105 Yaşını Gören Japon Doktorun Sırrı: Spartan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

105 yaşını gören japon doktorun sırrı: Spartan diyeti nedir, ne işe yarar? Spartan diyeti nasıl uygulanır? Spartan diyetinin içeriğinde neler var? İşte, uzun bir ömrün sırrı olarak düşünülen Spartan Diyeti:
105 Yaşını Gören Japon Doktorun Sırrı: Spartan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
11 Ekim 2023, 16:30

Dünya genelinde ortalama yaşam beklentisi ortalama 71 yıldır. Ancak bu yaş, Japonya'da 83 yıldır. İnsanların en uzun yaşadığı 5 ülkeden biri olan Japonya, sağlıklı yaşamları ile bilinir. 105 yaşında vefat eden Dr. Hinohara, uzun ve sağlıklı yaşamak için belli başlı faktörler olduğunu söylemiş, bu faktörleri kendi yazdığı kitabında anlatmıştı. Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı nedir diye merak edenler için spartan diyeti nedir, nasıl yapılır sorularını cevapladık. İşte, sağlıklı yaşamın sırları ve spartan diyeti:


  1. Emekli Olmayın!

Vefatından birkaç ay önceye kadar hasta kabul eden ve günde yaklaşık 18 saat çalışan Dr. Hinohara, insan ömrünün eskiye nazaran daha uzun olduğunu ve dünya genelindeki 65 yaş olan emeklilik yaşının uzatılması gerektiğini savunuyordu.


  1. Kilonuzu Kontrol Edin!

Dr. Hinohara obezite ve ölüm riskinin doğrudan bir ilişki içinde olduğunu ve uzun yaşayan insanların kilolu olmadığını vurgulamaktaydı. Spartan adı verilen diyet ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık riskini azaltmanın mümkün olduğu görüşündeydi. Yazımızın devamında spartan diyeti hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


  1. Merdivenleri Kullanın!

Dr. Hinohara, sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapmak ve gün içinde aktif olmanın önemini de vurgulamıştı. Yılda ortalama 150 ders veren Dr. Hinohara, derslerinde ayakta kaldığını, eşyalarını kendisinin taşıdığını ve sürekli merdiven kullandığını da kitabında anlatımıştı.


  1. Katı Kuralları Rahatlatın!

Dr. Hinohara, katı kuralların stres düzeyini yükselttiği ve hastalık riskini arttırdığı görüşündeydi. Çocukluk döneminde kuralsız bir şekilde oyun oynamak, yemek yemek gibi aktivitelerin yetişkinlik döneminde de devam etmesi gerektiğini savunmaktaydı.


  1. Şifayı Sadece İlaçlarda Aramayın!

Dr. Hinohara'ya göre, bilim tek başına insanları tedavi edemezdi. Her insanın benzersiz bir yapıya sahip olduğu ve hastalıkların insanların kalplerine bağlı olduğunu düşünmekteydi. Bir insanı iyileştirebilmek için sadece tıbbi sanatlara değil, görsel sanatlara da ihtiyaç duyulduğu görüşündeydi. Bu yüzden St. Luke's International Hospital hastaları için, hastane içerisine tıbbi tedavinin yanı sıra hayvan, müzik ve sanat derslerinin verilmesi sağlandı. Dr. Hinohara bu görüşü, 'Acı çekmek zordur ve onu unutmanın tek yolu eğlenmektir.' sözüyle tanımlamıştı.


  1. Meşgul Tutan Faaliyetler Edinin!

Dr. Hinohara, verdiği bir röportajda insanların 60 yaşına kadar aileleri için çalıştığını ve 60'lı yaşlardan sonra emekli olmak yerine toplumsal faaliyetlere katılmalara gerektiğini vurgulamıştı. Dr. Hinohara, 65 yaşından sonra haftanın her günü 18 saat boyunca gönüllü olarak çalıştığını ve her saniyesinden zevk aldığını söylemişti.


Spartan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Dr. Hinohara'nın verdiği önerilere göre sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı yalnızca beslenme düzeniyle değil, zihin ve ruhsal yorgunluğun giderilmesini de kapsıyor. Özellikle sanatve toplumsal faaliyetlere yönelerek insanların sürekli aktif olması gerektiği görüşündeydi. Spartan diyeti ise, temel olarak Akdeniz diyeti ile benzerlikler göstermektedir. 

Spartan Diyeti;

  1. Düşük yağlı beslenmek
  2. İşlenmemiş gıdalar
  3. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek
  4. Süt ve süt ürünleri tüketimi
  5. Balık ve et tüketimi
  6. Yağ alımını zeytinyağı ile karşılamak
  7. Yemeklere baharat eklemek
  8. Şeker yerine tahıllı gıdalar tüketmeyi içerir.


Çok meşgul olduğu için bazen yemek yemeği unutabildiğini söyleyen Dr. Hinohara, sabah kahvaltısında süt, portakal suyu ve kahve, öğle yemeğinde kurabiye ve süt, akşam yemeğinde ise pirinç, sebze ve balıkla beslendiğini söylemişti. Ayrıca haftada iki kez 100 gram yağsız et tükettiğini de belirtmişti.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyet yemekleri
  2. Diyete başlarken bilinmesi gerekenler
  3. Fazla kilolardan kurtulmanın yolları
  4. Glutensiz beslenme nedir?
  5. Kabak detoksu diyeti
  6. Ketojenik diyet
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo