yoğurt, B12 vitamini, kalsiyum ve selenyum gibi birçok besin maddesi açısından zengin, protein açısından zengin bir süt ürünüdür. Bununla birlikte, çoğu şeker ilavesi gibi katkı maddeleri ile paketlenebileceğinden, doğru türü ve markayı seçmek önemlidir. Yunan yoğurdu, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladığı için, hemen her yerde bulmak mümkün olmayabilir. Ancak büyük marketlerden ve online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.
Yoğurt Nedir?
Yoğurt, sütün Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi yararlı bakterilerle fermente edilmesiyle elde edilen, besleyici ve geleneksel bir süt ürünüdür. Genellikle inek sütünden yapılır ancak koyun, keçi veya manda sütüyle de üretilebilir. Yoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotikler açısından zengindir. Sindirim sistemini destekler, bağışıklığı güçlendirir ve kemik sağlığına katkı sağlar. Hem sade olarak hem de yemek ve mezelerde yaygın şekilde tüketilir.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
- Yoğurdunun temel faydalarından biri protein açısından zengin olması, vücuttaki hemen hemen tüm kimyasal reaksiyonlar için gerekli bir makro besin, sağlıklı bağışıklık fonksiyonu, doku onarımı ve daha fazlasıdır.
- Protein ihtiyaçları farklılık gösterir, ancak kg başına 1,2-2 gram protein almak gerekir. 200 gramlık Yunan yoğurdu, yaklaşık 20 gram protein sağlar.
- Yoğurdu, proteinin yanı sıra, sağlığınızı desteklemede önemli rol oynayan B12, selenyum ve çinko gibi temel vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Hem çinko, hem de selenyum optimal bağışıklık fonksiyonu için gereklidir; B12 ise kırmızı kan hücresi oluşumu, sinir sistemi fonksiyonu ve enerji üretimi için gereklidir.
- Yoğurdu, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor dahil olmak üzere iskelet sisteminin sağlığını korumak için gerekli olan bir dizi besin maddesi içerir. Yoğurtda bulunan besinler sadece kemik sağlığının korunması için gerekli değildir, aynı zamanda kemik oluşumunun artmasına bile yardımcı olabilir.
- Araştırmalar, düzenli olarak yoğurt yemenin, bazı insanların bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliğini artırarak sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yoğurtta canlı ve aktif kültürler mührü basılması, faydalı bakteri ve probiyotik içerdiğini gösterir.
- Yoğurdu sporcular için harika bir besindir. Yüksek protein içeriği kas protein sentezini ve iyileşmesini destekleyebilir. Genç erkeklerde yapılan bir araştırma, direnç antrenmanı programına katılırken 12 hafta boyunca her gün yoğurt tüketmenin, plaseboya kıyasla kas gücünde, kas kalınlığında ve yağsız kütlede daha fazla kazanıma yol açtığını buldu.
- Yoğurt doyurucu, protein açısından zengin bir yiyecek olduğundan, daha az doyurucu yiyecekler yerine yoğurt ve diğer yüksek proteinli yiyecekleri seçmek, sağlıklı bir vücut ağırlığını desteklemeye yardımcı olabilir. 22 çalışmanın gözden geçirilmesi, yoğurt tüketiminin daha düşük vücut yağı, daha az kilo alımı ve daha küçük bel çevresi ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.
- Yoğurdu, hem tatlı hem de tuzlu tariflerde harika tada sahip çok yönlü bir malzemedir.
Yoğurdun Besin Değerleri
200 gram yoğurt şunları içerir;
- Kalori: 146 kcal
- Protein: 20 gr
- Yağ: 3,8 gr
- Karbonhidrat: 7,8 gr
- A vitamini: Günlük değerin %20'si
- B2 vitamini: Günlük değerin %35'i
- B12 vitamini: Günlük değerin %43'ü
- Kalsiyum: Günlük değerin %18'i
- Fosfor: Günlük değerin %22'si
- Selenyum: Günlük değerin %45'i
- Çinko: Günlük değerin %11'i
Gördüğünüz gibi yoğurt bir dizi besin sağlar ve özellikle protein, B12 vitamini, riboflavin (B2) ve selenyum açısından zengindir.

Yoğurt Nasıl Kullanılır?
- Yoğurt sade bir şekilde tüketilebilir.
- Kahvaltı için taze meyve, badem, ceviz, chia tohumu eklenerek tüketilir.
- Sos ve çorba yapımında kullanılabilir.
- Yulaf ezmesi ve kreple birlikte tüketilebilir.
- Tavuk ve makarna salatalarına eklenebilir.
- Dondurulmuş tatlılarda kullanılır.
- Smoothielere eklenebilir.
Şunlara da göz atın;
- Yoğurt mayalama rehberi
- Yörelere göre yoğurt çeşitleri
- Neden yoğurt suyunu dökmemeliyiz?
- Yoğurt dondurulur mu?
- Süt tozundan yoğurt nasıl yapılır?