Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir?

Sağlıklı yemek nasıl pişirilir? Sadece 6 yöntemle daha sağlıklı yemek nasıl pişirilir anlattık. İşte, sağlıklı yemek nasıl pişirilir:
Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir?
28 Temmuz 2022, 17:21

Sağlıklı yemek pişirme, birçok kronik hastalığı ve işlev bozukluğunu önleyecek, kendinizi en iyi şekilde hissetmenizi ve görünmenizi sağlayacak önemli bir karardır. Sağlıklı yemek pişirmenin anahtarları, bütün gıdalara geri dönmek, taze malzemeler kullanmak ve meyve ve sebzeler gibi sağlıklı gıdaların doğru oranlarını seçmektir. Sizler için sağlıklı yemek nasıl pişirilir anlattık. İşte, sağlıklı yemek nasıl pişirilir:


1.Adım: Meyveleri İyi Seçin

  1. Mevsiminde taze, yerel meyve kullanın. İlkbaharda narenciye, yazın çilek, sonbaharda elma ve balkabağı ile pişirin. Tazeliğinin zirvesinde hazırlanan yiyecekler, rakipsiz lezzet ve besin değerine sahiptir.
  2. Meyve yemeklerine sofra şekeri eklemekten kaçının. Bunun yerine, yemeklerinizde meyvenin lezzetini arttırmanın sağlıklı yollarını seçin. Örneğin, pişmiş elmaları donmuş yoğurt, tarçın, ceviz ve kuru yaban mersini ile servis edin; veya doğal tatlılıklarını ortaya çıkarmak için çileklere balzamik sirke ekleyin.
  3. Meyve sularını ve kuru meyveleri unutmayın. Meyve suyu ve kuru meyve ölçülü kullanıldığında birçok öğüne sağlıklı bir katkı sağlar.
  4. Pişirirken yağ yerine meyve püresi kullanın. Elma püresi, çörek ve ekmek tariflerinde bitkisel yağ için harika bir alternatiftir.

2.Adım: Sebzeleri Hazırlayın

  1. Taze sebzeleri mevsiminde alın. Kuşkonmaz, ıspanak ve yeşil soğan ilkbaharda en iyisidir. Domates, kabak ve pazı gibi birçok sebze yaz aylarında iyidir. Meşe palamudu veya balkabağı gibi kök sebzeler, herhangi bir sonbahar masasına sıcaklık getirir. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, zevkinize göre en fazla seçimi elde etmek için kendi sebze bahçelerinizi yetiştirme seçeneklerini keşfedebilirsiniz.
  2. Taze sebzeleri mevsiminde alın. Kuşkonmaz, ıspanak ve yeşil soğan ilkbaharda en iyisidir. Domates, kabak ve pazı gibi birçok sebze yaz aylarında iyidir. Meşe palamudu veya balkabağı gibi kök sebzeler, herhangi bir sonbahar masasına sıcaklık getirir.
  3. Sebzeleri mevsiminde dondurmak ve ileride kullanmak üzere saklamak, tüm yıl boyunca hasatın lezzetini elde etmenin kolay bir yoludur. Hızlı yemekler için bakkalınızdan dondurulmuş, önceden doğranmış organik sebzeleri seçin.


3.Adım: Tam Tahılları Seçin

  1. Rafine karbonhidratlardan kaçının. Örneğin, beyaz ekmeği tam buğday veya çavdarla değiştirmeyi seçin. Ayrıca kepekli makarnalar, piyasaya ilk sunulduklarından bu yana kalite açısından büyük ölçüde iyileşmiştir.
  2. Tam tahıllarla yaratıcı bir şekilde pişirin.
  3. Yeni bir şey dene. Pirinç ve makarnaya ara verebilmek için kinoa, kavuzlu buğday veya kuskus ile yemek yapmayı öğrenin.

4.Adım: Doğru Oranlarda Sağlıklı Proteinleri Seçin

  1. Omega-3 yağ asitleri yüksek proteinleri seçin. Somon ve omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar gibi yiyecekler, harika omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Bu besinler, sağlıklı beyin fonksiyonunun yanı sıra kardiyovasküler sağlığı da destekler.
  2. Et olmayan protein kaynaklarını unutmayın. Fasulye veya tofu gibi proteinleri seçerek kalorisi daha düşük ve lifi daha yüksek protein porsiyonları yiyebilirsiniz.
  3. Porsiyon büyüklüğüne dikkat et. İyi bir kural, bir porsiyon proteinin bir deste iskambil kağıdı büyüklüğünde olduğunu hatırlamaktır. Genel olarak, bir parça et veya başka bir protein, avucunuzdan daha büyük veya daha kalın olmamalıdır.


5. Adım: Sağlıklı Süt Ürünlerini Seçin

  1. Az yağlı süt seçenekleriyle yemek yapmayı öğrenin. Birçok tarifte, yoğun krema veya tam yağlı süt, az yağlı veya yağsız süt ile değiştirilebilir. Yağsız süt ürünleri yerine az yağlı süt ürünlerine yapışmak için pişirirken dikkatli olun.
  2. Yoğurt her alanda kullanılabilir. Çorbalarda ve yemeklerin yanlarında servis edilebilir.
  3. Peynirle yemek pişirirken miktar yerine lezzete odaklanın. Yüksek kaliteli, lezzetli bir peynir satın alırsanız, daha az peynir kullanabilir ve yine de pişirmenize lezzet katabilirsiniz.


6. Adım: Sağlıklı Yağları Seçin

  1. Doymuş yağ oranı düşük yağları ve yağlı yiyecekleri seçin. Zeytinyağı ve kanola yağı yemeklerinizde kullanabileceğiniz en sağlıklı yağlardır. Diğer fındık ve tohum yağları da sağlıklı seçimler yapar.
  2. Trans yağlardan kaçının. Trans yağlar, oda sıcaklığında raf stabilitesini koruyabilmeleri için hidrojene edilmiş gıdalarda bulunur. Bu yağlar, evrensel olarak sağlığınız için kötü olarak bilinir ve beklemeyeceğiniz yerlerde saklanırlar.
  3. Kalitenin miktarı düşürebileceğini unutmayın. Yemek pişirmek için mükemmel bir zeytinyağına yatırım yapmak, daha az yağ kullanırken bile yemeğinize daha fazla lezzet katmanızı sağlar.


Şunlara da göz atın;

  1. 14 eşsiz sebze ve meyve
  2. 9 eşsiz meyve
  3. En sağlıklı orman meyveleri
  4. Mineral açısından zengin besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo