Ana malzemeleri vişne, toz şeker ve limon suyu olan vişne reçeli, yaz geldiğinde en çok tercih edilen reçellerden biridir. Kahvaltı sofralarını renklendiren bu reçel, tatlı ama hafif ekşi aromasıyla herkesi kendine ayran bırakır. Kahvaltının yanı sıra tatlıların üstünde, pastalarda ve dondurma eşliğinde de tüketilebilir. Vişne reçeli yapımında bazı püf noktalarına dikkat etmek ise en ideal kıvamı ve lezzeti tutturmanızı sağlar.
Vişne reçeli yapımında olgunlaşmış vişneler kullanmak önemlidir. Ayrıca vişnelerin çürük veya ezik olmamasına da dikkat etmek gerekir. Reçele başlamadan önce çekirdeklerin çıkarılması gerekir. Ancak bu işlem sırasında vişnelerin ezilmemesine dikkat edin. Dilerseniz, pipet kullanarak çekirdekleri kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Vişnelerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra bir tencereye alın. Üzerine toz şekeri ekleyerek bir gece bekletin. Bu işlem, doğal meyve suyunun çıkmasını sağlar ve tadını yoğunlaştırır. Şeker oranını belirlemek için, vişnelerin tadına bakmayı unutmayın. Pişirme işlemine geçmeden önce bir miktar su ekleyebilirsiniz.
Vişne reçelini uzun süre yüksek ateşte kaynatmak hem renginin kararmasına, hem de vişnelerin parçalanmasına neden olur. Bu yüzden orta ateşte yavaş yavaş pişirmek ve kıvamı yoğunlaştığında ocaktan almak önemlidir.
Vişne reçelinin şekerlenmesini önlemek ve renginin canlı durmasını sağlamak için, pişirme işleminin son 5 dakikasında 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Parlaklık katmak için, altını kapattıktan sonra reçelin içine küçük bir parça tereyağı ekleyebilirsiniz.
Vişne reçeli piştikten sonra, steril cam kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Kavanozları oda sıcaklığında bekletin. Soğudukça reçelin kıvamı oturacaktır. Bu yüzden fazla sıvı görünmesi sizi korkutmasın. Hazırladığınız vişne reçelini soğuk ve kuru bir yerde, örneğin buzdolabında saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;