Süt Kefiri ile Su Kefiri Arasındaki Fark Nedir?

Probiyotiklerin bu kadar popüler ve yaygın olduğu bu dönemde eğer kefir tüketiyorsanız bir ayrım dikkatinizi çekmiş olabilir. Su kefiri ve süt kefiri arasındaki fark nedir?
Süt Kefiri ile Su Kefiri Arasındaki Fark Nedir?
30 Mart 2023, 17:50

Probiyotiklerin bu kadar popüler ve yaygın olduğu bu dönemde yaşıyoruz. Ancak yoğurt dünyası arasında bir yerde, birkaç farklı ürünü ifade edebilen probiyotik bir yiyecek / içecek olan kefir yatıyor. Kefir süt reyonunda dikkatinizi çekmiş olabilir. Ayran ile yoğurt arasında köpüklü bir içecektir. Aynı zamanda fermente ürünler ile yeni tanışıyorsanız ve kefir konusunda yeniyseniz kefir alırken bir durum dikkatinizi çekmiş olabilir. Su kefiri ve süt kefiri.

Karışıklık, her ikisi de kefir olarak adlandırılan iki ayrı içilebilir probiyotik ürün olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Süt kefiri olarak adlandırılan, en iyi chia tohumlarının serpildiği veya protein açısından zengin smoothie'ler için bir temel olarak kullanılan lezzetli bir kahvaltı maddesidir. Bu arada, su kefiri veya meyve kefiri, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile paketlenmiş ticari gazlı içeceklere canlandırıcı ve hafif bir alternatiftir. Peki ama yüzeyde bu kadar farklı görünen bu iki ürün neden aynı adı taşıyor?

süt kefiri

Süt Kefiri Nedir?

Süt kefiri, en basit haliyle, keskin, içilebilir bir yoğurt gibi bir şey olarak açıklanabilir. Kalındır ve genellikle baldan ebegümecine kadar her şeyle tatlandırılır ve her ikisi de tam yağlı kefirden biraz daha az keskin olmasına rağmen, az yağlı veya yağsız versiyonları mevcuttur. 2000 yılı aşkın bir süre önce Doğu Avrupa'da ortaya çıktı, ancak ABD'de ve yurtdışında popülaritesi arttı.

Mandıra kefiri, sütün kefir taneleri ile fermente edilmesiyle yapılır (kombucha yapımında kullanılan SCOBY ile karşılaştırılabilir bir bakteri ve maya simbiyozu). Mikroplar sütü besler ve yan ürün olarak laktik asit ve karbondioksit üreterek sütü kefire dönüştürür. Oldukça hızlı fermente olur ve internetten sipariş edilebilen ve onları yeniden etkinleştirmek için rehidrate edilebilen kefir taneleri kullanılarak evde yapılabilir.

Süt kefiri protein, kalsiyum ve D vitamini açısından yüksektir ve sindirime fayda sağlayan canlı probiyotik kültürler içerir.

su kefiri

Su Kefiri Nedir?

Su kefiri ise farklı bir hikaye. Meyve kefiri olarak da bilinen su kefirinin en azından 1800'lerde Tibicos olarak adlandırılan Meksika'da ortaya çıktığı düşünülmektedir, ancak süt kefirinin yaygın olduğu Doğu Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde de ortaya çıkmıştır.

Aslında süt kefirine benzer bir şekilde yapılır, kefir taneleri süt yerine su ve şeker kullanılarak fermente edilir. Süt kefiri ve süt kefiri için kullanılan taneler farklıdır, ancak benzer özelliklere sahiptir. Kefir taneleri şekeri beslediğinden, su kefiri bal, hindistancevizi suyu veya meyve suyu ile de yapılabilir- ancak tahılların sağlıklı kalmaları için fermantasyondan sonra daha fazla şekerle beslenmeleri gerekecektir. Doğal olarak ürettiği hafif lezzet nedeniyle genellikle meyve ile demlenir.

Su kefirinin tadı gazlı, fermente soda gibi, bazı funklar kombucha ile ilişkilendiriliyor ama çok daha hafif ve daha az asidik bir tat profili var.

Şunlara da göz atın;

  1. Kefirli tarifler
  2. Diyette kefir içilir mi?
  3. Kefirin faydaları nelerdir?
  4. Kefir mayası nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo