Yaz Aylarında Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Bebekler yaz aylarında nasıl beslenmeli? Bebekler yazın neden ishal olur? Dyt. Pınar Demirkaya, yaz aylarında bebeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Yaz Aylarında Bebekler Nasıl Beslenmeli?
05 Haziran 2023, 12:04

Bebeklerin beslenmesi, mevsimlere göre farklılık gösterebilir. Yazın sıcaklıkların artmasıyla birlikte, bebeklerin sıvı tüketimine daha fazla önem verilmesi gerekir. Eğer bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, verilebilecek en iyi besin anne sütüdür. Su verilmesine gerek yoktur. Çünkü anne sütünün %87'si sudan oluşur. İlk 6 ay boyunca bebeklere su verilmesi, anne sütünün eksik alınmasına ve yetersiz beslenmeye neden olabilir. Sıcak aylarda anneler, su tüketimine dikkat etmeli, emziren anneler günde en az 2,5 litre su içmelidir. 6 aylık dönemden sonra ek gıdaya başlandığında bebeğin sıvıya ihtiyacı artar. Bu yüzden 6-12 aylık dönemlerde bebeklere 2 bardak kadar temiz su verilebilir. Bebeklerin sıcak havalarda iştahsız olması muhtemeldir. Böyle durumlarda öğünlerini bölün ve daha az miktarda daha sık besleyin.

bebek maması

Mevsimsel Beslenmeye Özen Gösterin

Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler, vitamin bakımından zengindir. Yaz aylarında kabak, karpuz, kavun, patlıcan, kayısı ve şeftali gibi bol lifli ve su oranı yüksek besinleri tercih ederek sıvı kaybının korunması sağlanır. Rafine şeker oranı yüksek meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilir. Tatil bölgelerine giderken, yanınıza kapalı ve steril olan kavanoz mamaları tercih edebilirsiniz.

mama yiyen bebek

Yaz İshaline Dikkat Edin

Havaların ısınmasıyla birlikte yaz ishali görülmeye başlanabilir. Bebekleri halsizlikten korumak için, yeterince su içtiğinden emin olun. 3,5-10 kg arasındaki bebeklerin sıvı ihtiyacı kilogram başına 100 ml'dir. Ağırlıkları 11 ile 20 kilogram arası çocuklar için ise günlük su ihtiyacı her bir kilogram için 50 ml'dir. Bebeklere özellikle yemekten sonra su verildiğinde, sindirimleri kolaylaşır. Yaz aylarında tavuk ve süt ürünlerinin hızlı bir şekilde bozulduğunu unutmayın. Pişmiş besinleri dışarıda bekletmeyin, buzdolabında muhafaza edin. 

Biberon yerine kaşık ve bardak kullanmaya özen gösterin. Biberon ne kadar temizlense de, sıcak havalarda bakteriler üreyebilir. Bebeğin biberonla beslenmesi ağız ve diş gelişimini olumsuz etkileyebilir. 

Yazar:

Dyt. Pınar Demirkaya

Şunlara da göz atın;

  1. Bebeklerde laktoz intoleransı olur mu?
  2. Bebeklerde demir eksikliği neden olur?
  3. Bebeklerde pişik nasıl geçer?
  4. 6-12 aylık bebekler için özel tarifler
  5. Bebeklerde öğün sıklığı nasıl olmalı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo