Yaban Mersini Nasıl Temizlenir?

Yaban mersini minik ve lezzetli meyvelerden biridir. Taze ve kurutulmuş olarak tüketimi yaygındır. Sizlere yaban mersini nasıl temizlenir anlattık. İşte, yaban mersini nasıl temizlenir:
Yaban Mersini Nasıl Temizlenir?
16 Mayıs 2023, 14:59

Yaban mersini yemeden önce temizlemek küf ve bakterilerin yanı sıra pestisitleri ortadan kaldırmanın önemli bir yoludur. Ekstra temizleme gücü için sirke kullanabilseniz de, onları yıkamanın en kolay yolu hafif bir soğuk su akışı altında durulamaktır. Bozulmuş meyveleri çıkarın ve buzdolabınızı bir sonraki açışınızda tüylü veya buruşuk meyveleri önlemek için kalanını kurutun.

yaban mersini

Yaban Mersini Su ile Nasıl Yıkanır?

  1. Hasarlı meyveleri ve döküntüleri elle kontrol edin. Yemek istemediğiniz meyveleri, sapları ve diğer kalıntıları çıkarın. Üzerindeki küf diğer meyvelere yayılabileceğinden, yeşil lekeli meyveleri çıkarın. Kırmızı meyveler olgunlaşmamıştır ve buruşuk veya ezilmiş görünen meyvelerle birlikte çıkarılmalıdır.
  2. Yaban mersini bir süzgeç içine yükleyin. Varsa bir kevgir de işe yarar. Üstten dökülüp yerde yuvarlanmayacaklarından emin olarak, mümkün olduğu kadar çok çilekle doldurun.
  3. Yaban mersini soğuk su altında durulayın. Lavabonuzdaki soğuk musluğu açın, ancak su akışının çok yumuşak olduğundan emin olun. Su akışı çok güçlüyse bazı meyveleri ezebilir. Ardından, tüm meyveler ıslanana kadar süzgeci akan suyun altında kısaca tutun.
  4. Suyu boşaltmak için süzgeci sallayın. Yaban mersinlerini, süzgeçte kalan fazla suya batmamaları için hareket ettirin. Yaban mersinlerinizi bir kaseye aldıysanız, meyveleri bir süzgeçle toplayıp suyunu çıkarabilirsiniz.

yaban mersini

Yaban Mersini Sirke ile Nasıl Temizlenir?

  1. Partide kalan küflü veya duygusal meyveleri çıkarın. Herhangi bir hasar belirtisi arayarak meyveleri elle ayırın. Küflü ve olgunlaşmamış olanlar, sırasıyla yeşil ve kırmızı görüneceklerinden kolayca fark edilir. Ezilmiş veya buruşmuş olanları da çıkarın.
  2. Bir kaseyi yarısına kadar soğuk suyla doldurun. Büyük bir karıştırma kabı veya salata döndürücü bunun için iyi bir seçimdir. Yıkanacak çok meyveniz varsa, bunun yerine bir lavaboyu doldurabilirsiniz. Kaseye en az 3 bardak veya 710 mL soğuk su dökün.
  3. Yaban mersini korumak için 1 ölçü sirkeyi soğuk suya karıştırın. Sirke solüsyonunun küf ve bakterileri ortadan kaldıracak kadar güçlü olduğundan emin olmak için, 1 kısım sirkeye 3 kısım su oranında tutun. Bir bakkaldan veya bakkaldan satın aldığınız bir şişe sade beyaz sirke kullanabilirsiniz. Meyveleriniz bu şekilde yıkandıktan sonra buzdolabında daha uzun süre dayanabilir.
  4. Yaban mersini sirke karışımı ile kaseye dökün. Kaseye mümkün olduğu kadar çok çilek koyun. Kaseniz çok küçükse, bazı meyveleri bir kenara koyun. Karışımı değiştirmeden daha sonra yıkayabilirsiniz.
  5. Yaban mersini kasede 1 dakika karıştırın. Meyveleri kasede dolaştırmak için elinizi kullanabilirsiniz. Sirke karışımına olabildiğince eşit şekilde batırın.
  6. Suyu kaseden boşaltın. Bunu yapmanın en kolay yolu, yaban mersini bir süzgeçle kaseden çıkarmaktır. Ayrıca fazla suyun akmasını sağlamak için kasenin içindekileri bir süzgecin içine boşaltabilirsiniz.
  7. Yaban mersinlerini  soğuk su altında durulayın. Yaban mersinleriniz bu noktada sirke kokacak. Hoş olmayan kokudan kurtulmak için lavabonuza biraz soğuk su akıtın. Artık sirke kokusu kalmayana kadar meyveleri yıkayın.

yaban mersini

Yaban Mersinleri Nasıl Kurutulur?

  1. Bir fırın tepsisini kağıt havlularla hizalayın. Kağıt havluları düz bir yüzeye yerleştirin. Kağıt havlular yaban mersininin nemini emerken fırın tepsisi fazla suyu düzgün bir şekilde alacaktır.
  2. Yaban mersini fırın tepsisine bir tabaka halinde yayın. Yaban mersini kağıt havluların üzerine koyun. Tek, eşit bir katmanda olmalarını istiyorsunuz. Kurutacak çok fazla yaban mersini varsa, onları birden çok parti halinde kurutun.
  3. Yaban mersini kağıt havluyla kurulayın. Yaban mersini üzerine yeni bir kağıt havlu tutun. Yaban mersini hafifçe kurulayın, mümkünse kağıt havluda yuvarlayın. Doygun hale geldikçe kağıt havlunuzu değiştirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Yaban mersinli tarifler
  2. Yaban mersinin faydaları nelerdir?
  3. Yaban mersini nasıl saklanır?
  4. Yaban mersini hangi mevsimde yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo