Zargana, 'sargan' adıyla da bilinen uzun, ince bir deniz balığı türüdür. Ortalama 60-70 cm uzunluğa sahip olan zargana, yaklaşık 18 yıl yaşar. Çaça, kıraça, hamsi gibi küçük balıklarla beslenir. Ilıman denizlerimizdeki yerli balıklardan biri olan zargananın, başlıca düşmanı kılıç balığıdır. Vücut yağısı sayesinde çevik ve hızlı bir şekilde yüzer. Tehlike gördüğünde kendini korumak için, sıçrayarak da ilerleyebilir. İlkbahar aylarında başlayan üreme süreci, sonbahar aylarında sona erer. Yaz aylarında iskele kıyılarında dolaşır. Genelde sürü halinde ve yüzeyde gezdiği için, özel bir olta ile tutulması gerekir. Kıyı balığı olan zargana, gece ve gündüzleri aktiftir. Kemikli balıklar arasında yer alır. Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'in ılıman kesimlerinde görülür.
Zarganayı pişirmeden önce, içini temizlemek son derece önemlidir. Çünkü balığın kılçığıyla pişirilmesi, renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Bunun sebebi, balığın içeriğinde bulunan fosfordur. Zarganayı temizlenmiş veya fileto olarak almak, balığın yeşile dönmesini engeller. Temizleme aşamasında içinde kalan kan pıhtıları tam olarak çıkarılmalıdır. Aksi takdirde piştikten sonra balıktan acı bir tat alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;