ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER TATLI PATATES NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

TATLI PATATES NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Tatlı (kırmızı) patates nedir, faydaları nelerdir? Tatlı patates nasıl tüketilir? Tatlı patatesin hangi kısmı yenir? En faydalı sebzelerden biri olan ve lezzetiyle herkesi şaşırtan tatlı patatesin kullanımı:
Tatlı Patates Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir. Hem lezzeti, hem de şifası çok olan tatlı patates, yurt dışında sık sık kullanılan bitkilerden biridir. Ülkemizde çok fazla kullanımı olmasa da, faydalarını duyduktan sonra mutfaklarınızdan eksik etmeyeceğinize eminiz. Lezzetiyle midenizi bayram ettirecek, faydalarıyla şifa verecek tatlı patatesi yakından tanıyalım. Tatlı patatesin faydaları nelerdir, hangi kısımları yenir gibi soruları yazımızda derledik. İşte, tatlı patatesin faydaları ve kullanımı:


Tatlı Patatesin Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde A, B, B6 ve C vitamini barındırır. Oldukça önemli bir lif kaynağıdır.
  • Klasik patatesten daha sağlıklı karbonhidrat içerir. Glisemik indeksi düşüktür ve uzun süre tok tutar.
  • Fosfor, lif, bakır, potasyum ve manganez bakımından zengindir.
  • Kalp krizi ve karaciğer yağlanması riskini düşürür.
  • Prostat ve cilt kanseri riskini azaltır.
  • Beta karoten oranı yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kilo vermek isteyenler için yardımcı bir besin kaynağıdır.
  • Menopoz dönemindeki kadınların bu dönemi daha rahat atlatmasına yardımcı olur.
  • Dünyanın 7. gıda kaynağı olarak görülmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminini %80 oranında karşılar.
  • Hipertansiyon ve anemi rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir.
  • Beyin ve göz sağlığına olumlu etkiler vardır.


Tatlı Patates Nerede Bulunur, Nasıl Kullanılır?

Güney ve Orta Amerika'da yetiştirilen tatlı patates, ülkemizde ise sıcak illerde yetiştirilir. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılır. Tatlı patatesi yerel üreticilerden, büyük marketlerden ve online satış mağazalarından temin edebilirsiniz. Tatlı patates yemeklerin içerisinde kullanılabilir. Özellikle salatalarda tercih edilmektedir. Közleme, püre, kızartma ve fırınlama olarak pişirilir. Aynı zamanda haşlanarak da tüketilir. Tatlı patatesin içerisine et, peynir gibi malzemeler eklenerek kumpir de yapılabilir. Kırmızı patatesin tadı hafiften tatlı olduğu için tart yapımında da tercih edilen malzemelerden biridir. Püre kıvamına getirildiğinde sütlü tatlıların yanına çok yakışmaktadır. 


Tatlı Patates Kaç Dakikada Pişer?

Püre yapımında kabukları soyulan ve doğranan patatesler, 20 dakika pişirilmelidir. Kabukları soyulan bütün bir patates ise yaklaşık 30 dakika pişmelidir. Küp küp doğradığınız tatlı patatesi 15 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.


Not: Bitkilerin ve bitkisel ürünlerin kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterebilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışın.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!