devreye soktuğu yağlanma problemleri bekliyor. Sonuç ise lekelenme, sivilcelenme, ince kırışıklıklar ve elastikiyet kaybı gibi erken yaşlanma belirtileri olarak karşımıza çıkıyor.


Cilt Temizliği ve Nemlendirme

Özellikle sabah akşam uygun bir ürün ile cildi derinlemesine temizlemek gereklidir. Kuru ciltlerde temizleme amacıyla formüle edilmiş kremler, yağlı ciltlerde jeller tercih edilebilir. Nemini kaybetmiş cildin takviye edilmesi için mutlaka nemlendirici krem kullanın.



Kuru Ciltler İçin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kuru ciltler için, bir kapta yumurta sarısı ve bir kaşık sütü karıştırın. Bu karışımı yüzünüze sürüp üzerini ince bir bezle örterek 15 dakika bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Daha sonra sırasıyla, ılık ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. Kuru ve nemsiz bir cildiniz varsa bu maske sizin için birebir. İçinde bulunan yumurta sarısı cildinizi beslerken, süt nemlendirecek ve sıkılaştırır. Kırışıklıklarla savaşın; soyulmuş bir elma ve üç kaşık kaymağı mikserde birkaç dakika karıştırın. Karışımı cildinize yaydıktan sonra temiz bir bezle yüzünüzü kapatın. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maske cildinizi nemlendirir ve elastikiyet kazandırır. Kırışıklara karşı da etkilidir.


Peeling Ne İşe Yarar?

Dermatolog Dr. Ömür Tekeli; cilt soymanın, derinin yapısını düzelten, değiştiren, canlandıran, gençleştiren, gözenekleri tıkanmış olan deriyi daha canlı ve sağlıklı hale getiren bir işlem olduğunu söylüyor. Yazın yıpranan cilt dokusunun yerine yeni hücreler yukarı doğru hareket ederken, nemini kaybeden cilt pul pul dökülmeye başlıyor. Cildi ölü hücrelerden arındırmak, akne izlerinden, genişlemiş gözeneklerden ve güneş hasarına bağlı olarak oluşmuş lekeleri giderebilmek cildin üst katmanına peeling uygulanıyor. Düzenli aralıklarla yapılan yüzeysel ve hafif peeling işlemi, aktif akne soruna da destek olup, akne izlerinin oluşmasını ve derinleşmesini de engelliyor.


Sıkılaştırıcı Yüz Maskesi: 1 yemek kaşığı bal, 1 yumurta beyazı, 1 çay kaşığı gliserin ve 30 gr un. Hazırlanışı: Bal, yumurta beyazı ve gliserini karıştırın. Karışım macun kıvamına gelinceye kadar un da ekleyin. Maskeyi yüz ve boğazınıza uygulayın. 10 dakika bekleyip ılık suyla durulayın. Daha fazlası için gözenek sıkılaştırıcı maske tariflerine göz atın.


Güneş Hasarlarından Kurtulmak İçin Ne Yapılır?

Güneşin etkisini kaybetmesiyle birlikte profesyonel lekeli cilt için özel olarak geliştirilmiş tedavi edici özelliği daha öne çıkmış dermokozmetik kullanmaya başlamalısınız. Cildin sağlıklı hale getirilmesi için uygulanan tedavilerin başlangıç aşamasında kuruluk, hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli yakınmalar olacaktır. Bu şikayetler ortalama 10-15 gün devam eder. Yapılması gereken, kademeli olarak cildin yeniden aktif sonra da en aktif hale getirilmesidir. Bunun için cilde Retinoik asit, hidrokinon, arbutin, C vitamini ve meyve asitleri (glikolik asit, laktik asit gibi) içeren ilaç benzeri kremler uygulanması temel tedavidir. Bu ilaç, krem kombinasyonları bir program çerçevesinde ve kişiye özgü olarak planlanır. Cildin aktif hale getirilmesi programı ortalama 6-12 hafta kadardır. Sonrasında olan şikayetlere göre uygulanacak tedaviler planlanır ve kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.



Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle yazın uzun süreli güneşte kalınca saçlarımızın kalitesinde bozulma ve saçlı deride, kıl foliküllerinde hasar ortaya çıkar. Sık banyo, havuz kullanımına bağlı klor hasarı bunlara eklendiğinde saç kalitesi ve miktarı azalır ve saçlarda yeniden yapılanma ihtiyacı belirginleşir. 


Muzlu Saç Bakım Kremi: 1 muz, 2 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı. Bir çatalla muzları ezin ve üzüm çekirdeği yağını ekleyin. Yumuşak kıvama gelince kökten uca doğru masaj yaparak saçınıza uygulayın. Streç filmle başınızı sarın ve 30 dakika sonra yıkayın.



El ve Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Güneş ile giderek kuruyan ellerimiz ve ayaklarımız için medikal el & ayak bakımının yanında, diyabetik el & ayak bakımı, batık, kalınlaşmış, deforme veya mantarlı tırnak bakımları, nasır, deri deformasyonu ve çatlak topuk bakımları gibi çok çeşitli medikal bakımlar ile el ve ayak problemlerinin giderilmesi sağlanmalıdır.

El bakımı ve topuk çatlakları bakımına da göz atın.

Yaz Bitiminde Benleri Muayene Ettirin!

Dermatoskop yardımıyla bir dermatolog tarafından yapılacak muayene ile riskli benlerin tespiti ve bu benlerden hangilerinin çıkarılması gerektiğine ait yönlendirme kişinin hayat kalitesi için ihmal edilmemesi gereken kontrollerden biri olmalıdır.


Yazar:

Dermatolog Dr. Ömür Tekeli

linkedin.com/in/omur-tekeli


Şunlara da göz atın;

  1. Saç dökülmesine ne iyi gelir?
  2. Kaş dökülmesine ne iyi gelir?
  3. Dudak çatlaması nasıl geçer?
  4. Göz altı morlukları nasıl geçer?
  5. Güneş lekelerine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo