Fileto Nedir, Balık Fileto Nasıl Yapılır?

Balık fileto nedir, nasıl çıkarılır? Balık fileto yapmanın püf noktaları nelerdir? Balık nasıl açılır? İşte, en kolay balık fileto çıkarma yöntemleri:
Fileto Nedir, Balık Fileto Nasıl Yapılır?
25 Nisan 2023, 16:18

Fileto, et ve balık türlerinde kemik ve kılçıkların çıkartılarak sadece et olarak sunulmasına denir. Birçok yemekte ana malzeme olarak kullanılan fileto, sadece etten oluşmaktadır. Kırmızı et ve tavuk fileto için, kemikler çıkartılır. Balık fileto da ise balıklar kılçıklarından tamamen temizlenir. Peki, balık fileto nasıl yapılır? Balık nasıl açılır? Fileto yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, balık fileto yapma yöntemleri:

balık

Balık Fileto Nasıl Çıkartılır?

Balıkçıdan pulları ve içi temizlenmiş olarak satın aldığınız balığı kontrol etmekte fayda var. İçini, pullarını ve yüzgeçlerini tekrar gözden geçirmelisiniz.

  1. Fileto çıkarmaya başladığınızda yapacağınız ilk iş balığı kafa kısmını tamamen kopmayacak şekilde kesmek olmalıdır.
  2. Balığı kafa hizasından başlayıp sırt boyunca, kuyruğa kadar fileto bıçağının ucuyla 2.5 cm derinliğinde kesin.
  3. Fileto bıçağını uzun ve düzgün kesiklerle sırt kılçıklarının üzerinden kuyruğa kadar geçirip etli kısmı hafifçe kaldırın.
  4. Filetoyu ucundan tutup kaldırın. Parçayı sırt kılçığı boyunca mümkün olduğunca et bırakmadan dikkatle kesip çıkarın.
  5. Balığı çevirin. Kafa hizasından başlayıp sırt boyunca, kuyruğa kadar 2.5 cm derinliğinde kesin.
  6. Fileto bıçağını kılçıkların üzerinden geçirip kuyruğa kadar devam ettirdikten sonra filetoyu çıkarın.
  7. Kalan kafa ve iskeleti balık çorbası yapımında kullanabilirsiniz.

Orta Boyutlardaki Balık Filetosu Nasıl Çıkarılır?

  1. Balığı bir tarafına yatırın. Kalmış karın ve sırt yüzgeçleri varsa keskin bir fileto bıçağıyla yüzgeçlerin dibinden 12 cm’lik kesikler yapın.
  2. Keskin bir bıçak kolaylık sağlayacaktır ancak balık kerpeteni, kargaburun ya da mutfak havlusu yardımıyla kestiğiniz yüzgeçleri çıkarabilirsiniz.
  3. Bir bıçağın tersini veya bir yemek kaşığının çukur kısmını kullanarak kuyruktan başa doğru pulları kazıyın. Bu işlemi geniş bir mutfak poşetinin içinde yaparsanız pulların etrafa saçılmasını engellersiniz.
  4. Keskin bir fileto bıçağının ucuyla balığın içinde bulunan kahverengi damarı kazıyıp çıkarın. Bol suyla yıkayarak temizleyin.
  5. Mutfak makası yardımıyla solungaçları kesip çıkarın. Balığı akan suyun altında iyice yıkayıp içini ve dışını kağıt havluyla kurulayın.

Pişmiş Balık Nasıl Ayıklanır?



Balığı büyük bir servis tabağına alın. Balığı kaşığın dış kenarıyla sabitleyerek diğer kaşıkla eti boydan boya yarın. Balığı kestikçe, sabitlediğiniz kaşığın yerini de değiştirin. Kaşığı iskeletin üzerinden geçirip diğer kaşıkla sabitleyerek filetoyu derisiyle birlikte kaldırın.

Üstte kalan tüm etler alındıktan sonra, kaşığı iskeletin altından geçirin. Bir ucundan kaldırın ve diğer kaşıkla arasına alarak tümünü çıkartın. Altta kalan filetoyu servis tabağına alın.

Nefis Fileto Tarifleri

  1. Tavada levrek fileto
  2. Patates ezmeli çipura fileto
  3. Kağıtta palamut fileto
  4. Sütlü alabalık fileto
  5. Biberli kaparili mezgit fileto

Şunlara da göz atın;

  1. Balık tarifleri
  2. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  3. Değişik balık yemekleri
  4. Taze balık nasıl seçilir?
  5. Kolay balık sosları
  6. Balık kokusu nasıl geçer?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo